South Park: The Stick of Truth

recenze  19
Pavel Měrka, 10. 3. 2014 17:30
Když se řekne South Park, většině z nás se vybaví čtyři malí výtečníci, kteří nejdou pro sprosté slovo daleko a dokáží si velmi svérázným způsobem poradit za jakékoliv situace. Před lety se tohoto nápadu chytl herní vydavatel THQ s vývojáři ze studia Obsidian Entertainment a snažil se nám přinést hru South Park s podtitulem Stick of Truth. Protože se ale THQ dostal následně do velkých finančních problémů, které nakonec vyústily v krach, tak se hráči obávali, co se s hrou stane a jestli bude vůbec někdy dokončena. Po krátké době značku odkoupil Ubisoft a hráči si taky mohli oddechnout, protože byla zachráněna. Po necelém roce čekání a několika odkladech hra konečně v průběhu minulého týdne vyšla, a tak nám nic nebrání, abychom se jí podívali na zoubek a zhodnotili, jak se autoři poprali s převodem oblíbené seriálové předlohy do videoherního světa.

Pro všechny fanoušky seriálu je asi vůbec nejdůležitější zpráva ta, že o příběh se postarali lidé, kteří stojí i za seriálovou předlohou a to se odrazilo i na samotné hře, protože ta neztratila nic ze svého kouzla a osobitého humoru, kterým je prošpikována od první do poslední minuty. Hned na začátku se ujímáte role nového dítěte, které se do South Parku přistěhovalo a je okamžitě vtaženo do dlouhodobého boje mezi lidmi a elfy. Na jedné straně tak stojí Grand Wizard Cartman a princezna Kenny, na straně druhé pak vůdce Elfů Kyle a rytíř Stan. Vy se jako první dostanete pod Cartmanova ochranná křídla a naučíte se základním dovednostem boje na blízko, na dálku i používání “magie“. Magii jsem dal do uvozovek záměrně, protože často se jedná o opravdové kuriozity, kdy nepřítele spálíte pomocí rachejtle nebo ho trefíte kamenem, který nejprve roztočíte po Davidově vzoru, ovšem v ponožce.

Hlavním úkolem je udržet na své straně hůlku pravdy, kvůli které se vedou dlouhodobě spory a také se vypořádat s elfy, kteří se ji snaží zmocnit. Ve finále se však samozřejmě budete moci rozhodnout, za kterou stranu budete bojovat a zdali se porážkou jedné strany celý spor vyřeší. Více nemá cenu příběh jakkoliv rozebírat, protože bych byl nucen zacházet do podrobností a zbytečně vám tím pokazil tento unikátní zážitek, který South Park nabízí. Snad jedinou věc, kterou zde zmíním, je i to, že se dostanete i do Kanady, kde se setkáte s dvojicí rebelů Terencem a Philipem. Délka samotné hry mi poté zabrala něco okolo 15 hodin s tím, že jsem splnil i nějaký ten vedlejší úkol (naštěstí mi jich tam pořád dost zbylo a s jejich splněním počkám na druhé dohrání).

Token: „Cartmane, moje třída je léčitel, nemůžu se z ničeho nic stát prostě kovářem“.

Cartman: Víš Tokene, ty seš prostě jasnej kovář, jednoho dne jsem se prostě probudil a věděl jsem to, ani nevím proč…“.

Kromě této hlavní příběhové linky je nutno zmínit i velkou řádku vedlejších úkolů, které lze plnit. Za ty budete samozřejmě získávat odměnu v podobě peněz, zkušeností a extra vybavení. Mezi to patří i summoni, které můžete vyvolat, a ti vás pomocí speciálního útoku zbaví nepřátel na jeden zátah. Tyto scény jsou ve dvou případech i poměrně nechutné, ale nic, co by fanoušek South Parku nezvládl, protože některé věci, které jsou v závěru hry, jsou mnohem horší. V tu chvíli jsem pochopil i částečnou cenzuru, kterou trpí evropská verze hry. Abych pravdu řekl, tak jsem byl na začátku z cenzury hodně rozčarován a sám jsem nadával, jak je vůbec možné něco takového udělat. Ve finále se ovšem vůbec nejedná o tak velký problém, jak to vypadá. Cenzurovány jsou pouze dvě “minihry“, které se vyskytují na několika místech ve hře, vždy však velmi blízko jedna druhé. Jednou z těchto miniher je potrat, který v závěrečné fázi hry stejně provádíte na stroji, takže vlastně ani o nic nepřijdete a tou druhou je pak zavádění anální sondy Randymu poté, co ho unesou mimozemšťané.

Jelikož hra patří do RPG žánru, tak jsou očekávány určité mechanismy typické pro tento styl her. Jako první bude potřeba zmínit jednotlivé třídy, které si můžete vybrat. Na výběr je bojovník, mág a zloděj, což by nebylo nic divného, kdyby tady nebyla i čtvrtá třída Žid, což bude pro většinu lidí znamenat jasnou volbu pro první hraní. Každá ze zmíněných postav má své vlastní speciální schopnosti, kterých je sice jen 5, ale naštěstí jdou dále rozvíjet s narůstajícími levely. I tak ale mělo být speciálních vlastností daleko více, aby byl celý systém rozmanitější. Krom těchto schopností jsou zde také perky, které rovněž znáte z jiných her. Perky jsou v podstatě pasivní schopnosti, které vám garantují určité speciální vlastnosti jako je například zvýšení životů o 20% či zvýšení poškození, pokud je nepřítel pod vlivem negativního statusu. Když jsme u statusů, tak zde nepřítel může krvácet, hořet, být zpomalen díky ledově založeným útokům nebo je znechucen, díky čemuž nebude moc požít žádný lektvar doplňující zdraví.

Dále se také naučíte speciální prdící magii, díky níž můžete zapalovat a odpalovat různé zátarasy, odlákat pozornost nepřátel či se zbavit hejna krys, které vám brání v průchodu do nových lokací. Jako v každém RPG je zde k dispozici množství různých zbraní a oděvů, které vám garantují speciální schopnosti. Ty si navíc můžete sami rozšířit, protože každá zbroj či zbraň má speciální sloty na vylepšení, které můžete aktivovat a zvýšit si díky nim poškození, zajistit regeneraci zdraví nebo jiné užitečné vlastnosti. Na druhou stranu je nutno podotknout i to, že oproti jiným kolegům v této kategorii se mohli tvůrci trošku více rozšoupnout a upustit uzdu své fantazie, protože zrovna v South Parku by se dalo jako zbraň použít téměř cokoliv.

Paní Hankeyová: „Hej, jestli prodáváš nějaký prášky, dej mi vědět. Nezajímá mě jaké prášky“.

Celá hra se odehrává převážně v South Parku a jeho přilehlém okolí, přičemž se zde najde několik výjimek jako je cesta do Kanady nebo návštěva vesmírného plavidla. Na Kanadě je v tomto případě zvláštní její 2D zpracování, které vám připomene věk 8-bitové technologie. V tomto duchu se totiž nese celé putování po Kanadě, jenž vám zabere necelou hodinku a je opravdu úchvatně vyhotoveno, což ocení hlavně ti starší hráči, kteří onu 8-bitovou éru zažili na vlastní kůži. V samotném South Parku pak můžete navštívit většinu domů a pamětihodností, přičemž se v něm nachází několik zajímavých míst, jako třeba plastická chirurgie, kterou můžete znát přímo z první řady South Parku. V ní vás určitě pobaví několik fotek Davida Hasselhoffa. Rovněž lze navštívit místní kino, kde se promítají filmy Terence a Phillipa, prohrabat se okolními lesy plné nebezpečné havěti a také slavný Starkův rybník. Také se můžete vydat do temných kanalizačních systémů, kde kromě několika krys a krvelačných bezdomovců potkáte i vánoční hovínko pana Hankeyho.

Hra je tedy i přes vybranou lokaci poměrně pestrá a snadno si zapamatujete jednotlivé části, v nichž se vždy nachází nějaká ta výraznější budova. Pro snadnější přestup tu také najdete Timmyho přepravní expres, jenž funguje na principu teleportů, díky nimž se snadněji a rychleji přemístíte z jednoho místa do druhého. Zajímavým nápadem při průzkumu jednotlivých lokací je navíc i prvek, jakým autoři zakomponovali skrýše, které můžete prohledat. Vždy kdy na nějakou narazíte, tak uvidíte část, která je označena zlatou barvou. Okamžitě tak vidíte, který šuplík či dveře mohou být otevřeny, případně co vše je ve vašem okolí přístupné.

Ve hře se nachází i jedno zajímavé vylepšení v podobě in-game facebooku. Ten si naplňujete přáteli, a ti vám na zeď sdílí všechny své pocity a činy. Na zeď budete mít pak nutkání se dívat pokaždé, když vám přijde zpráva, protože právě tady zůstává spousta gagů a vtípků zaznamenána. Pro české publikum je ovšem nevýhodou angličtina, ve kterém je hra lokalizována a bez její znalosti přijdete o velkou porci zábavy.

Grand Wizard Cartman: „Mág to je něco jako wizard, jen ne tolik COOL.“

Kromě vašeho hrdiny si do boje můžete přivést i jednoho společníka, který má již předdefinovanou třídu, a každý z nich disponuje speciálními schopnostmi jak v boji, tak i mimo něj. Tyto schopnosti můžete použít k odlákání pozornosti nebo také k uzdravení zraněných postav, které vám následně pomohou v postupu dál. Na výběr zde budete mít postupně 6 postavy, které se postupně odemknou. Nutno podotknout, že tyto postavy nemůžete sami nijak upgradovat a jste odkázáni pouze na předdefinovanou matici, což je celkem škoda.

Soubojový systém, který je zde použit, vychází z osvědčeného tahového systému, který můžete znát velmi dobře například z Final Fantasy a dalších japonských RPGček. Je tu ovšem jedno velké vylepšení, které souboje dělá o hodně zajímavější, a to je možnost zblokování nepřátelských útoků. Díky zablokování útoků utrpíte značně menší poškození, než kdyby vás nepřítel zasáhl napřímo a rovněž si tím otevřete možnost protiútoku. Souboje jsou navíc hodně interaktivní a dokonce při obyčejné střelbě nebo při sekáním mečem musíte mačkat tlačítka dle malých záblesků ve zbrani, a tím docílit perfektních zásahů. Ty nejenže způsobí mnohdy až fatální zranění, ale rovněž díky nim můžete zasáhnout nepřítele několikanásobně nebo ho dostat do stavu, kdy začne hořet a tím si zajistíte, že mu po každém z jeho útoků ubude část zdraví. Souboje jsou tak opravdu hodně interaktivní a oproti konkurentům v žánru i mnohem zábavnější, přičemž se mi za celou hru nestalo, že bych se při nich aspoň na chvíli nudil.

Po technické stránce je hra zpracovaná velmi slušně. Díky nenáročné grafice hra netrpí někdy až klasickými poklesy pod 30 FPS, což je určitě přínosem. Na druhou stranu je dobré zmínit menší problémy při přechodu z lokace do lokace, kdy vám autosave ukládá aktuální checkpoint. V tuto chvíli dochází k menším a v jednom případě dokonce k většímu poklesu snímků. Co mě taktéž trošku zklamalo, byly nahrávací obrazovky při přechodu z jedné části do druhé, což je v tomto případě spíše rušivý prvek, protože se neobjevují pouze zřídka. Jinak ovšem hra jede na výbornou, za což si rozhodně zaslouží plusové body. Ty si zaslouží i za zpracování vizuální stránky jako takové, protože hra vypadá přesně jako seriálová předloha. Díky tomuto kroku si autoři a tvůrci hry zaslouží opravdu potlesk, protože hra tím získává na atmosféře a podkresluje celé dění ve hře. Asi právě díky tomu vznikl i jeden malý neduh v podobě kopírujících se interiérů jednotlivých domů, jejichž verze by se daly pravděpodobně spočítat na prstech jedné ruky. Zvukový doprovod je navržen přesně na míru, tak jak ho známe ze seriálu. Jen je škoda jedné věci: „Kde je sakra ta úvodní znělka?“, která k South Parku neodmyslitelně patří.

V dnešní době se stává velkým problémem možnost znovuzahrání hry, protože ty jsou často dosti lineární a nenabízí toho příliš nového na druhé hraní, často dokonce vůbec nic. Sám jsem hru prozatím dohrál pouze jednou a podruhé ji mám rozehranou, ale už teď jsem si všiml několika menších detailů, které se změnily, většinou nějakých dodatečných hlášek. Sám jsem totiž jel hru poprvé za třídu mága a následně až rozjel za žida. V tomto případě si totiž Cartman nenechá ujít jedinou možnost, kdy tuto odlišnost našemu hrdinovi předhodí a dá mu ji pořádně sežrat. Rovněž se objeví i menší změny v hratelnosti, pokud se v průběhu hry rozhodnete hrát za druhou stranu a přidáte se tak k elfům. Ty nebudou sice nějak markantní, ale určitě se kvůli nim hra vyplatí zahrát znova. Navíc je ve hře také spousta collectibles jako například Chinpokomoni, což bude asi náhrada za klasické pokémony, které známe.

Cartman: „Áha…. Takže ty seš žid…to z nás asi opravdoví kamarádi nikdy nebudou“.

Co zmínit závěrem? Vy blbí parchantiiiiii, mazejte do obchodu a kupte si tu hru…. To by asi zařval Cartman, kdyby mohl, nicméně mu dám zapravdu, protože se jedná bezesporu o nejlepší herní zpracování tohoto dnes už legendárního seriálu. V prospěch mluví humor, který fanoušci dobře znají, zajímavý příběh i zpracování. Na druhou stranu je nutná znalost angličtiny, hra neobsahuje české titulky, a občas zamrzí pár drobností nebo někdy až drastický a nevkusný humor. I přes tyto skutečnosti se letos prozatím jednalo o to nejzajímavější, co jsem hrál a mezi hrami proběhla taková malá revoluce, a to v mnoha směrech. Pokud vám některý z výše zmíněných faktorů není příliš proti srsti, pak opravdu doporučuji zvážit nákup této hry, protože se jedná o úžasnou zábavu a ani nebude vadit ve výsledku tolik omílaný výskyt cenzury.

South Park: The Stick of Truth

ps4ps3x360xonensw
Ubisoft, Obsidian Entertainment
Datum vydání hry:
4. 3. 2014
Žánr:
RPG, Strategie, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře