Ratchet & Clank: Nexus

recenze  19
Martin Šmíd, 21. 11. 2013 17:15
Pokud je v žánru plošinovek na konzolích Playstation na někoho spoleh, je to Ratchet. Na Playstationu 2 si tento oblíbený hrdina se svým kovovým kamarádem dokázal získat spoustu fanoušků, a nic ze svého kouzla neztratil ani na současné konzolové generaci. Vývojáři z Insomniac Games se v posledních letech pokoušeli značku oživit a posouvat ji novými cestičkami, ale fanoušci z toho moc nadšeni nebyli. S dílem Ratchet & Clank: Nexus se ovšem vrací ke kořenům a rovněž s ním zakončují působení oblíbené dvojce na Playstationu 3. Jestli jde o zakončení úspěšné, na to vám nyní dáme odpověď.

Když byl Ratchet & Clank: Nexus oznámen, vývojáři nám řekli, že jde o zakončení celé Future série na Playstationu 3, do které patří předchozí mimořádně povedené části Ratchet & Clank: Tools of Destruction a Ratchet & Clank: A Crack in Time. Příběhově je ale Nexus trochu nastavovanou kaší, protože Vendra má už nějakou dobu na rukou želízka a v klidu si to letí ve věznici vesmírem. Jak ovšem asi tušíte, něco se prostě stane, dostane se na svobodu, a jak je to tak nějak už klasické pro sérii, oblíbení hrdinové se musejí pustit do záchrany celé galaxie. Ačkoliv příběh zní klišovitě, nelze mu upřít fakt, že je slušně napsaný, má spoustu humorných dialogů, u kterých se musíte smát, navíc vše doplňují svojí přítomností staří známí z předchozích dílů, i když ti zde nemají tolik prostoru, jako tomu bylo v minulosti. Navíc sem tam se dozvíte něco zcela nového, takže z nového dílu budou nadšeni hlavně fanoušci série, ale ani nováčci zřejmě nebudou zklamáni, ostatně zase tak moc Nexus na předchozí díly nenavazuje. Klidně poslouží i jako samostatné dobrodružství.

Pro fanoušky je určitě dobře, že se Nexus vrací ke kořenům i hratelností, která je tak stejná, jako v těch nejoblíbenějších dílech. Létáte tedy z planetky na planetku, i když těch není zde tolik, jak bychom si asi představovali, no a na nich plníte řadu rozmanitých úkolů, mnohdy jen lineární cestou. Jsou tu ovšem i některé ty vedlejší úkoly, do kterých se hned můžete pustit, nebo si je nechat na později. Nic ale nemění na tom, že budete opět skákat z plošinky na plošinku a střílet hordy nepřátel zajímavými zbraněmi, mezi nimiž najdete i několik zcela originálních kousků. Všechny zbraně si samozřejmě můžete během hraní vylepšovat skrze dobře fungující systém, který je z větší části přebrán z předchozích dílů. Ratchet během hraní vyzkouší i několik zajímavých gadgerů, ale nebudu vám je zde spoilerovat, určitě si budete chtít zjistit sami, o co se jedná.

Hratelnost se tedy od svých předchůdců, ale ono to je i dobře, že se vývojáři nepouštěli do větších experimentů, a jen vybrousili výborný základ, který i po několikáté je zábavný a užijete si ho od začátku až do samotného záběru. Hratelnost občas oživují pasáže za Clanka, kterých je rozumné množství. Co musím ocenit, je rozhodně rozmanitost planet, protože každá je svým designem jiná, má originální překážky i nepřátele, které musíte zdolat. Nic se tak neopakuje, hra si udržuje čerstvost i potřebné tempo po celou dobu hraní. Třešničkou jsou pak jistě souboje s bossy, které samozřejmě musíte ustřílet, ale každý vás pořádně prožene, zvláště když si zvolíte větší obtížnost.

Zatím Ratchet & Clank: Nexus jenom chválím, a on opravdu moc chybek nemá, které bych mu mohl vytknout. Jde o klasiku, která prostě potěší všechny fanoušky, kteří se navíc dozvědí i něco z historie všech postav, hlavně tedy hlavního hrdiny. Jediným větším nedostatkem je délka, protože hlavní příběhovou část dokončíte za zhruba pět hodin, což je ve srovnání s předchozími díly málo. Na druhou stranu se hra prodává za poloviční cenu, což jen ukazuje, že nic trvanlivějšího nás nečeká. Naštěstí i nyní se na všechny planetky můžete následně vracet a sbírat bonusové zlaté šroubky, také se můžete pustit i do speciálního turnaje a vyhrát nějaké ty ceny, za které budete jistě rádi. Hratelnost si tak tímto můžete o něco prodloužit. Po dohrání se vám navíc odemkne Challenge režim, což je tu ve své podstatě New Game+, kde máte od začátku odemknuté všechny věci, které jste získali v předchozí hře.

Pokud jste hráli některý z předchozích dílů, asi vás moc nepřekvapí grafika. Vývojáři použili pro Ratchet & Clank: Nexus svůj osvědčený engine, jen ho trochu přeleštili, což ovšem nebylo vůbec špatné rozhodnutí. Nový díl pořád vypadá skvěle, obsahuje textury ve vysokém rozlišení, parádní jsou přímo oba hlavní hrdinové, i další postavy, takže jen těžko si na něco budete stěžovat. Občas si navíc budete připadat, jako byste sledovali spíše nějaký hodně pěkný animák, hlavně během parádních filmečků. I framerate se drží na slušné úrovni, většinou je to třicet snímků, jen výjimečně klesne o něco níže. Výborný je opět i hudební doprovod, možná nejlepší z celé série, kvalitní je i ozvučení, a o dabingu asi nemá cenu se moc dlouho zmiňovat. Ten měla série Ratchet & Clank vždy kvalitní, a Nexus není výjimkou.

Ačkoliv Ratchet & Clank: Nexus je o něco kratší, než bychom si přáli, což je ovšem kompenzováno sníženou cenou, nabízí pořád vynikající hratelnost obohacenou o několik zajímavých novinek, takže nejde jen o nastavovanou kaši. Po všech stránkách důstojné rozloučení dvou ikonických hrdinů se současnou generací, a my jen můžeme doufat, že se někdy na naše obrazovky vrátí v nějakém tom next-gen pokračování.

Ratchet & Clank: Nexus

ps3
SCEE, Insomniac Games
Datum vydání hry:
13. 11. 2013
KARTA HRY
8/10

Komentáře