Pro Evolution Soccer 2016

recenze  16
Martin Šmíd, 11. 10. 2015 20:44
Během předchozí konzolové generace se už zdálo, že značka Pro Evolution Soccer má to nejlepší už dávno za sebou. Ať už šlo o licence, hratelnost nebo podání fotbalu, v tom kralovala EA a její série FIFA. Pro Evolution Soccer sice nabízel slušnou hratelnost, ale vývojářům z Konami hodně ujel vlak, i díky daleko menšímu rozpočtu. Vše se ale změnilo v minulém roce, kdy se série Pro Evolution Soccer vrátila v plné síle a dokonce jsem prohlásil, že se hraje lépe jak FIFA. Jak je tomu letos, se dočtete níže v naší recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Během předchozí konzolové generace série Pro Evolution Soccer hodně paběrkovala a bylo vidět, že vývojáři nemohou najít směr, jakým se vydat, aby porazili konkurenci. Předchozí ročník ale zaznamenal pro sérii prakticky obrovský restart, protože se vývojáři rozhodli začít znovu a kompletně překopali hratelnost, udělali ji hlavně daleko přístupnější po vzoru konkurence, ovšem v tom dobrém slova smyslu, značně vylepšili online režim a navíc zachovali i charakteristické prvky pro Pro Evolution Soccer značku. Jen těžko mohl být v minulém roce někdo zklamaný, navíc vývojáři naslibovali hromadu novinek i do nového ročníku, který se nedávno začal prodávat. Své sliby většinou splnili, protože Pro Evolution Soccer 2016 je dalším prakticky revolučním dílem, který celou sérii posouvá dál a dělá z ní lepší fotbalový zážitek pro fanoušky.

Ačkoliv předchozí díl byl výborný po stránce hratelnosti, vývojáři poslední rok nelenili a kompletně přepracovali dvě složky, které měly v minulosti ještě trochu rezervy. První složkou je fyzika. Vývojáři kompletně upravili fyziku míče a jeho odraz a chování na hřišti, stejně tak byl upraven kolizní systém hráčů a další herní mechanismy spojené s fyzikou, díky čemuž se na fotbal pěkně dívá a dělá ho nejen realističtější, ale i rychlejší a ještě více nepředvídatelný, ovšem ne nespravedlivý hro hráče. Ačkoliv byla použita kompletně nová fyzika, za tuto odvahu musím vývojáře pochválit, nedochází k žádným velkým problémům, vše běží po většinu času v pohodě. Jen občas se mi zdálo, že díky nové fyzice je trochu nepředvídatelné, co rozhodčí ještě pustí a co ne, kolikrát některé i ošklivé fauly pouští. Konami možná bude argumentovat, že nechce moc narušit tempo hry, ale trochu se tímto vytrácí onen realismus, který se snaží s novým dílem nastolit. Na hratelnost se každopádně velkou měrou podepisují i výborné animace jednotlivých hráčů, navíc ty největší hvězdy mají vlastní sadu specifických animací či oslav gólů, takže Cristiano Ronaldo, Arjen Robben, Messi nebo Eden Hazard se chovají jako v reálu a při jejich sledování si budete připadat, jako byste se dívali na záznam v televizi.

Dalším výrazným vylepšením v novém ročníku je umělá inteligence. Hráči jsou nyní daleko všímavější na hřišti, lépe si nabíhají, a když přijdou o míč, snaží se ho co nejdříve vybojovat zpět, nově i bez zbytečných skluzů, které rozhodčí tvrdě trestají kartami, kolikrát i červenými. Navíc při držení míče se neustále hráči dívají po hřišti, otáčejí hlavou a zjišťují pozici spoluhráčů i soupeře, čímž se snaží předcházet ztrátě. Působí to nejen reálně, ale rovněž se umělá inteligence, kterou bych neváhal nazvat jako revoluční, podepisuje nad samotnou hratelností a zážitkem z ní. Pochopitelně se zlepšilo i chování soupeře, který nyní lépe pokrývá hřiště a lépe hru čte, takže je složitější projít do šestnáctky a zavěsit, čemuž dopomáhají i lepší práce brankářů, kteří by ovšem ještě mohli zlepšit svoji práci při chytání střel z delší vzdálenosti. Ať už jde o fyziku nebo umělou inteligenci, na obou složkách vývojáři letos pořádně zamakali a na výsledku je to sakra znát. Změn v hratelnosti je pochopitelně ještě více, třeba dynamické počasí má na hratelnost velký vliv, ale vypisovat zde vše nemá smysl. Důležité je, že všechny novinky hratelnosti jen a jen pomáhají. 

Co se týče herních režimů, asi vás nabídka v Pro Evolution Soccer 2016 moc nepřekvapí. Konami si už léta zakládá hlavně na licencovaných soutěžích, které konkurence nemá, jako je třeba Liga mistrů nebo Evropská liga, případně jihoamerické soutěže a někoho může zajímat i asijská obdoba Ligy mistrů. Všechny soutěže jsou pěkně zpracované, mají licencované znělky i grafiku, což jen podtrhuje výbornou atmosféru, která je navíc podpořena letos skvělou hratelností. Těšit se ovšem můžete i na klasický kariérní režim Master League, který doznal jen několik menších změn, ale hlavně kartičkový MyClub, v němž si založíte svůj vlastní klub a následně se s ním musíte dostat až na samotný vrchol. Novinkou je v letošním ročníku možnost levelovat hráče skrze jednoduchý RPG systém, případně z nepotřebných dělat trenéry, jinak jde o klasiku, která je stejně návyková jako v posledních letech, případně jako konkurenční režim od EA. V Pro Evolution Soccer 2016 pak nechybí ani oblíbený mód Become a Legend, který ale také prošel jen několika menšími změnami.

Pro Evolution Soccer 2016 obsahuje i online režim, který je hodně spjatý se zmíněným módem MyClub, ale pochopitelně se můžete zúčastnit i klasického rychlého zápasu, případně dalších online soutěží. Nejprve zmíním menší nedostatek, a to je až ne tolik uživatelsky příjemné vyhledávání soupeřů, s nutností proklikat několik tabulek, což je až na můj vkus docela zdlouhavé. Co ovšem musím pochválit, tak to, jaký kvalitativní skok v online režimu série Pro Evolution Soccer v posledních letech ušla. Když už se totiž nějaký ten zápas zapne, prakticky běží bez jakéhokoliv problému, během několika desítek zápasů jsem si nevšiml lagů a dalších technických problémů, které sérii v předchozích letech sužovaly. Konečně tedy Pro Evolution Soccer nabízí nejen výborný zážitek v offlinu, ale také v online režimech.

Ačkoliv Pro Evolution Soccer 2016 je opět velmi kvalitní fotbalovou hrou, trochu ztrácí na licencích, kterými se může pyšnit konkurenční FIFA od EA Sports. Naštěstí na konzolích PlayStation 4 a PlayStation 3 si můžete do hry nahrát jednoduše loga klubů, přejmenovat si názvy a dokonce i nahrát dresy, případně obličeje manažerů a tak dále. Nahrávání log či dresů je jednoduché a uživatelsky příjemné, stačí vše nahrát na USB klíč do složky WEPES, a ve hře dát importovat. Při troše snahy si tak můžete hru alespoň trochu zlicencovat a hrát za skutečné kluby, kterým fandíte, což je určitě plus, hlavně třeba v soutěžích jako Liga mistrů, které bez licencí na kluby ztrácejí na atmosféře. Konečně je tak možné vyhrát Ligu mistrů za Chelsea případně Arsenal, a ne smyšlené kluby s opravdu ošklivými logy. Pokud chcete třeba loga a dresy anglické ligy pro PS4 verzi, doporučuji toto fórum.

Vývojáři z Konami už několik let používají pro sérii Pro Evolution Soccer interní FOX engine, který byl původně vyvíjen hlavně pro sérii Metal Gear Solid. V prvních letech se vývojáři dost učili s touto technologií, přičemž už v minulém jsme se dočkali velmi pěkné podívané, hlavně obličeje hráčů byly parádní, včetně výborných animací, a je tomu i letos. Co bych ovšem možná trochu vytknul, tak je pozadí v podobě stadionu, který by si zasloužil více detailů a hlavně animací, protože na atmosféry z FIFA série ještě v tomto PES nedosahuje. Co ovšem musím pochválit, tak je plynulost, hra běží po celou dobu nejen v rozlišení 1080p, ale hlavně v 60fps. Zpomalení jsem si za celou dobu testování nevšiml. Stejně tak výborný je i soundtrack se spoustou známých písniček, které se k fotbalu skvěle hodí. Co by ovšem mohli vývojáři zlepšit, je komentování zápasů, které není tak kvalitní jako u FIFA série, navíc se začnou hlášky docela brzy opakovat. 

V minulém roce jsem přehlížel u Pro Evolution Soccer jednu věc, kterou už ovšem nemohu. Tou věcí jsou nahrávací obrazovky. Ty se vyskytují prakticky neustále, ať se přepínáte z online do menu, případně jen do dalších offline režimů, docela dlouhé nahrání vás ostatně potká i hned po zapnutí samotné hry. Na tomto by vývojáři měli určitě zapracovat do dalšího ročníku a hru udělat příjemnější, zvláště když třeba menu je přehledné a jednoduché, protože u nahrávání zůstala série někde na předchozí konzolové generaci.

Už předchozí ročník Pro Evolution Soccer byl výbornou fotbalovou hrou a nový jen potvrzuje stoupající tendenci. Hratelnost je opět skvělá, obohacená o několik novinek, potěší oblíbené licencované soutěže a zlepšené herní režimy, jen pořád chybějí licence na kluby, a také nepotěší sem tam nějaký ten nedostatek, před nímž nejde zavřít oči. Každopádně po dlouhé době se zdá, že série Pro Evolution Soccer a FIFA jsou na tom kvalitou stejně, z čehož může do budoucna těžit jen a jen fanoušek fotbalu. 

Pro Evolution Soccer 2016

ps4ps3x360xone
Konami, Konami
Datum vydání hry:
18. 9. 2015
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře