Prince of Persia Classic

recenze  22
Martin Šmíd, 20. 12. 2008 16:20
V uplynulém roce se na Playstation Network dostala i předělávka klasického Prince of Persia, která již předtím vyšla pro Xbox Live Arcade. Skoky přes bodláky, řinčení mečů, otevírání dveří, pití léčivých lektvarů a hlavně záchrana princezny. Tak takový je Prince of Persia Classic.

V roce 1989 se pro Apple 2 objevila hra, která poté změnila pohled na tuto zábavu. Šlo o adventuru Prince of Persia od Jordana Mechnera, která se ihned stala velkým hitem a dodnes nedá starším hráčům spát. Hráči především obdivovali nádherné animace hlavního hrdiny, společně s úžasným bojovým systémem, kterým princ likvidoval jednoho protivníka za druhým. Když UbiSoft oznámil, že chystá remake této klasiky, spousta lidí se začala těšit. Nejprve dorazila v roce 2007 verze pro Xbox Live Arcade a letos i ta pro Playstation Network. Hned můžeme říci, že se obě verze povedly, a ať už vlastníte jakoukoliv z těchto platforem, Prince of Persia Classic je pro vás naprostou povinností.

Prince of Persia Classic vypráví příběh princezny, která byla uvězněna ve své komnatě vezírem Jaffarem a má 60 minut na to, aby se rozhodla, jestli se s ním ožení. Pokud by řekla ne, tak bude její hlava viset na bráně hradu. Jedinou nadějí na záchranu princezny je její ctitel, který byl ovšem uvězněn v žaláři hradu. Jenomže on má velkou odvahu, a tak se vydá skrz žalář až na vrcholek hradu, aby nebohou princeznu zachránil. Prince of Persia Classic je ve své podstatě klasický PoP a stavba úrovní se příliš nezměnila. Tedy nezměnila se vůbec, přesto vývojáři na hře více než málo zapracovali. Už na první pohled vás uchvátí nádherná pohádková grafika, která dodává hře šmrnc a hra je tak přístupná i pro mladší hráče, kteří by nad starší verzí ohrnovali nos.

Kromě vylepšené grafiky na vás čeká jinak klasická verze. Po většinu času tak budete skákat přes nejrůznější překážky, které tvoří ostré čepele, bodáky, hluboké propasti, propadající se podlahy a občas i zamčené dveře. Jejich otevření se od klasiky vůbec nezměnilo, a tak stačí najít vystouplou dlaždici a stoupnout si na ni, aby se otevřela cesta dál. Samozřejmostí jsou i dlaždice, které mají úplně opačnou funkci, takže si musíte dávat pozor, abyste pracně otevřené dveře nezavřeli dříve, než jimi proběhnete. Hlavně v pozdějších úrovních se takovéto klopýtnutí tvrdě trestá.

Kromě řešení nejrůznějších překážek budete řešit i jednu, která spočívá v poražení vezírových nohsledů, kterými jsou katakomby prošpikovány k prasknutí. K jejich poražení budete potřebovat meč, jenž naleznete hned v prvním levelu. Zpočátku se může zdát, že poražení vezírova vojáka je velmi jednoduchá záležitost. Na začátku hry stačí jen útočit a většinou se vám povede zničit nepřítele dříve, než se vůbec rozkouká. Jenomže už v následujícím levelu má nepřítel více života a dokonce se umí bránit a zaútočit ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. V souboji tak musíte hodně taktizovat a většinou se dost krýt a útočit jen ve správný čas. Souboje jsou v pozdějších fázích opravdu hodně těžké a každá chybička se nemilosrdně trestá.

Prince of Persia byl už v základu hodně těžkou hrou a jeho nová verze v ničem nepolevuje. Když už přijdete v souboji nebo při překonávání překážky o srdíčko života, můžete si ho doplnit nalezeným lektvarem. Jenomže vývojáři vám lektvar jen tak nedarují, a tak si ho musíte většinou najít. To, že jsou některé lektvary schovány opravdu hodně dobře, ani nemusím zmiňovat. Když už nějaký ten lektvar naleznete, nemáte vůbec jistotu, že bude léčivý. Občas naleznete i otrávený, který vás může i zabít. Je tak nutné pečlivě vybírat podle barev. Na začátku bylo zmíněno, že má princezna před sebou 60 minut života. To bohudík ve hře neplatí a zachráníte ji i ve chvíli, kdy ve skutečnosti čas vyprší. Hra je alespoň v tomto k vám milostivá.

Prince of Persia Classic je skvělá hra, kterou byste si neměli nechat ujít. Kombinuje v sobě klasické prvky s novou grafikou, která si vás ihned získá. Pokud si chcete udělat radost, kupte si Prince of Persia Classic a hrajte. Těch 10 dolarů za to vážně stojí.

Prince of Persia Classic

ps3x360
Ubisoft, Gameloft
Datum vydání hry:
13. 6. 2007
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře