NHL 18

recenze  15
Michael Zeman, 2. 10. 2017 12:25
Září - to je podzim, smrtelná rýmička u každého Čecha, začátek školního roku u všech školou povinných a samozřejmě i příchod každoročních sportovních her. Jednou z těch nejoblíbenějších je u nás v Čechách momentálně jediná hokejová hra - NHL od EA. Ta letošní s číslovkou 18 by opět měla přinést mnoho změn a my jsme je samozřejmě všechny vyzkoušeli, abychom mohli zodpovědět každoroční dilema - koupit či počkat na další ročník?

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Občasní hráči rozhodně na první pohled nepoznají, jestli hrají NHL 17 či 18, ale při bližším zkoumání si všimnete jak grafických, tak i technických změn, a dle mého názoru jde vždy o změny pozitivní. Už několikátým rokem marně čekáme na přechod na Frosbite engine, kterého se vloni dočkala například Fifa, a nutno dodat, že změna jí rozhodně prospěla. Bohužel u NHL budeme čekat dál, minimálně ještě další rok, a tak jsou letos grafické změny minimální. Subjektivně mi však modely hráčů i samotné stadiony přijdou ostřejší a možná trochu barevnější, dříve mi hra připadala mdlá a moc světlá, proto je pro mne tato změna rozhodně přínosná. Detaily hráčů, hlavně jejich obličejů, byly vždy spíše úsměvné a to se nezměnilo ani letos, na druhou stranu si tohoto menšího nedostatku při samotném hraní nevšimnete. Rozhodně si ale všimnete nových nájezdů kamery při přerušeních – více záběrů na tribuny, pohled zpoza střídačky a podobně mají přispět k autentičnosti a přiblížení hry k televizním přenosům… a daří se jim to rozhodně velmi dobře. 

Ostřílení hráči nebudou vůbec s ovládáním bojovat, jen si musí zvyknout na trochu jiné chování hráčů a především převedení Skill Stick i do obranné činnosti. Tuto funkci již několik let využíváme pří útočení a jde o to, že ovládáte zvlášť hráče a zvlášť hokejku. A na stejném principu tvůrci převedli tuto funkci i do obrany, a tak můžete při bránění pohybovat hokejkou dle svého uvážení a zabránit tak například útočníkovi ve finální přihrávce před prázdnou bránu. Chvilku potrvá, než si na tuto změnu zvyknete, ale jakmile vám přejde do krve, budete mít pocit, že „ten hokej je zase trochu reálnější“. Přibylo také několik nových druhů kliček a stahovaček a ti z vás, kteří mají šikovné prsty a dostatek trpělivosti při učení, si z obrany soupeře budou dělat dobrý den. Vzhledem k těmto novinkám velmi chválím i nový Tréninkový kemp, který je rozdělen do několika kategorií od úplných základů až právě po ty nejsložitější kličky a herní mechanismy. V každém tréninku nejprve zhlédnete instruktážní video a poté musíte tuto funkci několikrát (zpravidla třikrát) zopakovat. Sám jsem zde strávil možná více než hodinu při snaze dostat do ruky nové bránění a hlavně ony efektní i efektivní kličky.

Ze změn v hratelnosti, které nemáte jak ovlivnit, bych vyzdvihl hlavně něco, co bych nazval „menší přilnavostí puku“. V dřívějších letech bylo běžné, že pokud jste jeli s pukem a došlo k nějaké menší kolizi, kterou váš hráč ustál, téměř vždy mu zůstal puk přilepený na hokejce a on mohl pokračovat kupředu. Letos je mnohem častější situace, kdy po takovémto zaškobrtnutí puk volně odjede pár metrů od hráče, a pokud byste pouze pokračovali, puk zůstane nehlídaný a váš hráč pojede na bránu bez něj. Výborné zlepšení, kdy je puk častěji ve volném prostoru a nedrží jako magnet na hokejkách. Dalším velmi dobrým zlepšením je omezení gólů, kdy jedete ve dvou na brankáře a těsně před ním nahrajete druhému hráči, který dříve v 99 % uklidit kotouč do prázdné brány. Letos mnoha hráčům trvá delší dobu, než po takového nahrávce vystřelí, a tak se často stihne brankář přesunout nebo hráč nestihne vystřelit vůbec a dojede s pukem až za bránu. Už tedy neplatí, že únik ve dvou hráčích znamená v drtivé většině případů gól.

Změny v hratelnosti bych tedy hodnotil velmi kladně a nyní se podíváme, v jakých herních režimech budete moci své dovednosti předvést. Největší novinkou je bezesporu zcela nový režim Threes. Ten vychází z prodloužení v NHL, které se začalo hrát pouze ve třech hráčích proti třem (plus brankář, samozřejmě), což všichni fanoušci s nadšením přivítali a tato prodloužení jsou opravdu velmi atraktivní a oblíbená. Není tak divu, že se vývojáři z EA rozhodli tuto novinku implementovat i jako samostatný režim, i když s mnoha dalšími změnami. Především se vše odehrává na mnohem menším kluzišti, které je dle mého názoru pro tento počet hráčů ideální. Zápasy se zde hrají buď klasicky na časový limit nebo do určitého počtu vstřelených gólů, kterých navíc můžete dosáhnout různými způsoby – hra náhodně určuje, kdy bude další vstřelený gól počítán za jeden, dva nebo tři body, takže po dvou vstřelených brankách můžete vést i 6:0. Tento režim je nejzábavnější s přáteli, protože hra je více dynamická, zápasy netrvají dlouho jako při klasickém zápasu, neřeší se zde offsidy nebo fauly (jen při některých opravdu brutálních má faulovaný hráč nájezd) a po gólu rozehrává tým, který branku obdržel, od svého brankaře. Kromě tohoto rychlého zápasu se můžete pustit do online zápolení či vyzkoušet jakýsi kariérní režim, kdy začínáte s týmem s velmi nízkým hodnocením a postupně „cestujete“ Amerikou a narážíte na čím dál silnější soupeře (složené jak z týmů NHL, tak i z neznámých týmů hrající pouze Threes) a za vítězství získáváte lepší hráče, dresy, stadiony a podobně.

V loňském roce bylo největší lákadlem přítomnost Světového poháru, který se konal po mnoha letech. Letos se ho už bohužel nedočkáme (a s ním zmizely samozřejmě i reálné podoby dresů národních týmů a my tak opět musíme hrát v něčem, co vypadá jako dvě české vlajky sešité k sobě), ale nahrazuje ho jiná soutěž - hokejová Liga Mistrů. Ta se snaží napodobit věhlas té fotbalové, koná se od ročníku 2014/2015, a pravidelně v ní najdeme i české zástupce. Kromě nich se jí účastní také týmy z Německa, Finska, Švédska, Švýcarka a dalších zemí a zatím vždy vyhrál švédský tým, kdy naposledy porazil ve finálovém utkání pražskou Spartu.

Mezi dalšími herními režimy už žádné novinky nehledejte – rychlý zápas, sezóna (samozřejmě opět s možností české Extraligy), Be a Pro, Ultimate Team, již zmiňovaný tréninkový kemp a režim Organizace. U něj se trochu pozastavíme, protože také prošel několika změnami. Ta hlavní souvisí s novým týmem, který do reálné NHL letos přibude – Las Vegas Golden Knights. Premiéra ho čeká už za pár dní, kdy NHL startuje, ale vy za ně můžete zahrát už nyní. Při začátku režimu Organizace si vyberete, zda chcete hrát za jeden z třiceti stávajících mužstev, nebo právě za Golden Knights, případně, zda si chcete vytvořit svůj vlastní, dvaatřicátý, tým. Poslední možnost je samozřejmě nejlákavější a já se hned pustil do tvoření pardubického Dynama (když se nedaří v Extralize, proč to nezkusit rovnou v NHL, že?) a velmi mne překvapilo, jak komplexní a obsáhlá tato tvorba je. Kromě toho, co byste čekali (tvoření loga, dresů, názvu apod.), máte možnost upravit i stadion, a to například i barvu a tvar zábradlí na tribunách, zvuk sirény a světelné efekty po gólu, vlastního maskota, kostku nad ledem a tak dále. Možností je opravdu mnoho a sám jsem si tým vytvářel skoro hodinu. Poté přichází na řadu rozšiřovací draft, kdy si musíte od každého z třiceti týmů vybrat jednoho hráče, který za vás bude hrát. Nemyslete si však, že si ze St. Louise vezmete Tarasenka a tučňákům ukradnete Crosbyho s Malkinem. Každý tým si totiž může „ochránit“ určitý počet hráčů, které si prostě vzít nemůžete. Dále je potřeba sledovat platový strop a do něj se vejít. Nyní již máte základní kostru svého týmu postavenou a můžete se vrhnout do své první sezóny. V tomto režimu je samozřejmostí i starání se o finance, morálku týmu, trejdy a další záležitosti, které má generální manažer na starost.

Musím také zmínit předělané menu, které se změnilo k nepoznání. Při prvním spuštění si vyberete tři režimy, které budete nejčastěji spouštět (myslím si, že to je akorát – sám hraji právě tři, případně tuto volbu můžete v nastavení upravit) a ty se vám budou zobrazovat na hlavní obrazovce, pokud budete chtít spustit jiný režim, přesunete se šipkou dolů na další obrazovku, kde jsou již zobrazeny veškeré herní módy, nastavení apod. Za mě rozhodně krok k větší přehlednosti, protože drtivá většina hráčů si vystačí právě s těmi třemi vybranými módy. Hra obsahuje češtinu, ale to už beru u sportovních her od EA jako samozřejmost.

NHL asi nikdy nebude revolucí, za což může její každoroční vydávání, ale tento ročník je velmi zdařilou evolucí a přináší opravdu mnoho novinek ať už v hratelnosti či v nových nebo upravených herních režimech. Letos snad poprvé po mnoha letech doporučuji koupi nového ročníku všem – jak pravidelným hráčům této série, tak i těm občasným, protože novinek je mnoho a stojí za to. Vyzdvihl bych hlavně režim Threes, předělaný mód Organizace s možnosti vytvoření vlastního mužstva a výborný Tréninkový kemp, díky kterému je letošní ročník skvělou volbou i pro úplně nové hráče. 

NHL 18

ps4xone
EA Sports, EA Sports
Datum vydání hry:
15. 9. 2017
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře

Související články

Launch trailer na NHL 19