Lego Batman

recenze  15
Martin Charouzek, 26. 9. 2008 17:52
Když jsem posledně hrál hru Lego Indiana Jones, netušil jsem, že se ke mně kostičky vrátí tak brzy. Přeci jen jsem měl za sebou Star Wars a hned na to Indiana Jonese. Nyní se ke mně dostala další Lego hra a už z ní bohužel do stropu neskáču. Star Wars byl fajn, Indiana taky ušel, ale z Batmana čiší komerce na sto honů. Jenomže to by nebyl Batman, aby neudržel hráče u obrazovek po celou hru. Nakonec totiž zjistíte, že lepší Batmanovská hra zatím prostě není.

Travellers Tales asi nemusím již představovat. Do nedávna neznámá firmička se zhostila Lego licence, a tak na nás chrlí jednu Lego hru za druhou. Nejprve přišla hra LEGO Star Wars, která se ihned dostala do čela všemožných hitparád. Bylo tak zaděláno na pokračování, které opravdu přišlo, aby se mohla poté objevit i kompilace obou her. V létě se už na všemožných konzolích proháněl Indiana Jones s hrou LEGO Indiana Jones: The Original Adventures. Když byl před časem ohlášen i Lego Batman, začalo to pořádně smrdět. Ano, Batman je již klasická ždímačka, která používá jako svůj základ engine z předchozích Lego her. Novinky bychom hledali pod lupou, ale přesto má Batmanovská licence něco do sebe. Z počátečního rozčarování, že hraje člověk v Lego sérii pořád to samé, přešla hra v zábavu, která skončila až dohráním. Nyní si tedy řekneme, jak na tom Batman opravdu je.

Pokud jste hráli jednu z předchozích Lego her, budete v Batmanovi jako doma. Nejprve se nacházíte v jakési továrně, ze které vedou klasicky 3 cesty. Ano správně, i v Batmanovi prožíváte tři na sobě nezávislá dobrodružství, která můžete jednoduše po dohrání prvního levelu procházet. Každá epizoda má pak 5 celkem dlouhých levelů, které procházíte. Jenomže kdo hrál předchozí Lego hry, moc nových prvků ho v Batmanovi nepřekvapí. Opět musíte rozbíjet nejrůznější věci, aby z nich vypadly šrouby a doplnily magickou šroubovici na 100%. Také level design je pořád o jednom a tom samém. Přes logické puzzle se tak musíte dostat na konec dané obrazovky. Pochopitelně, abyste na to nebyli sami, budou vám dělat společnost další postavy z Batmanovské ságy. Najdete zde nejen společníka Robina a Kočičí ženu, ale i spoustu dalších Batmanových kamarádů, kteří utekli z psychiatrické léčebny v Arkhamu. Potkáte tak třeba Jokera, Dvě Tváře, Killer Croca, Scarecrowa, Harley Quinna, Riddlera, Mr. Freezera i Tučňáka. Navíc celou hru poté můžete procházet i za Batmanovy protivníky, což jistě potěší každého fanouška, který má na stěnách plakáty s netopýřím mužem.

Klasický styl, tedy rozbít bednu, postavit žebřík, přeskočit určitou postavou propast a otevřít té druhé cestu dál, zůstává. Jenomže právě v tom je kouzlo Lego her. Ačkoliv jde pořád o ten jeden nápad, který je neustále recyklován, je právě tohle neskutečně zábavné. Některé puzzly vám dají pořádně zabrat a občas budete muset zapojit i mozek, který jinak u akčních her nepotřebujete. Přesto, že jsou levely vesměs na jedno brdo, vývojáři se každým dílem lepší a vylepšují všechny herní aspekty. V Batmanovi největší změny doznala kamera, která je nyní více přátelská a už se nedostanete tak snadno do situace, že byste nevěděli jak dál a skákali do pasti. Také level design je v Batmanovi moc pěkný a opět by to asi lépe zvládnout nešlo. Co by ovšem neuškodilo, by byla nějaká ta myšlenka navíc, která by hratelnost občas okořenila. Ta tu chybí a postupně hra upadá do stereotypu a nudy. Neplánované pauzy tak budete dávat i z nudy, což není rozhodně nijak lichotivé pro Travellers Tales.

Co si ovšem zaslouží pochvalu, jsou bossové a boje s nimi. Bossové totiž přijdou vždy na konci každé úrovně a rozhodně nejde o nijak lehké souboje. Dopomáhá tomu i fakt, že každý boss útočí jinak, a vy se tak musíte podřídit jeho způsobu boje. Navíc abyste neporazili bosse tak snadno, mají u sebe i své přisluhovače, které na vás v docela velkých skupinkách posílají. Netřeba říkat, že i normální nepřítel vydrží více, než by bylo zdrávo. Přesto je hra velmi jednoduchá, protože, jak je již u Lego her zvykem, umřít prostě nejde. Pokud dojdou srdíčka, hrdina se rozpadne, ale po několika vteřinách se opět objeví a může pokračovat. Vrátily se i nejrůznější dopravní prostředky, kterých si opět užijete do sytosti, škoda jen, že opět těmto vozítkům nic neříká fyzika, a tak jezdí poněkud divně.

Co bylo skvělé na předchozích Lego hrách, byla kooperace dvou postav, kterou najdeme, jak jsem již zmínil, i v Batmanovi, ale je tu rovněž vydařený Co-op mód na jednu konzoli. S kamarádem tak můžete prolézt celou hru a nemusím ani říkat, že právě tento mód je asi tím nejlepším, co Batman přináší. Dále se vrhneme na technické zpracování. Začněme grafikou. Ta je stejná jako v předchozích hrách a dokonce bych řekl, že vývojáři nepřidali žádný nový detail. Přesto je grafika pořád pěkná na pohled a pořád plní jen úlohu jakéhosi pozadí. Hlavní je hratelnost. Příběh je z velké části vyprávěn pomocí vtipných scének, které dokážou občas hodně pobavit. Přesto jsou některé scénky docela trapné a neustále se opakují z předchozích her. Co také nedopadlo bohužel úplně podle představ, je soundtrack. Ačkoliv ho má na svědomí skladatel hudby z Batmanovských filmů Danny Elfman, je dost nevýrazný a určitě se čekalo daleko více. Po skvělých soundtracích z LEGO Star Wars a LEGO Indiana Jones: The Original Adventures, se čekalo rozhodně více.

DS verze: Ačkoliv by se mohlo zdát, že DS verze je jen kopií verzí pro velké konzole, rozhodně se tak neděje, a tak si zaslouží svůj sloupeček. Přestože DS verze pořád vychází z velkých her, nenajdeme v ní třeba co-op, ale zato je zde spousta bonusů, speciálních jen pro tuto verzi. Levely jsou, jak jsme už viděli u Indiana Jonese, trošinku jiné a rozhodně jen nekopírují velké hry. Levely jsou totiž postaveny tak, aby využily maximálně možností DSka a jeho dotykového displeje. Přes dotykový displej totiž používáte nejrůznější věci, které během hry seberete a uložíte si je do batůžku. Jejich používání je pak daleko zábavnější. Jinak jde o klasickou hru, která je také rozdělena do třech příběhů s pěti levely. Takže klasika, akorát trošku překopaná. Grafické i hudební zpracování je rovněž na vysoké úrovni, ale to už bylo i u předchozích Lego her na této konzolce. Co má Batman na DSku ovšem jiné, je styl vyprávění příběhu. Ten už není vyprávěn přes mumlající postavy, které zmateně pobíhají ve filmečcích. Vše je nově vyprávěno přes komiksové obrázky a můžeme říci, že nejde vůbec o špatný nápad. Kdo tak má jen DSko, je pro něj Lego Batman skvělou volbou, protože nic lepšího tam v těchto měsících nenaleznete.

LEGO Batman: The Videogame je dosti rozporuplná hra. Na jednu stranu nepřináší nic nového, ale na straně druhé dokáže skvěle zabavit. Navíc jde o nejlépe zvládnutou licenci s netopýřím mužem, na což musíme také přihlížet. Pro fanoušky Batmana má tak hra nevyčíslitelnou hodnotu a podle toho také hodnocení vypadá. Příště bychom si přesto už přáli, aby Travellers Tales jen nepřešlapoval na místě, ale ukázal i něco víc.

LEGO Batman: The Videogame

ps3x360wiipspdsps2
Warner Bros. Interactive Entertainment, Travellers Tales / TT Fusion
Datum vydání hry:
23. 9. 2008
KARTA HRY
7/10

Komentáře