inFamous: First Light

recenze  9
Martin Šmíd, 26. 8. 2014 15:00
Není tomu ani půl roku, co jsme tu měli od vývojářů ze studia Sucker Punch akční hru Infamous: Second Son, které jsme neváhali dát devítku nejen za dobrý příběh, ale také zábavnou hratelnost. Protože si mnozí hru oblíbili a utvořila se kolem ní velká základna fanoušků, vývojáři se rozhodli přinést rozšíření v podobě samostatně hratelného inFamous: First Light. Ten se vrací do dobře známých reálií, ale za jinou postavu. Jak se povedl, se nyní dozvíte.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 (obrázky u textu vytvořené za pomoci SHARE tlačítka)

Hned na začátku je třeba zmínit, že vývojáři přistupovali k inFamous: First Light tak trochu jako k samostatné hře, takže pro její hraní nepotřebujete znát události z Infamous: Second Son, ostatně událostmi se odehrává ještě před ním. To je samozřejmě dobře, každopádně pokud jste ho hráli, příběh si značně obohatíte o nové poznatky, navíc zjistíte minulost jedné z důležitých postav, kterou je Abigail „Fetch" Walker. Ta je samozřejmě hrdinkou tohoto rozšíření, přičemž minulost k ní nebyla zrovna přívětivá, drogy, rodinné problémy a následné uvěznění, tím vším si musela projít, a sledovat její vývoj je určitě zajímavé a to nejlepší, co hra nabízí. Navíc příběh je dobře napsán, má několik zajímavých zvratů, jen je tedy nutné zmínit, že na rozdíl od předchozích dílů, je zcela lineární, nemáte tu na výběr dobrou nebo špatnou stranu. To ale ve výsledku zase tak moc nevadí, protože alespoň měli vývojáři možnost vše dobře propojit s Infamous: Second Son.

Většina hry se odehrává v první části města Seattle, v němž čekají Fetch zhruba čtyři kapitoly, naplněné několika druhy úkolů, které se vždy střídají, a neměl jsem během hraní pocit, že by se nějak často opakovaly a nudily by. Na druhou stranu, některé druhy úkolů, jako vystřílet z vyššího místa přibíhající panáky, kteří navíc se moc nekryjí, nejsou zrovna ideální, a dokázal bych si představit větší nápaditost. I tak ale nakonec panovala spokojenost, protože hra se hraje pořád stále příjemně, a vývojáři splnili vše, co předem naslibovali. Velkou zásluhu na tom má určitě i přímo hlavní hrdinka a její bojové schopnosti. Ty se trochu liší od Delsina, ať už na delší nebo krátkou vzdálenost, takže v každé šarvátce je nutné přistupovat jinak. Daleko jinačí je pak pohyb přímo po městě. Fetch prakticky jen používá neon pro neomezený rychlý běh, který navíc může ještě zrychlit vběhnutím do připravených branek, které jsou rozsety po celém městě. Přesun po městě je tak daleko rychlejší, a není problém během několika vteřin přesprintovat z jednoho konce města na druhý. Ještě zde musím zmínit, že vývojáři si připravili ještě jednu zasněženou lineární lokaci v závěru hry, takže se nebudete pohybovat jen po Seattlu. Dobré zpestření.

Hru inFamous: First Light si můžete zakoupit digitálně od této středy, zabere vám na pevném disku 10GB, případně si můžete počkat na krabicové vydání, které bude dostupné od poloviny příštího měsíce.

Když dohrajete příběhovou část inFamous: First Light, což bude trvat zhruba pět hodin, hodně záleží samozřejmě na zvolené obtížnosti, zábava rozhodně nekončí. Jednou z možností je vrátit se do města, jako tomu bylo v původní hře, v němž budete mít otevřenu celou první část, a v ní naleznete hromadu vedlejších úkolů, které se můžete rozhodnout splnit. Mezi nimi patří nejen sprejování obrázků, nyní za pomocí neonové síly, ale tako sprinty a chytání speciálních lumenů, nebo ničení policejních dronů, které musíte vždy vystopovat skrze kameru, kterou mají přichycenu na sobě. Pak jsou po městě navíc rozesety desítky neonových lumenů, které slouží pro vylepšování hlavní hrdinky, ale ty asi budete sbírat už během hlavní části, protože upgrady se hodí, zvláště v pozdější části, kdy na řadu přijdou silnější protivníci. Po dohrání je tedy pořád co ve městě plnit, navíc má hra ještě jednu část.

Zatím jsem zmínil jen jednu část, kterou inFamous: First Light nabízí, ale zapomenout nesmím ani na speciální Arena Battle režim, který se stará asi o největší inovaci v rámci série, a ve výsledku je docela zábavný, ačkoliv jsem k němu byl z videí spíše skeptický, a hlavně vás u hry udrží ještě několik minimálně desítek minut, a to se samozřejmě počítá. O co se jedná? Když byla Abigail „Fetch" Walker uvězněna organizací Department of Unified Protection, byla cvičena ve speciálních arénách, které si vyzkoušíte už během hraní. Po dohrání se můžete do arén vrátit a vyzkoušet si v nich jako Fetch nebo Delsin (hodný nebo zlý) dva různé typy. Buď můžete zachraňovat civilisty, nebo se jen bránit vlnám nabíhajících nepřátel, jejichž obtížnost neustále roste. Během toho všeho navíc jde i o skóre, takže je důležité vytvářet hodně bodované řetězce komb a zabití, a dokonce hra obsahuje několik desítek vedlejších výzev, které než splníte, prosedíte u ní klidně několik hodin. Bodování se samozřejmě zapisuje i do žebříčků nejlepších hráčů, takže je neustále motivace zlepšovat se. Arena Battle režim je zajímavou novinkou, k níž se ještě v následujících dnech vrátím, a jistě se k ní budete vracet i vy.

U Infamous: Second Son si hráči oblíbili Photo režim, a asi nepřekvapí, že se vrací i v inFamous: First Light s několika novými možnostmi.

Už Infamous: Second Son obsahoval nádhernou vizuální stránku a asi nepřekvapí, že inFamous: First Light na něj v tomto navazuje, a to samozřejmě v dobrém. Stále se můžete těšit na jednu z nejhezčích videoher současnosti, obdivovat budete nejen úžasné detaily města, ale také detailní modely postav, které mají velmi dobré animace. Navíc vše běží maximálně plynule, přičemž pokud by vám nevyhovoval otevřený frametate, který třeba já preferuji, můžete si ho zamknout na třiceti snímcích. Hudební doprovod poté prošel daleko větší změnou, protože obsahuje několik zcela nových skladeb, hodících se k nové hlavní hrdince, precizní je pak ozvučení, které bylo velmi dobré už u původní hry. Po audiovizuální stránce tedy jen těžko něco vyloženě vyčítat.

Pokud se vám líbila původní hra, je inFamous: First Light přesně pro vás, protože přináší nejen zajímavé příběhové obohacení, ale také další kupu nových hlavních i vedlejších misí, u nichž se budete bavit. Navíc je tu jistě zajímavý Arénový režim, starající se o největší inovaci, v němž můžete plnit výzvy a překonávat nejlepší skóre svých kamarádů.

inFamous: First Light

ps4
SCEE, Sucker Punch
Datum vydání hry:
26. 8. 2014
KARTA HRY
8/10

Komentáře