Half-life

recenze  18
Martin Šmíd, 1. 9. 2008 17:59
Hra Half-life je považována za naprostou legendu, kterou si i dnes s chutí zahrají miliony hráčů. Pojďme se podívat, o čem byly původní hry Half-life, Half-life: Opposing Force a Half-life: Blue Shift, které znamenaly v akčních hrách naprostou revoluci!

Half-life

Gordon Freeman je dnes považován za ikonu akčních her. Němý hrdina, který s hasákem zachránil svět před nepřátelskou rasou z dimenze Xen, kterou sám při nešťastné nehodě přivolal. Tak by se dala charakterizovat hra, která navždy bude zaryta v srdcích všech hráčů akčních her. To by byl příběh v rychlosti, ale přeci jen si o něm řekněme více, sekce retro k tomu jen vybízí. Gordon Freeman je mladý vědec, který přijíždí do výzkumného komplexu Black Mesa, aby zde začal pracovat na zvláštních projektech. Bohužel ihned při svém prvním pokusu se mu podaří zkřížit náš svět s tím mimozemským. Nestvůry z Xenu tak začnou útočit na celý výzkumný komplex a likvidovat vědce, kteří by je mohli navrátit zpět domů. Na jejich dlouhém seznamu je pochopitelně i Gordon Freeman, který ale figuruje i na seznamu vládní vojenské jednotky, která má incident dostat pod kontrolu a Freemana zlikvidovat. No a jako v každé správné akční hře, musíte sesbírat nejrůznější zbraně a prostřílet se nejen hordou mimozemských kreatur, ale i vojenských jednotek, abyste z tohoto pekla utekli.

Eskapády Gordona Freemana se dočkaly i Playstation 2 verze, která rovněž zaznamenala velký úspěch. Hlavně se jednalo o jednu z prvních povedených akcí, které se na černou skřínku od Sony dostaly. PS2 verze přinesla nejen vylepšenou grafiku, ale i nové skiny zbraní, které později přenesl i do PC verze datadisk Blue Shift. PS2 verze se mohla pyšnit i funkcí "auto-lock", jenž vám umožňovala být při zaměření nepřítele stále v pohybu. Dalším skvělým prvkem Playstation 2 verze byla podpora klávesnice a myši. Díky tomu jste si hru užili v maximálním možném měřítku. Pomohl tomu i fakt, že jste kolečkem myši mohli snadno hledat v inventáři. Každá akční hra se neobejde bez multiplayeru. Half-life byl jakýmsi průkopníkem tohoto hraní, protože nabízel až neuvěřitelně návykovou hratelnost a zábavu, díky které strávilo hodně hráčů u tohoto kousku své mládí. I díky tomu si vybrali pozdější vývojáři Counter-striku tento engine. Jenomže to už je trošinku jiná pohádka.

Half-life: Opposing Force

Half-life: Opposing Force byl první oficiální datadisk ke skvělé akci Half Life. Neměli ho již na starost tvůrci z Valve, ale jeho vývoj svěřili tehdy začínajícímu studiu Gearbox, které se díky tomuto titulu vyšplhalo mezi nejlepší vývojáře akčních her. Opposing Force už nevyprávěl příběh zmateného vědce Gordona Freemana, ale tentokráte výsadkáře Adriana Shepherda, který je poslán do Black Mesa, aby zastavil onu nešťastnou katastrofu a chytil Gordona Freemana. Ani vojáci to neměli v Half-lifu lehké, o čemž se přesvědčíte hned na začátku hry, kdy jste sestřeleni nepřáteli. Po probuzení v nemocničním pokoji se vydáváte na cestu skrz laboratoře Black Mesa a snažíte se co nejdříve z onoho pekla dostat. Vzhledem k tomu, že je hlavní hrdina voják, měli jsme oproti původní hře k dispozici nové zbraně, jako byl třeba kulomet nebo ostřelovačka. Rovněž jsme se dočkali i nových nepřátel, kteří cestu Adrianu Shepherdovi pořádně znepříjemnili. Opposing Force stavěl pořád na stejné časové lince příběhu, která se tak protínala s původním dílem. Byli jste tak svědky několika klíčových situací z původní hry. Half-life: Opposing Force byl dokonce PC Gamerem označen za lepší hru než originál a dodnes patří k nezapomenutelným akčním hrám. Jeden z nejlepších datadisků, jaký zatím spatřil světlo světa. Škoda, že se nedočkal pozdější konverze na konzole.

Half-life: Blue Shift

Po skvělém Half-life: Opposing Force přišel očekávaný druhý datadisk Half-life: Blue Shift. Ten prošel celkem zajímavou cestu, než se stal druhým datadiskem. Blue Shift byl původně plánován exkluzivně pro platformu Dreamcast, jako menší epizoda pro konverzi původního Half-lifu. Jenomže pak se stalo to, co nikdo ani ve snu neočekával. Společnost Sega oznámila, že v březnu roku 2001 končí s výrobou Dreamcastů a osud Blue Shiftu byl zpečetěn. Vývojáři ovšem nechtěli nechat rozdělanou práci v šuplíku, a tak tuto epizodu vydali na PC. Ta vyšla na jednom disku s prvním datadiskem, protože jako samostatná hra by se neměla šanci uchytit. Mohla za to i nepřítomnost online hry a dvouhodinová herní délka. Příběh hry se opět odehrával ve výzkumném středisku Black Mesa, dokonce zase ve stejný čas jako původní Half-life a Opposing Force. Opět jsme změnili profesi a zahráli jsme si za B. Calhouna, člena zdejší ochranky. Ano, to byli ti modří panáci, kteří většinou skončili jako potrava pro mimozemské bytosti z dimenze Xen. Jenomže B. Calhoun má v plánu utéci z Black Mesa, což se mu ke smůle hráče povede opravdu velice brzy. V Blue Shiftu bychom tentokrát hledali nové zbraně opravdu těžko a nepřekvapí nás ani žádní noví nepřátelé. Chodili jsme tak po starých známých lokacích a občas jsme se dostali do nějaké té přestřelky. Po dvou hodinách se náš hrdina dostal k teleportům, které ho dostaly pryč z výzkumného střediska Black Mesa.

Half-life

ps2
Sierra Entertainment, Gearbox Software
Datum vydání hry:
11. 11. 2001
KARTA HRY
9/10

Komentáře