God of War Collection: Volume 2

recenze  12
Martin Šmíd, 2. 10. 2011 20:30
God of War je fenomén a nepostradatelná série v katalogu Sony. Na Playstationu 3 jsme se nejprve dočkali vydání HD předělávek prvních dvou dílů, aby poté vyšel třetí díl, který tuto velkolepou trilogii ukončil. Přesto Sony během let vydala ještě dvě menší odbočky, které Kratův příběh doplňovaly. Nyní se tyto dvě hry dostávají i v HD verzi na Playstation 3 v edici God of War Collection: Volume 2. Jestli utíkat do obchodu nebo jen mávnout rukou a přejít je, na to odpoví naše recenze.

Mnozí fanoušci God of war série si přáli, aby jim vývojáři ukázali, jaký byl Kratos před události prvního dílu. Přání bylo vyslyšeno v prvním PSP dílu God of War: Chains of Olympus, který hráče vzal přímo před první díl. Deset let Kratos sloužil pro olympské bohy, přičemž hned na začátku se vydává do města Attica, aby bojoval proti perské armádě. Po výhře se vydává přes docela přímočarý příběh, kterému ovšem nechybí několik vzrušujících scén, do několika dalších měst, aby ho jeho cesta zavedla až do podsvětí, kde si bude muset vybrat, jestli zůstane se svoji dcerou. Celému tomuto dílu vévodí souboje s několika bossy, vypíchnul bych především převozníka mrtvých Charona nebo královnu podsvětí a Hádovu ženu, Persephonu. Je jen trochu škoda, že na dohrání Chains of Olympus vám bude stačit zhruba pět hodin.

God of War: Ghost of Sparta je po příběhové stránce rozhodně lepší jak předchozí PSP díl a přináší jednu ucelenou kapitolu z Kratova života, která sahá až do jeho dětství. Děj je zasazen těsně po první díl, kdy má Kratos přímo noční můry. V nich ale nevidí svoji umírající dceru a ženu, ale svoji starou matku Callisto a několik záběrů z dob, kdy byl klukem. Během svého putování se začne Kratos do svého snu stále více zamotávat, až zjistí, že jde o vzpomínku na dětství, kdy bohové Zeus a Ares unesli jeho bratra Deimos, kterého se tak rozhodne zachránit. Příběh v Ghost of Sparta je opravdu chytře napsán a nabízí nejen spoustu zajímavých scén, ale i emocionálních okamžiků, kterým bude muset Kratos čelit. Na dohrání vám Ghost of Sparta zabere zhruba 5 hodin, což není moc, ale naštěstí je na disku přibalena i předchozí PSP hra, takže to tolik nevadí.

Ačkoliv mají oba dva díly poutavý příběh, staví především na neskutečně návykové hratelnosti, která vás udrží u televizní obrazovky od úvodní scény do závěrečných titulků. Opět se tak jedná především o akci, během které mlátíte řadové protivníky ale i bosse. Vývojáři si přichystali pro Krata několik menších vychytávek. V Chains of Olympus bude moci Kratos vyvolat velkého ducha válečníka, který smete vše v okolí ohnivou silou. V Ghost of Sparta zase má elektrický výboj nebo ohnivý Blade of Chaos. Akci citlivě doplňují skákací pasáže a také prostorové logické hádanky. Co se týče hratelnosti, jedná se o klasický God of War s několika menšími novinkami. Nic víc.

Sony HD předělávky dělat umí. Na HD verzi God of War Collection: Volume 2 byli vybráni vývojáři ze studia Ready at Dawn, kteří připravili původní PSP originály, a bohatě se to vyplatilo. K HD konverzi totiž přistoupili hodně zodpovědně, takže se nejedná o narychlo splácanou rychlokvašku, jako v případě jiných HD edicí. Grafická stránka sice není tak hezká, jako ve třetím dílu, ale i tak je moc pěkná a zvláště světelné efekty nemají moc konkurenci. Také textury jsou pěkné a nenašel jsem jednu, která by mi vadila. Vše je navíc krásně ostré a nesmím zapomínat ani na naprosto stabilní framerate, který drží na 60 fps i v těch největších řežbách. Pochválit musím vývojáře i za filmečky, které jsou v rozlišení 1080p. Byly totiž kompletně znovu vytvořeny, takže se nejedná jen o prosté roztažení do HD z rozlišení PSP. Navíc ani ozvučení není špatné. Ba co víc. Je přímo parádní a pokud máte kvalitní repro, budete si užívat nejen skvělý soundtrack, ale i zvuky a profesionální dabing, ze kterého vám půjde mráz po zádech. Takto by HD předělávka měla vypadat. Věřím, že God of War Collection: Volume 2 se do budoucna stane jakýmsi měřítkem pro tyto edice.

Kromě vylepšené audiovizuální stránky nabízí God of War Collection: Volume 2 i podporu trofejí. Ty nejsou zase tak těžké, takže na dvě, maximálně tři dohrání získáte platinu. Co oceňuji, tak jsou názvy trofejí. Zvláště některé jsou opravdu vtipné, třeba – Hádes bude potřebovat novou ženu. I z tohoto je vidět, jak si vývojáři konverzi na Playstation 3 užívali. Kromě trofejí obsahuje God of War Collection: Volume 2 i podporu 3D zobrazení. To je docela povedené a dodá hře větší hloubku. Na závěr ještě musím zmínit ovládání, které bylo předěláno na Dualshock. Během hraní jsem nezaznamenal žádný problém. Ovládání je přesné a stěžovat si na něj rozhodně nebudu.

God of War Collection: Volume 2 přináší majitelům Playstationu 3 dvě nejlepší PSP hry, nově s nádhernou HD grafikou, 3D podporou, trofejemi a samozřejmě ovládáním přes Dualshock. Za cenu okolo tisícovky dostanete balení, které vám vystačí na zhruba dvě odpoledne, během kterých se budete královsky bavit. God of War je zárukou kvality a toto druhé HD balení to jen dokazuje. Nyní už majzněte čuníka pěkně po hlavě, vezměte peníze a utíkejte do obchodů.

God of War Collection Volume 2

ps3
Sony, Sony
Datum vydání hry:
16. 9. 2011
KARTA HRY
9/10

Komentáře