FIFA Street

preview  3
Martin Šmíd, 4. 10. 2011 0:15
Na letošní GamesCom jsem odjížděl s vědomím, že EA na svoji tiskové konferenci oznámí jednu novou hru. Všichni tipovali něco opravdu velkého, třeba Syndicate, který ale přišel na řadu až o několik týdnů později. Nakonec EA tak trochu svým způsobem překvapila, protože oznámila fotbalovou arkádu FIFA Street. Bez číslovky, protože jak nám prozradil později producent, jde o úplně novou hru, která prakticky nemá s předchozími díly zase tak moc společného. Navíc z prvních dojmů se zdá, že by se mohlo jednat o docela dobrou zábavu.

Návštěvu prezentace hry FIFA Street jsem docela dlouho odkládal, až jsem ji málem prošvihl. Svým způsobem se jednalo o moji poslední prezentaci na letošním GamesComu, od které jsem zase tak moc nečekal, ale poté jsem se na hru samotnou začal i docela těšit. Zapomeňte na realistický simulátor, zde je o pouliční fotbal s vlastními pravidly a dalšími náležitostmi. Samozřejmě, pořád to je fotbal, přičemž z ulice se můžete dostat až k hraní populárních futsalových turnajů. Na hře v současnosti pracují vývojáři ze studia EA Canada, kteří jsou podle svých slov velkými fanoušky fotbalu a takovouto hru chtěli vždycky udělat.

Když si vzpomenete na předchozí díl, tak jste se vždy chopili týmu, který byl složen z profesionálních fotbalistů. V novém dílu pochopitelně tato možnost zůstane, ale přibudou i normální hráči pouličního fotbalu, kteří mnohdy mají tento styl daleko více zažitý, než hvězda světového formátu, jako třeba Wayne Rooney. Poté nám byla ukázána obrazovka s šestnácti nejrůznějšími místy na naší modré planetě, kde si bude moci fotbal zahrát. Nechyběl Londýn, Barcelona, dokonce se mi hodně líbila aréna s plotem, která byla postavena na mostě. O různorodost prostředí se už nyní nebojím. Zvláště když nám bylo slíbeno více jak třicet zajímavých lokací. Jednotlivé lokace a hřiště se i od sebe odlišují svojí velikostí a stavbou, takže kromě oplocených plácků ve hře narazíte i na další, které mají prakticky pouze kolem reklamy.

Producent hry nám slíbil i velký výběr herních režimů. FIFU Street můžete rozehrát buď v 1 vs. 1 až 5 vs. 5. Samozřejmostí jsou i klasické futsalové zápasy i s vlastními turnaji. O počtu herních režimů se zatím vývojáři nezmínili, ale mělo by jich být tolik, aby zabavily hráče na dost dlouhou dobu. Nyní musíme vývojářům věřit. To máme ke hře pro jednoho, ale samozřejmostí je i online multiplayer, který prakticky bude považován za tu hlavní část. Navíc bude obsahovat řadu komunitních funkcí, hodně podobných aurtologu, takže i uvidíte, jak si povedou vaši kamarádi. Více se o sociálních sítích ve FIFA Street dozvíme v následujících týdnech. Ostatně, do vydání je času dost, protože hra vyjde až v březnu příštího roku.

Studio EA Canada do hry zakomponovalo jednu velkou novinku, která se jmenuje Street Ball Control. Ta nabízí pestrý výběr nejrůznějších stylů driblinku, triků a fint. Bylo nám ukázáno, jak si hráč krásně vodí míč kolem své osy, jak dokáže rozdávat jesličky nebo si obhodit svého protivníka. Na provádění triků je nová FIFA Street jako dělaná a z vlastního hraní mohu říci, že mě právě tohle bavilo nejvíce, než jen normální tah na bránu s cílem dát gól. Provádění triků je navíc maximálně intuitivní a pokud máte alespoň trochu zažité ovládání s FIFA 12, nebudete mít žádný problém a už na začátku pochopíte i ty složitější triky. Samozřejmě kromě trikového fotbalu můžete vyznávat i více fyzický styl, který je zaměřen hlavně na souboje o míč. Pro obehrávání protihráčů můžete navíc vůbec poprvé využívat i výskoky, sofistikované narážečky, krátká rychlá přiťuknutí a více než 50 skvělých fint a triků.

Vývojáři pro hru vytvořili zbrusu nový herní engine, který zvládá perfektně to, co oni potřebují. Není třeba engine, který zvládne obrovské stadiony a hřiště, na kterých se hraje klasický fotbal. Hřiště jsou nyní daleko menší, stejně tak diváků okolo moc není, jestli vůbec. Vývojáři se tak mohli soustředit na více detailů a podle dojmů z hraní je to znát.

Ačkoliv jsem od nové FIFY Street moc nečekal, o to více jsem byl po prezentaci spokojen a tak trochu i pořád mám chuť si ji zahrát. Hra je zatím hotova sice jen z 50%, ale už nyní vypadá lákavěji jak její předchozí díly. FIFA Street vyjde pro Playstation 3 a Xbox 360.

FIFA Street

ps3x360
Electronic Arts, EA Canada
Datum vydání hry:
16. 3. 2012
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře