Dead Rising 4: Frank’s Big Package

recenze  18
Martin Šmíd, 17. 12. 2017 18:00
Je tomu zhruba rok, co Capcom přinesl akční zombie hru Dead Rising 4 pro konzoli Xbox One. Microsoft si ale na tento díl naštěstí zajistil jen časovou konzolovou exkluzivitu, takže po roce se hra mohla dostat i na konzoli PlayStation 4, navíc v jednom ultimátním balíčku Dead Rising 4: Frank’s Big Package. Ten nabízí nejen veškerá rozšíření, ale i další zajímavé novinky a hlavně úpravy dle zpětné vazby fanoušků. Jak se toto vydání povedlo, se můžete dočíst níže v novince.

Recenzovaná verze: PlayStatio 4 Pro

Když jsem před rokem hrál Dead Rising 4, docela slušně jsem se bavil, i když jsem si sem tam trochu povzdychl nad skutečností, že jde spíše o standardní zombie řežbu bez charakteristické tváře, tolik vlastní prvním dvěma dílům. V recenzi jsem nakonec udělil slušnou sedmičku, přičemž pořád si ji můžete přečíst - recenze rok staré Xbox One verze . Rozhodně doporučuji, protože v této nové recenzi se spíše budu věnovat novinkám a změnám, které vývojáři za poslední rok přidali. Než ale začnu, je třeba dodat, že pokud máte Dead Rising 4 pro konzoli Xbox One, je možné si nový obsah stáhnout i do ní, dokonce některý zcela zdarma, samozřejmostí jsou i herní úpravy a další novinky, které zmíním dále v recenzi. Fanoušci série na konzoli Xbox One o nic tedy nepřijdou, mohou si zahrát hru ve stejné kvalitě, jako nyní hráči na konzoli PlayStation 4.

Do Dead Rising 4 se vrátil u hráčů oblíbený hrdina a fotograf v jedné osobě Frank West, který od prvního setkání lehce zestárnul, ale neztratil nic ze svého charismatu. Ten se ocitne ve městečku Willamette v Coloradu, kde bude muset řešit další zombie apokalypsu. Během hraní ovšem nebudete bojovat jen se zombiemi, souboje s nimi jsem si užíval už před rokem a patří rozhodně ke kladům hry, ale i s lidskými protivníky. A tady byl před rokem kámen úrazu. Lidští protivníci nebyli zajímaví a hlavně také nebyla zábava je likvidovat, protože měli otřesnou umělou inteligenci. Jsem rád, že vývojáři na tento nedostatek za ten rok zareagovali a umělou inteligenci vylepšili, takže už alespoň trochu připomínají něco, co má ještě dobře fungující mozek. Na zábavnosti a samozřejmě i střetech s nimi se toto vylepšení podepsalo rozhodně kladně. Stejně tak oceňuji přidání nových vedlejších misí nazvaných Distress Calls, v nichž můžete zachraňovat přeživší ze spáru zombií, za což jste následně vždy dobře odměněni. Rozhodně se vyplatí tyto menší vedlejší úkoly plnit, ačkoliv se vždy točí jen kolem likvidace zombií. Ta je ale stále zábavná, takže, proč ne. To by bylo k základní hře. Je určitě dobré vidět, že vývojáři zpětnou vazbu od hráčů i novinářů využili ke zkvalitnění herního zážitku.

Kromě hlavní kampaně, která vám zabere docela slušnou porci času, nabízí Dead Rising 4 i další vyžití, a dvojnásob to platí pro právě recenzovanou PS4 edici. Ta obsahuje rovněž kooperativní režim, v němž můžete s dalšími třemi kamarády likvidovat vlny nepřátel a plnit různé úkoly. Tento režim mi nepřišel moc zajímavý před rokem a ani nyní se na tom nic nezměnilo. Samozřejmě, pokud máte kamarády, může na chvilku zabavit, ale nevidím u něj žádnou větší trvanlivost. Stejně tak není moc zajímavý režim Super Ultra Dead Rising 4 Mini Golf, který vyšel do Xbox One verze menšího formou DLCčka. Hraní golfu mezi oživlými potvorami mi nepřijde moc zajímavé, a hlavně ani zábavné, takže tento režim velmi brzy omrzí.

Z předchozích řádek se může zdát, že obsah mimo hlavní kampaň za moc nestojí, ale opak je pravdou. Dále vývojáři připravili i příběhové rozšíření Frank Rising, sloužící jako epilogue, přičemž se v něm setkáte s hlavním hrdinou Frankem v dosti odlišné formě. Nutno dodat, že rozšíření je zábavné a dobře jsem se u něj bavil. Rozhodně tedy stojí za zahrání, i když má jen zhruba dvě hodiny. Dost možná nejzajímavějším a nejlepším režimem mimo kampaň je úplná novinka v podobě Capcom Heroes. Jde prakticky o hlavní příběhovou kampaň, která se od té původní liší v tom, že v ní můžete sbírat obleky oblíbených hrdinů od Capcomu a následně využívat jejich speciální schopnosti pro likvidaci zombií. Režim je hodně zábavný, dobře jsem se při využívání odlišných oblečků bavil, i když chvilkami díky nim vše připomíná Dynasty Warriors sérii, ale to mi ani trochu nevadilo. Dead Rising série byla vždy trochu potrhlá a nový režim Capcom Heroes proto do ní dobře zapadá. Pokud dohrajete hlavní kampaň, Capcom Heroes je dobrý důvod vše rozehrát znovu, v dosti odlišném ražení.

Už před rokem jsem ve své recenzi psal, že Dead Rising 4 vypadá rozhodně dobře a nemá se za co stydět, zvláště když jde o hru s větším otevřeným světem. Verze pro PlayStation 4 je na tom prakticky podobně, vývojáři jen sem tam něco uhladili a zvedli rozlišení, ale nejde o nic dramatického. Co jsem ale ocenil, je daleko stabilnější framerate. Nevím, jak je na tom po updatech Xbox One verze, ale na PlayStationu 4 Pro vás nyní čeká plynulejší zážitek. Port se tedy po této stránce vydařil, rovněž oceňuji, že vývojáři za ten rok opravili i spoustu bugů a dalších chyb, které při vydání hodně vadily a otravovaly při samotném hraní, třeba vypadávání zvuku. Ostatně přečtěte si moji recenzi, většinu chyb v ní zmíněných vývojáři opravili.

Dead Rising 4 se dostává na konzoli PlayStation 4 v dobré formě. Vývojáři zareagovali na zpětnou vazbu a opravili řadu nedostatků, navíc v balíčku máte i všechna rozšíření a nový zábavný herní režim Capcom Heroes, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud tedy máte rádi zombie a chcete se občas odreagovat, je Dead Rising 4 dobrá volba. Zvláště na vánoční svátky. 

Dead Rising 4: Frank's Big Package

ps4xone
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
5. 12. 2017
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře