Bee Simulator

recenze  12
Martin Šmíd, 13. 11. 2019 12:45
I když se to nemusí jevit na první pohled, včely jsou pro přírodu i nás lidi velmi důležité, ačkoliv je mnozí považují jen za nepříjemný hmyz, který mu létá nad pivem. Jejich důležitost si ale uvědomili vývojáři z malého polského studia Varsav Game Studios, kteří se rozhodli jim věnovat rovnou celou hru. Ta se jmenuje Bee Simulator a má hráčům ukázat každodenní činnost včel, ale zároveň jim sdělit i pár informací o včelách a samotné přírodě. Na první pohled zajímavý a originální počin, který by ale potřeboval trochu dotáhnout. Více níže v recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Hned po zapnutí příběhového režimu se ujímáte mladé včelky, která toho za svůj velmi krátký život ještě moc nezažila. První minuty jsou tak o rozkoukávání a učení se skrze krátký tutoriál, co znamená být včelou, abyste následně mohli opustit úl a vydali se opylovat svůj první květ. Takto zní příběh hodně jednoduše a ve výsledku prostší být nemůže, ale přesto jen o sběru nektaru není. Hra Bee Simulator se odehrává v parku, inspirovaný Central Parkem v New Yorku, přičemž strom, kde naše včely mají úl, je v ohrožení díky lidské přítomnosti, a tak je nutné vyhledat nový domov. Sice hlavní mladá hrdinka musí dodržovat každodenní rutinu, královna by ji za flákání určitě moc nepochválila, ale během toho si najde čas i na další dobrodružství.

Příběh jako takový asi moc nezaujme, ale líbilo se mi, že vývojáři nešetří spoustou informací o samotných včelách, různých zvířatech, které během hraní potkáte, i přírodě obecně, takže hra v tomto i trochu vzdělává, a to příjemnou formou. Hlavně mladší hráče, kteří chodí na základní školu. Těm může přinést řadu nových informací, ostatně je na ně přímo cílena. Všechny informace se vám ukládají do speciálního deníčku, takže se k nim můžete kdykoliv vrátit.

Bee Simulator je takovou menší open world hrou, protože budete létat v parku, kde je docela dost rozmanitých lokací, ať už jde o menší zoo, případně restaurace, jezírka či zábavní park. Rozmanitost světa je tedy slušná, jen je bohužel statický, takže zvířata i lidé většinou stojí nehybně na místě, navíc nic nereaguje ani na vaši přítomnost. U zvířat by se to dalo ještě pochopit, ale i lidé vás naprosto ignorují a můžete jim létat nad hlavou, jak chcete. Když už jsem u létání, tak ovládání hlavní hrdinky je namapováno na levou analogovou páčku, přičemž výšku ovládáte skrze L2 a R2. Ačkoliv je ovládání takto jednoduché, občas jsem se s ním trochu pral, protože není tak intuitivní a přesné, jak bych si představoval u takovéto hry.

No a nyní se dostávám k tomu hlavnímu, tedy hratelnosti. Hlavním úkolem pro naši hlavní hrdinku je sběr pylu a jeho následný transport do úlu. Množství získaného pylu záleží vždy na druhu květiny a její vzácnosti. Jednotlivé rostliny jsou totiž barevna rozlišeny, což poznáte po přepnutí se do speciálního včelího first-person režimu. Jen o sběru pylu ale hra není, protože sem tam přijdou na řadu i menší vedlejší úkoly, ať už jde o pronásledování jiné včely, hledání důležitých květin či dokonce souboje s dalším hmyzem, které zde probíhají jen formou jednoduchého quick time eventu. U jednotlivých aktivit bych určitě ocenil, pokud by byly propracovanější, a hlavně aby jich bylo více. Prakticky vše uvidíte během první hodiny hraní a následně se vše točí neustále dokola, takže hra velmi brzy přejde do docela nudného stereotypu, z něhož se už nedokáže dostat. Navíc chybí i nějaká další motivace pokračovat v hraní. Příběh, obsah ani možnost získávat kosmetické doplňky, které zde působí trochu zvláštně a hloupě, tou motivací určitě není.

A to zamrzí o to více, když si vezmete, že příběhovou kampaň je možné dohrát za nějaké tři hodiny, pokud se navíc budete zdržovat sběrem pylu. Bee Simulator je tedy i velmi krátkou hrou. Sice se prodává za necelou tisícovku, ale i tak bych řekl, že cena je vzhledem k délce a hlavně obsahu neadekvátní a měla být minimálně poloviční. A to i s přihlédnutím na druhý herní režim, který je určen pro více hráčů. V něm můžete lokálně až s dalšími třemi kamarády soutěžit na třech připravených mapách v několika disciplínách. Multiplayer je tu maximálně k vyzkoušení, určitě nemá nějakou větší ambici udržet hráče po několik dalších hodin.

Z průměru bohužel nevybočuje ani vizuální zpracování. Včely, které jsou hlavními hrdiny této hry, ještě vypadají celkem pěkně a mají i spoustu detailů, ale ostatní objekty, lidé či jiná zvířata už tak detailní nejsou, což platí o i celkem strohém prostředí. Tomu dopomáhají i při bližším prozkoumání rozmazanější textury a další menší nedostatky. Co alespoň potěší je optimalizace pro konzole, protože hra Bee Simulator běží po celou dobu dobře a nesetkal jsem se s žádným neduhem, ať už jde o framerate nebo stabilitu. Stejně jako vizuální zpracování je na tom i ozvučení i hudební doprovod. V tomto odstavci ještě zmíním, že hra bude obsahovat do budoucna českou lokalizaci na konzolích PlayStation 4 a Xbox One. Zatím ji nemá, ale s prvním updatem se zpřístupní. Nemělo by to trvat příliš dlouho.

Pod originálně a lákavě vypadající slupkou je bohužel Bee Simulator jen průměrnou hrou, která trpí na krátkou herní dobu, ale hlavně na nudnou hratelnost a po zhruba hodině hraní i velký stereotyp. Těžko říci, komu tak hru doporučit, protože pro dospělé hráče opravdu není a mladší zase budou bojovat s trochu krkolomným ovládáním. Pokud z nějakého důvodu přesto toužíte zalétat si za včelku, tak bych nyní doporučil chvilku vyčkat, až ještě trochu spadne cena.  

Bee Simulator

ps4xonensw
, Varsav Game Studios
Datum vydání hry:
12. 11. 2019
Žánr:
Simulátor, Adventura
KARTA HRY
5/10

Komentáře