Resident Evil série (1.)

special  52
Tomáš Pavlata, 27. 2. 2009 18:50
Mnohým z vás jistě sérii Resident Evil, která si vybojovala své renomé a vytvořila tak značku představující kvalitu jak pro herní průmysl, tak i pro hráče samotné, nemusíme ani představovat. Je to série, která se snaží z herních strojů dostat doslova maximum, ale zároveň je tak obsáhlá, že jen pár jedinců na světě zná kompletní historii, příběh a souvislosti mezi jednotlivými díly. Proto jsme se rozhodli vám hráčům celou sérii přiblížit a odhalit tak spiknutí enormní velikosti, za nímž stojí společnost Umbrella a následně ve filmu a v pátém díle společnost TriCell.

Celá série Resident Evil je tvořena celkem osmnácti hrami pro konzole, pc a mobily a šesti filmy. Jistě si říkáte, co to tady ten člověk píše za hlouposti, když nyní vychází teprve pátý díl, ale opak je pravdou. Série se totiž postupem času rozrostla a rozdělila na několik odvětví. Pravdou však zůstává, že podle slov tvůrců je hlavní příběh zasazen do celkem osmi dílů, které tvoří tu hlavní a jedinou příběhovou linii. To ostatní je spíše považováno za zpestření. Tvůrci záměrně uvádějí osm her, ale ve skutečnosti dvě z těchto her jsou remake + osvětlení některých událostí.

Hlavní příběh tvoří tyto hry:

Resident Evil ZERO (GameCube) - 2002
Resident Evil 1 (PlayStation, SEGA Saturn a PC) - 1996
Resident Evil REmake (GameCube a Wii) - 2002
Resident Evil 2 (PlayStation, SEGA Dreamcast, GameCube) - 1998
Resident Evil 3: Nemesis (PlayStation, SEGA Dreamcast, GameCube, PC, PSP) - 1999
Resident Evil - Code: Veronice (PlayStation 2, GameCube, SEGA Dreamcast ) - 2000
Resident Evil 4 ( PlayStation 2, GameCube, Wii, PC ) - 2005
Resident Evil 5 ( PlayStation 3, Xbox 360 ) - 2009

Tyto hry jsou skutečnou příběhovou linií celé série a takto se k tomu staví nejen tvůrci, ale i hráči samotní. Tento žebříček je postaven tak, jak jdou hry příběhově a dle událostí přímo za sebou. Jelikož je vidět, jak je Resident Evil komplikovaný, jistě si uvědomujete, že jeden jediný hlavní charakter by zde určitě nemohl zvládat vše a zároveň dokonale na sebe navázat, to je jen pro jednoho moc velké sousto. Proto tvůrci vypracovali hned několik charakterů, které se postavily proti nadnárodní korporaci Umbrella a TriCell. Všechny postavy mají své místo, ať je to krásná Jill Valentine, anebo spiklenec Albert Wesker. Capcom si dal na všech pečlivě záležet a snažil se zahrnout do všeho obě pohlaví a všechny vlastnosti člověka, jak ty kladné, tak i ty méně počestné. Vypisovat všechny charaktery, za které lze hrát, i ty, které se zde jen vyskytují, by bylo opravdu na dlouho, proto zde uveřejníme jen ty hlavní a ty, které mají na události v sérii dlouhodobý vliv. Těmito postavami jsou Billy Coen, Rebecca Chambers, Jill Valentine, Chris Redfield, Claire Redfield, Leon S.Kennedy, Sheva Alomar, Ada Wong, Albert Wesker, Ozwell E.Spencer, James Marcus, Edward Ashford a William Birkin, na nichž staví příběhová zápletka. Pokud se ptáte, když je tolik charakterů v sérii, je nějaký ten TOP charakter pro samotné tvůrce hry? Odpověď zní ANO. Je tu skutečně jedna osoba, na kterou nedají dopustit a která znamená pro tvůrce vše. Jde o Jill Valentine! Tato slečna je tím top charakterem, a jelikož je TOP, hnedle byla prohlášena za mrtvou, ale proč? Jak a co se vlastně stalo s kladnou hrdinkou, která již mnohokrát čelila nákaze a samotné organizaci Umbrella, ale vždy vyvázla? Někdo ji zradil? Proč zůstala jen vzpomínkou pro své přátele a nejbližší, to zatím nikdo neví, a tak není jiná možnost, než čekat až se médium s RESI 5 zasune do našich oblíbených konzolí a ukáže se, co vlastně za tím vším je. Do té doby člověk může jen troufale hádat a vyvracet možnosti, které se objeví. My vám však nabídneme postupem času všechny odpovědi na vaše otázky, proto nepřestávejte číst dále v našem projektu, ať víte, jak vše bude pokračovat. Od samého začátku, až po odvážný konec.

Ale navraťme se k samotným kořenům - ke společnosti Umbrella a k jejímu vzniku. Společnost Umbrella (Umbrella Chemical Inc.) byla založena roku 1960 lordem Ozwellem E.Spencerem, člověkem vysokého postavení, který se snažil o získání moci k ovládnutí světa a zavedení vlastních pravidel. Přizval si do své nově vzniklé společnosti dva vědce, na nichž chtěl svou společnost postavit. Dr. James Marcus a Sir. Edward Ashford. Esa, která započala nový výzkum virů. A tak světlo světa spatřil nový virus jménem Progenitor Virus. Virus, který dokázal z již mrtvé tkáně vytvořit znovu soběstačnou bytost, která ovšem získala jen základní instinkt "jíst". Objev viru vynesl Umbrellu mezi nejlepší společnosti v biologickém průmyslu a hlavně na poli biologických zbraní. Aby však společnost stoupla i v očích veřejnosti, začala vytvářet kosmetiku, léky a přístroje pro domácnost. Takto zůstalo všem skryto pravé zaměření společnosti, a popularita u lidí vzrůstala. Postupem času díky mutacím viru Progenitor za pomoci Dr.Marcuse, Weskera a Ashforda vznikly viry T-Virus a G -Virus, jenž jsou pokrokové ve všech směrech od mateřského viru Progenitor, a tak započala další éra nových poznatků a také chyb, které stály mnoho lidských životů. Aby společnost měla velké zázemí a dokonalou obranu, kterou mohla využívat ihned, a nemusela se tak spoléhat na statní složky, si vytvořila vlastní bezpečnostní oddíly složené jen z těch nejlepších a nejlépe vycvičených jedinců. Využívali jen to nejpokrokovější vybavení HUMVEEs doplněné o letecké síly jako AV-8B Harrier (Proudové letadlo s kolmým startem), UH-60 BlackHawks, C - 130 Hercules schopné nosnosti velkých nákladů, CH-53 Sea Stallion pro transport nepohodlných lidí, a to vše ještě doplněno o H-6 "Little Bird", což jsou bojové helikoptéry s velkým potenciálem. Umbrella využívala tyto zdroje ke své ochraně a k ochraně vysoce postavených lidí ve společnosti. Společnost jako taková je rozdělena do několika větví - White Umbrella, Red Umbrella a Blue Umbrella, a zároveň všechny tyto tři barvy využívá oddělení laboratoří Williama Birkinse. I přes vyspělé technologie a pokrokové vybavení společnost Umbrella nepočítala s několika chybami, které se staly, a právě díky těmto chybám dostává tvrdý zásah od veřejnosti a její akcie klesají. Akcionáři přestávají Umbrellu financovat a odvracejí od ní pohled, a tak Umbrella oficiálně zaniká. Společnost má však svá zařízení po celém světě a 80 % z nich jsou utajené základny, které díky tomu chátrají a postupem času se na jejich existenci pozapomíná. Tyto základny sice mizí z paměti lidí, ale výzkum, který v nich započal, rozhodně ne.

Myslím, že všichni známe dnešní svět a víme, jak nadnárodní společnosti likvidují svou konkurenci a zároveň ovládají naše životy. Stačí se podívat do herního průmyslu, kde společnosti jako SONY a Microsoft vedou mezi sebou neustálé boje, kdy uplácejí studia, aby právě pro ně vytvořila tu či onu hru, a tak si zajistila, že hra již nevyjde pro konkurenční zařízení. Právě na tohle tvůrce série Resident Evil ve hře naráží, že právě lidská bytost je natolik chamtivá, že i když má vše, chce ještě více, a proto se nebojí ani obětovat ostatní. No, navraťme se však k příběhu, ve kterém není jen organizace Umbrella, ale i jiné. Další, kdo se vyskytuje v poměrně hojném počtu dílů série i filmů, je jednotka, kterou známe pod zkratkou S.T.A.R.S. (Special Tactics and Rescue Service) neboli jednotka záchranných a zvláštních operací.

S.T.A.R.S. (Special Tactics and Rescue Service) je ve filmu i hře jednotkou prosazující zákon a pořádek a je odvozena ze skutečného života. Jednotka je ekvivalentem skutečných FBI, SWAT a HRT (Hostage Rescue Team). Ve filmu i hře jsou členové vrženi do spiknutí vedeného společností Umbrella, ve kterém jde o samotné přežití. Společnost této jednotky využila již mnohokrát, ale většinou to bylo za účelem experimentu, kdy chtěla okusit, zdali je jednotka opravdu tak dobrá, jak se říká. Jejími členy byli Chris Redfield, Jill Valentine, Barry Burton, Rebecca Chambers a Albert Wesker. Jen jedenáct členů jednotky bylo uvedeno v originální hře, původně jich bylo třináct. Eduard Dewey, pilot týmu BRAVO, byl zmíněn jen v manuálu hry, nikoliv v samotné hře. Dlouho bylo mnoho nejasností ohledně nalezení ruky Josefem v úvodní cut-scéně, která měla patřit Eduardovi, a tak se tvůrci nad sebou zamysleli a vytvořili zcela novou kapitolu hry, tzv. prequel, a v něm vytvořili menší roli. V Resident Evil 0 je mrtvý pilot identifikován jako Kevin Dooley, druhý pilot týmu BRAVO. V Resident Evil 2 se objevují další členové týmu S.T.A.R.S., a to sestra Chrise Redfielda Claire a nováček z Raccoon Police Department, neboli R.P.D. Leon S. Kennedy. Pokud skutečně toužíte shlédnout všechny členy jednotky S.T.A.R.S. (Special Tactics and Rescue Service) pohromadě, stačí se zajít podívat do druhého patra v kanceláři R.P.D., kde zahlédnete fotku se všemi členy týmu. Najdete na ní i Eduarda Deweyho a Kevina Dooleyho z Resident Evil 0. Toto jsou všichni členové jednotky S.T.A.R.S., se kterýma se v sérii setkáte.

Alpha Team
Albert Wesker - Velitel mise
Chris Redfield - Pointman, Marksman
Barry Burton - Backup Man, Specialista na zbraně
Joseph Frost - Omni Man, Specialista na vozidla (mrtvý)
Jill Valentine - Rear Security, B&A Specialista
Brad Vickers - Rear Security, Pilot (mrtvý)

Bravo Team
Edward Dewey - Rear Security, Pilot (mrtvý)
Rebecca Chambers - Rear Security, Lékař (neznámé)
Kevin Dooley - Druhý pilot, který nahradil pilota z týmu Bravo (mrtvý)
Enrico Marini - Velitel mise (mrtvý)
Kenneth Sullivan - Pointman, Field Scout (mrtvý)
Richard Aiken - Backup Man, Komunikace (mrtvý)
Forest Speyer - Omni Man, Specialista na vozidla (mrtvý)

V dalších dílech se podíváme na časovou osu celé série, něco si povíme o postavách, TriCellu a mnohém dalším.

Resident Evil 5

ps3x360
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
13. 3. 2009
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře