The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

recenze  15
Martin Šmíd, 21. 10. 2015 17:49
Nintendo se v posledních letech nebojí riskovat a klidně přinášet své oblíbené značky ve zcela novém originálním provedení, čímž se snaží nalákat nové hráče, ale také pochopitelně potěšit fanoušky. The Legend of Zelda sérii máme spojenou především epickými příběhy, úžasnými dungeony, souboji s bossy a hlavně zážitkem pro jednoho hráče. Letos během E3 Nintendo všechny fanoušky překvapilo oznámením kooperativního spin-offu The Legend of Zelda: Tri Force Heroes, který jsem si mohl během léta zahrát, a byl jsem z něho celkem nadšen. Dobré pocity máme nyní i z finální verze, ačkoliv má i jedno velké ale. Vše se dočtete níže v recenzi.

Hra The Legend of Zelda: Tri Force Heroes vychází exkluzivně pro Nintendo 3DS

V Nintendu nikdy nestavěly příběh svých her na první místo, ale třeba The Legend of Zelda vždycky nabídla zajímavou zápletku s dobře zapamatovatelnými postavami. Novinka Tri Force Heroes v tomto bohužel trochu pokulhává, pokud čekáte plnohodnotnou část, budete zklamáni. Celá hra se odehrává v království Hytopia, které je po dlouhá desetiletí známé pro svoje bohatství a velkou zálibu v módě, a vůbec jde o dobré místo pro život. Jednoho dne ovšem dostane princezna Styla dárek, který ji bohužel prokleje díky kouzlu zlé čarodějnice, no a proto král Tuft povolá Linka, aby princeznu zachránil, a vůbec nastolil v celém království mír a pořádek. To je zhruba základní kostra, a je určitě škoda, že nic více nenabízí, a třeba postavy jsou vyloženě špatně napsané, stejně tak nudné dialogy, což je na The Legend of Zelda sérii opravdu překvapení.

Hra The Legend of Zelda: Tri Force Heroes by se dala hned od začátku rozdělit na dvě části, které se kvalitou a výslednou zábavou docela dost od sebe liší. Začnu tou o mnoho zábavnější, na kterou potřebujete další dva kamarády s kapesní konzolí Nintendo 3DS, protože Tri Force Heroes spoléhá právě na to, že ji budete hrát v kooperaci, nejlépe v jednom pokoji. Pokud je najdete, můžete se pustit do slušného dobrodružství, čítajícího osm kapitol rozdělených do několika světů (Woodlands, Riverside, Volcano, Ice Cavern nebo Fortress) se zhruba třeba desítkami levelů. V nichž jsou celkem dobře navržené dungeony, ačkoliv tedy na ty z předchozích her ani náhodou kvalitou nedosahují, a rozmanité hádanky, postavené na kooperaci. Prakticky každý svět má své vlastní problémy, při kterých budete používat nové a nové předměty, takže stereotyp určitě nehrozí, ale také souboje s klasickými protivníky, případně nejrůznějšími silnějšími bossy. U nich musejí všichni hráči vzájemně spolupracovat a třeba vytvářet speciální totem, protože jen tak může být boss poražen. Souboje nejsou jednoduché, zvláště ve druhé polovině hry, takže následná výhra vždy přinese velké uspokojení a samozřejmě radost z práce celého týmu. Jediné, co bych možná vyloženě vytkl, jsou občas až příliš krátké levely, než se v nich rozkoukáte, je prakticky konec, něco většího by ke škodě nebylo.

Když jsem hrál Tri Force Heroes v kooperaci,opravdu jsem se dobře bavil a oceňoval, že Nintendo přišlo s něčím novým, co staví pochopitelně na osvědčených základech, ale je svěží a zábavné. Pokud nemáte nikoho, s kým byste mohli Tri Force Heroes hrát, je možné hru nasdílet kamarádům skrze Download Play, můžete se pustit do online části a vyhledat náhodné hráče, případně části pro jednoho hráče. Musím ale říci, že tady jde zábavnost hodně dolů. Když nemáte kamarády kolem sebe a nemůžete s nimi komunikovat – pro online máte jen několik gest, hraní ve více hráčích není moc kvalitním zážitkem, ačkoliv připojování funguje slušně, stejně tak je na tom stabilita, a o moc lépe na tom není ani singleplayer. Ten se totiž od kooperativní části vůbec neliší, prakticky hádanky jsou pořád stavěny pro tři hráče, jen zde všechny tři postavičky ovládáte vy – přepínáte si mezi nimi, což v řadě situací, které jsou o rychlosti a načasování, je hodně frustrující a k vzteku. Je určitě škoda, že část pro jednoho hráče nebyla nijak upravena a přizpůsobena, pokud hodláte hru kupovat jen pro hraní v jednom, musím vás důrazně varovat. Rovněž zamrzí, že musíte hrát v jednom nebo ve třech, se dvěma hráči, kteří by chtěli zahrát kooperaci, hra vůbec nepočítá, tento režim nenabízí.

Pokud jste hráli třeba The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, budete doma, co se ovládání týče. To je hodně jednoduché, levou páčkou ovládáte pohyb postavičky, případně směr, kam bude útočit. Dotykový displej pak slouží pro přepínání mezi jednotlivými hrdiny, v online režimu pak máte na něm jednotlivá gesta, která můžete používat a komunikovat s ostatními hráči. Více dotykový displej využit není.

I když je hra The Legend of Zelda: Tri Force Heroes určena pro kapesní konzoli, a značně se svým konceptem liší od předchozích dílů, nejde o záležitost na jeden večer. Nabízí několik desítek rozmanitých levelů, než je všechny splníte, prosedíte u hry klidně několik dnů, navíc velkou devízou je slušná znovuhratelnost, když hrajete v kooperaci s kamarády. Určitě budete chtít si levely zopakovat, třeba přijít na trochu jiné postupy, případně si odemknout všechny bonusové kostýmy za sběr materiálu po úrovních, kterých je rovných osmnáct, přičemž mají velký vliv na hratelnost, nejsou jen kosmetického rázu, nebo další bonusy, a splnit všechny vedlejší výzvy, kterých má hra také docela dost. Za cenu kolem tisícovky tedy dostanete docela velkou hru, a pokud máte kamarády, nebudete pravděpodobně utracených peněz litovat.Jestli je ale nemáte, pravděpodobně Tri Force Heroes opustíte po pár úrovních. 

Nintendo použilo pro svoji novinku engine a vůbec základy z předchozí hry The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, která i dnes vypadá na kapesní konzoli Nintendo 3DS dobře, takže toto rozhodnutí nevidím jako zápor, právě naopak. Hra svým vzhledem neurazí, i když pochopitelně na chytrých telefonech nebo tabletech jsou hezčí hry, ale zase vývojáři vše dohání pěkným uměleckým stylem, který je dobře rozpoznatelný a dodává hře jedinečné kouzlo. Navíc oceňuji, že hra běží stabilně, nevšiml jsem si žádných problémů, které bych zde musel zmiňovat. Naopak musím vyzdvihnout výborný soundtrack, který už tak nějak k The Legend of Zelda sérii patří. Tri Force Heroes obsahuje jak známé melodie, tak řadu nových, navíc jich je docela dost, pro každou lokaci jiná, takže se soundtrack jen tak neoposlouchá.

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes je slušná akční hra nabízející dobře zpracované dungeony, zábavné souboje s bossy a nápadité hádanky, ale užijete si ji jen v momentě, když hrajete s dalšími dvěma kamarády v jednom pokoji. Sice ji můžete hrát v jednom, ale hádanky a další mechanismy jsou postaveny hlavně pro hraní více hráčů, takže vás kolikrát budou čekat spíše frustrující chvilky, než zábava, což je škoda, to samé se pak dá říci i o online části, která má k dokonalosti daleko. Hra The Legend of Zelda: Tri Force Heroes tedy není určena pro všechny, pokud si ale umíte vytvořit ideální podmínky pro hraní, budete se dobře bavit, pokud ne, určitě se ji vyhněte jako čert kříži. 

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

3ds
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
23. 10. 2015
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře