Sonic & All-Stars Racing Transformed

recenze  7
Martin Šmíd, 11. 12. 2012 20:15
Modrého ježka Sonica známe především díky úspěšným i méně úspěšným plošinovkám, ale sem tam si odskočí jako jeho kolega Mario zahrát tenis, fotbal, případně i na závodní okruhy, jako třeba v nově vydané hře Sonic & All-Stars Racing Transformed, která se dostala na pulty obchodů nejen pro Xbox 360 a Playstation 3, ale také novou domácí konzoli Nintendo Wii U. My jsme si mohli všechny verze otestovat, takže vám můžeme říci, jak se liší, ale hlavně jak se hrají. Více vám tedy prozradí naše recenze.

Testovaná verze: Playstation 3 a Nintendo Wii U

Před dvěma lety SEGA vydala povedenou závodní arkádu Sonic & Sega All-Stars Racing, která přinesla jednak chytlavou hratelnost, ale i několik dobrých nápadů. Od začátku tu byl proto dobrý základ pro pokračování. Transformed samozřejmě na osvědčených principech předchozího dílu, ale i ostatních her v žánru staví, ovšem přidává i spoustu vlastních doposud neokoukaných novinek, a tak trochu si jde vlastní cestou. Základem je opět rychlá arkádová jízda, během níž budete využívat nejrůznější bláznivé power-upy. Ty jsou hodně rozmanité, inspirované univerzem Sonica, rovněž přinášejí spoustu možností jak soupeře dostat, i jak se bránit před útoky. Jak už ovšem název Transformed trochu napovídá, tentokrát se závody neodehrávají jenom na závodní trati pěkně na zemi, ale i na vodě a ve vzduchu, což je ona největší inovace. Něco podobného už přinesl poslední Mario Kart, ale právě Sonic & All-Stars Racing Transformed jde v tomto ještě dále a ukazuje, že mix všech tří částí může být neskutečně zábavný a hodně návykový. Jízdní model je čistě arkádový, hodně se zde sází na driftování a následné nitro. Zvládnutí tohoto na první pohled jednoduchého principu závodění je docela klíčové, zvláště na vyšší obtížnosti nebo v multiplayeru. Pouhé projetí tratě nevede nikdy k úspěchu.

Když hru poprvé zapnete, rozprostře se před vámi jednoduchá a tím i přehledná nabídka. Asi jako první zapnete Kariéru, která ukrývá v sobě hned čtyři herní režimy. Základem je World Tour obsahující pět šampionátů po několika desítkách závodů. Tento režim vám zabere asi nejvíce času, navíc ačkoliv se to na první pohled nezdá, je dost rozmanitý a ukrývá v sobě spoustu módů k vyzkoušení, čímž nikdy nepřijde stereotyp. Jednou budete jezdit klasický závod, poté si zase dáte driftování, případně jízdu, kde je nutné se vyhýbat ostatním autům na silnici, do toho sbírat čas a projíždět checkpointy. Nechybí ani celkem dobře zvládnuté bossovské souboje. Módů je tu samozřejmě více, všechny dohromady tvoří velmi zábavný celek, u něhož se nebudete ani na chvilku nudit. World Tour jakjožto základní stavební kámen tu funguje dobře, má spoustu výzev k odemknutí a dá se v něm nahrát i několik desítek hodin, dokud nesesbíráte úplně všechny hvězdy. Kariéra poté ukrývá ještě povedený Grand Prix režim, v němž si zajedete vždy čtyři závody, přičemž ten s nejvyšším skóre vždy vyhrává. Mezi menší režimy poté patří Time Attack případně klasický Single Race.

Sonic & All-Stars Racing Transformed nevychází jen ze světa Sonica, ale je takovou prezentací všech populárních her od SEGY, takže si tu můžete zajezdit nejen s modrým ježkem, jehož popularita začala v posledních letech opět růst, ale také třeba za Tails, Beat, Guma, B.D. Joea, AiAi ze Super Monkey Ball, Nights, Joea Musashiho ze série Shinobi, případně Puddinga ze Space Channel 5. Postav ze známých her od SEGY je tu hodně, některé se vám odemknou až během hraní. Vítanou zprávou je jistě přítomnost Ralpha z filmu Wreck-It Ralph, který do seznamu postav dobře zapadá. Bonusem Wii U verze je možnost hrát za svoji Mii postavičku. Každá postava má samozřejmě svoje vlastní vozidlo, jen je možná trochu škoda, že ho není možné upravovat k obrazu svému, ale to je jen drobnost.

Co se hodně podepisuje na zábavnosti a dost možná má na ní největší podíl, jsou po stránce designu naprosto mistrně navržené tratě, které nemají nejmenší chybu. Tratě jsou inspirovány nejen Sonicovýmni dobrodružstvími, ale najdete i tratě v motivu her jako Nights into Dreams..., Super Monkey Ball, Panzer Dragoon, Golden Axe, After Burner, Jet Set Radio, Crazy Taxi nebo Burning Rangers. Všechny tratě mají samozřejmě nejen základní cestu, ale i spoustu odboček, navíc jejich velkou devízou je, že se během závodu občas mění, takže zatímco v jednom okruhu si zajedete pěkně na zemi, v druhém se trať zničí a naleštěné vozidlo se změní v rychlosti na stíhačku či loď, takže zase jedete trochu jinačí cestou, navíc i s trochu jiným jízdním stylem. Všechny tratě navíc obsahují i spoustu vlastních překážek a pastí, takže si neustále musíte dávat pozor i na ně, kolikrát budou pro vás větším nebezpečím jak soupeř. Nevím, kolik práce za vytvořenými tratěmi je, ale rozhodně si za ně vývojáři zaslouží velkou pochvalu.

Největší zábava je v multiplayeru, jak už to tak u těchto her bývá, který můžete hrát online nebo offline na rozdělené obrazovce. Do online vytvořené hry se vměstná až deset hráčů, samozřejmě zde nechybí výše zmíněné režimy i všechny tratě. Vyhledávání závodů je jednoduché a rychlé, jen je možná škoda, že hru nehraje tolik hráčů, aby se vždy hry zaplnily celé. Na Playstationu 3 se sem tam někdo našel, takže jsem si závod užil, na Wii U jsem za několik dní hledání nenašel ani jednoho hráče. Zdá se, jako by všichni dávali přednost offline hře na rozdělené obrazovce, kterou je možné hrát až ve čtyřech, na Wii U v pěti, ale o tom až níže. Nic ovšem nemění na tom, že když se sejdou hráči v jedné hře, je to velká zábava, u níž utíkají minuty i hodiny velkou rychlostí.

Exkluzivity Wii U verze: SEGA měla trochu času a připravila speciálně pro Wii U verzi několik lákavých bonusů. Protože má Wii U Gamepad displej, vidíte na něm po celou dobu mapu s tratí a rozmístěním jednotlivých protivníků, navíc v horní části je zpětné zrcátko. Dalším bonusem je možnost ovládat hru pouze pohybovým ovládáním skrze gyroskopické funkce ovladače, i když je třeba nutné říci, že jsem si na tento styl hraní nezvykl, raději jsem dal přednost klasickému ovládání. Skvělou zprávou určitě je, že jde celá hra hrát nejen na televizní obrazovce, ale také na displeji ovladače. S těmito bonusy se tak nějak počítalo, každopádně tu jsou i další. Pokud si třeba zapnete lokální multiplayer na rozdělené obrazovce, můžete ho hrát až v pěti. Jeden hráč samozřejmě bude hrát na Wii U Gamepadu, zatímco čtyři další hráči se mohou chopit Wii U Pro Controlleru. Protože Wii U konzole je převážně o hraní offline, jsou tu pro tyto radovánky připraveny dva exkluzivní režimy – Ninja Tag a Banana Heist, opět pro maximálně pět hráčů. Nejedná se sice o nic extra, ale dokážou na několik desítek minut zabavit.

Vizuální stránka je plná pestrých barev, nádherných textur a dobře rozanimovaných nejen závodníků, ale i tratí, v nichž budete jezdit. Nechybí ani spousta oku lahodících efektů. Třeba vodní hladina, která kolikrát vytváří obrovské vlny, několikrát si jde i všimnout, že ve vodě plavou ryby. To celé dohromady dává nádhernou kulisu, která se jen tak neokouká, takže i po čistě vizuální stránce je Sonic & All-Stars Racing Transformed skvělý. Framerate je navíc maximálně stabilní, a to na obou platformách, na kterých jsem mohl hru testovat – Playstation 3 a Nintendo Wii U. Co rozhodně vytváří neopakovatelnou atmosféru, je hudební doprovod ukrývající spoustu chytlavých skladeb, většinou hodně rychlých, takže se i hodí k celkovému pojetí hry. Je vidět, že nic SEGA neponechala náhodě, a za každým kouskem je vidět kus dobře odvedené práce.

I když se před vydáním nevěnovala hře Sonic & All-Stars Racing Transformed moc velká pozornost, o to větší překvapení se nyní jedná. Máme tu před sebe skvěle hratelnou arkádovou závodní hru s ještě hezčím vizuálním ztvárněním, která ve své kategorii překonává všechnu svoji konkurenci, a i doposud neohrožený král Mario Kart by se mohl od svého kdysi velkého konkurenta Sonica hodně učit. Pokud tedy máte podobné hry rádi, rozhodně si nenechte Sonic & All-Stars Racing Transformed ujít, a je jedno na jakou platformu ho vezmete, protože na všech se hraje skvěle.

Sonic & All-Stars Racing Transformed

ps3x360vitawiiu
Sega, Sumo Digital
Datum vydání hry:
16. 11. 2012
Žánr:
Závodní, Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře