Legend of Kay Anniversary

recenze  5
Martin Šmíd, 13. 8. 2015 23:27
Na konzoli PlayStation 2 vzniklo docela dost plošinovek, mezi ty nejslavnější série pochopitelně patří JAK and Daxter nebo Ratchet and Clank, případně Sly Cooper. Jednou z těch oblíbenějších byla i plošinovka Legend of Kay od vývojářů z dnes už neexistujícího Neon Studios, k níž nedávno získal práva v posledních letech aktivní vydavatel Nordic Games, který se následně rozhodl, že ji přinese současným hráčům skrze remaster. Ačkoliv se mu nevěnovala velká pozornost, nakonec je Legend of Kay Anniversary celkem příjemná plošinovka, která nyní v létě rozhodně nikoho nezklame, možná i překvapí.

Testovaná verze: Nintendo Wii U

Nordic Games se rozhodl, že pro současné konzole připraví docela velké množství remasterů starších her, aby získal finance na zcela nové hry. To mu za zlé rozhodně mít nemůžeme, zvláště pokud všem remasterům bude věnovat stejnou péči, jakou věnoval Legend of Kay Anniversary. Hned první odstavec musím věnovat vizuálnímu zpracování, k němuž nemám moc výtek. Vývojáři se nespokojili pouze s portem do vysokého rozlišení, ale nově vytvořili všechny postavy, včetně hlavního hrdiny, které tak mají daleko více detailů a rozhodně neurazí, stejně je tak na tom prostředí, které je značně vyhlazenější a pohlednější, ačkoliv samozřejmě na něm je už vidět nějaké to stáří. Každopádně Legend of Kay Anniversary vypadá z dnešního pohledu lehce nadprůměrně, což je vzhledem k faktu, že jde o původně PlayStation 2 hru, docela velká pochvala pro vývojáře. Z prvních videí jsem měl jen trochu starost o framerate, ale ten je ve výsledku velmi dobrý, v mnou testované verzi pro konzoli Wii U od Nintenda vše běželo naprosto plynule, bez jakéhokoliv záseku. Jen nahrávání úrovní mohlo být rychlejší, ale to je jen taková menší drobnost. Rovněž oceňuji, že vývojáři nově nahráli zvuky a hudbu, která je nově prostorová, takže více pomáhá atmosféře a celkovému zážitku. Jde prostě o ukázkový remaster.

Ačkoliv jsem v prvním odstavci chválil za velmi dobrý remaster, pořád je Legend of Kay jen dobrou plošinovkou, nikoliv výbornou, a to hlavně díky několika nedostatkům, o kterých se zmíním. Tím prvním je určitě příběh, protože je naprosto jednoduchý, stejně tak následné dialogy mezi jednotlivými postavami postrádají hloubku a větší propracovanost. Hlavním hrdinou je každopádně mladý kocour Kay, do jehož světa vpadnou zlé gorily a krysy, které chtějí dělat nepořádek a jeho rodnou vesnici drží pěkně v zajetí. S tím se samozřejmě nechce smířit, proto se dá do boje proti nezvaným přistěhovalcům. To je vše, co potřebujete vědět, protože příběh je opravdu takto jednoduchý a nic více od něj nečekejte, i kdy tedy musím ocenit alespoň pěkná komiksová okénka, za jejichž pomoci je vyprávěn. Na druhou stranu je hra tímto daleko přístupnější mladším hráčům, na rozdíl třeba od série JAK and Daxter, u níž se kolikrát zapotili i zkušenější hráči.

Nyní už ale na trochu zase veselejší vlnu, protože Legend of Kay je jinak kvalitní 3D plošinovka ze staré školy, u níž stáří není zase tolik znát, jak bych očekával, nabízející nejen zhruba dvě desítky epizod, ale hlavně kvalitně navržené levely, které nejsou navíc tak lineární, jak se může zdát. Otevřený svět samozřejmě nečekejte, ten tu určitě nenajdete, ale levely mají i několik vedlejších problémů, které se můžete rozhodnout splnit, za což samozřejmě vždy přijde nějaká ta následná odměna, která se projeví i do samotné hry. Tím se tedy Legend of Kay hodně liší od klasických lineárních plošinovek, navíc musím zmínit, že má kolikrát i velmi dobře navržené chytré hádanky, u kterých musíte zapojit mozek, takže opravdu připomínají ty před dvěma generacemi konzolí, než ty současné, co jsou vyřešené bez nějakého většího přemýšlení.

Legend of Kay není jen o skákání a řešení několika logických hádanek, ale velkou část tvoří i souboje s protivníky, ať už krysami, gorilami nebo dalšími protivníky, kteří rozhodně nejsou rádi, že se jen tak couráte po světě. Soubojový systém, ačkoliv je docela jednoduchý, nabízí velkou rozmanitost. Základem jsou samozřejmě slabší i silnější údery, ale můžete používat speciální, navíc během soubojů přijde na řadu i nějaká ta taktika, protože jen bezmyšlenkovitě sekat do protivníků nikdy nevede k úspěchu. Souboje navíc oživují některé speciální hračky v podobě bomb a tak dále, které můžete využívat. Souboje s protivníky jsou tedy zábavné a nestalo se mi, že bych si na konci řekl, že už se moc opakují. Spíše jsem byl nespokojen se souboji s bossáky, kterých je tu několik, napočítáte je zhruba na prstech jedné ruky. Souboje s nimi jsou ale na můj vkus až moc jednoduché, a určitě by si zasloužily lepší zpracování, ale na druhou stranu chápu, že vývojáři chtěli hru udělat přístupnou hlavně mladším hráčům, kterým bude obtížnost určitě vyhovovat, pro starší ale nepředstavuje prakticky žádnou větší výzvu.

Je škoda, že se vývojáři při remasteru nezaměřili i trochu více na kameru, protože ta má k dokonalosti hodně daleko a prakticky i negativně ovlivňuje následný zážitek z hraní. Kamera se sice dá natáčet, ale ne úplně, takže nikdy nezabere scénu z takového úhlu, z jakého zrovna potřebujete, navíc její natáčení je dost pomalé a krkolomné. Kamera by si určitě zasloužila daleko lepší péči, určitě vývojáři museli vidět, jakou neplechu dělá, zvláště když si na ní stěžovali i recenzenti před deseti lety. Ovládání rovněž zůstalo z větší části stejné, pohyb hlavního hrdiny mohl být asi plynulejší, hlavně během skákacích pasáží, ale jinak nemám moc výtek, rozhodně ovládání není velkým problémem, jen je třeba si na něj zvyknout prvních pár minut. V tomto odstavci ještě zmíním, že u Wii U verze není vůbec využit gamepad, na němž máte stejný obraz jako na televizi. Můžete ale hrát na něm, pokud máte televizi zrovna zabranou, což je určitě plus.

Pokud nebudete spěchat a pokusíte se splnit i vedlejší úkoly, vydrží vám Legend of Kay na nějakých dvanáct hodin, což je vzhledem k ceně docela férový poměr cena/výkon/zábava. Znovuhratelnost pak moc velká dle mého není, ale můžete se ještě pokusit odemknout bonusová videa, hudbu, obrázky a tak dále, a třeba i nějaký herní obsah, který vám uniknul. Bonusů k odemknutí tu je docela dost, ale vše pochopitelně záleží na tom, jak moc si vás hra získá a bude vás bavit.

Legend of Kay Anniversary je příjemná plošinovka na léto, která fanoušky žánru určitě potěší, zvláště když si vývojáři dali s remasterem docela záležet a je na něm i vidět, že ho dělali s láskou. To ovšem nezakryje i některé nedostatky, kterými hra trpí, jako je horší kamera, slabší souboje s bossy či slabší příběh. Nákup ale mohu určitě doporučit, zvláště když se Legend of Kay Anniversary prodává za sníženou cenu a nyní v létě toho zase tak moc k hraní není. Několik pěkně strávených večerů s old school nádechem je zaručeno. 

Legend of Kay Anniversary

ps4wiiu
Nordic Games, Nordic Games
Datum vydání hry:
28. 7. 2015
Žánr:
Plošinovka, RPG, Adventura, Arkáda
KARTA HRY
7/10

Komentáře