Jetpack Joyride

recenze  38
Martin Šmíd, 22. 1. 2013 19:45
Když se podíváte na seznam nehranějších her na platformě iOS, vedle Angry Birds a několika dalších provařených hitů naleznete i tu s názvem Jetpack Joyride. My konzolisté jsme samozřejmě zvyklí na poněkud větší a propracovanější hry, ale občas máme jen několik minut na hraní, takže si rádi zahrajeme něco menšího, abychom vyplnili čas. A skvělou hrou pro tyto chvíle je právě Jetpack Joyride, který se před Vánoci dostal i na konzole s logem Playstation. My jsme si vyzkoušeli Playstation Vita verzi, takže se nyní můžeme s vámi podělit o své dojmy.

Když před zhruba rokem vydalo studio Halfbrick hru Jetpack Joyride na iOS, asi samo netušilo, jaký hit se z ní stane. Miliony uživatelů ji od té doby hrají každý den, a ani nyní její popularita neupadá, zvláště poté, co se dostala na zařízení se systémem Android a pochopitelně i Playstation. Playstation Vita verze má přesně to, co byste od ní očekávali, tedy podporu Playstation Network trofejí a online žebříček nejlepších hráčů, který ovšem dost hapruje a kolikrát se ani nenačetl. Pořád ale mluvím o hře, ale zatím jsem nenapsal, o co se vlastně jedná. Jetpack Joyride je naprosto normální běhačka, jakou je třeba i skvělý One Epic Game od českého studia Grip Games, na který jsme vám rovněž přinesli recenzi. Prakticky tu ovládáte jen maníka na jetpacku, s nímž létáte ševelem, a jediným úkolem je, abyste doletěli co nejdále a sebrali co nejvíce mincí. Základní princip rozhodně jednoduchý, stejně tak je jednoduché i ovládání, které se vlastně skládá jen z dotyků zadní dotykové plochy. Když totiž chcete, aby panák vzlétnul, stačí přiložit prst na zadní plochu, když zase chcete, aby šel na zem, stačí prstu sundat ze zadní dotykové plochy. Ovládání naprosto jednoduché a uživatelsky maximálně přístupné.

Na začátku každé hry jste hozeni na úplný začátek, přičemž jak už bylo zmíněno, zde se hraje jen na to, jak daleko se dostanete, poté vždy začínáte od začátku. Během průletu levelem se musíte vyhýbat laserovým pastím, kterých je docela dost a mnohdy jsou dost zákeřně postaveny, ale i dalším nástrahám, třeba raketám, které vás na krátkou chvíli zaměří, takže máte jen okamžik na úhybný manévr. Během levelů jsou kromě pastí rozmístěny i peníze, případně speciální žetony. K penězům se ještě dostanu, protože daleko důležitější, alespoň pro hratelnist, jsou právě ony žetony. Když na konci každého kola skončíte, za nasbírané žetony si můžete zahrát na automatu, ze kterého vymlátíte další peníze, ale také další bonusy, dokonce je tu i bonus druhá šance, která vás vrátí na místo, kde jste skončili, takže můžete pokračovat. Kromě těchto žetonů jsou na dráze i nejrůznější powerupy, díky nimž se třeba změníte na ohnivého draka, nebo další potvory, s nimiž je jednoduší sbírat peníze, ale jejich sbírání má výhodu také tu, že když jste zasaženi, automaticky nekončíte, jen se změníte zpět na původní podobu.

No a nyní se už dostáváme k oněm zmíněným penízkům, které během hraní sbíráte. Jetpack Joyride patří do kategorie free2play her. Hra je tedy v základu zcela zdarma, alespoň nyní je, i když se na začátku počítalo s menší cenou. Jediné, za co později můžete platit, jsou virtuální peníze, za které si nakupujete nejrůznější nové jetpacky, vylepšení, powerupy a další bonusy, díky nimž se hratelnost nejen oživí, ale mnohdy i zjednoduší, takže budete mít možnost se dostat dál a dál. Na tyto bonusy si samozřejmě vyděláte i během hraní, jak jsem zmínil výše, ale vydělání peněz je natolik zdlouhavé, je jich prostě v levelech málo, že mnoho hráčů sáhne nebo sáhlo po jejich nakoupení. Alespoň ti méně trpěliví, kteří chtějí mít odemčeno hned na začátku úplně vše. Virtuální peníze ovšem nejsou zrovna levnou záležitostí – 20 000 zlatých (40kč), 50 000 zlatých (70kč) 100 000 zlatých (110kč), 250 000 zlatých (160kč) a 1 000 000 zlatých (375kč). Hraní se tak pro mnohé může značně prodražit, ale pokud hledáte jen chvilkovou zábavu, Jetpack Joyride vás nepřijde prakticky na žádné peníze.

Vizuální stránka se hodnotí dobře, protože vás určitě zaujmě pěkný kreslený vizuální styl. Vše je krásně barevné, ostré, což jen dopomáhá náývykové hratelnosti. Samozřejmě velký vliv na hratelnost má i soundtrack, který je u podobných her velmi důležitou částí, už jednou zmíněný One Epic Game by mohl vyprávět. I zde vás bude během hraní doprovázet rychlá a chytlavá melodie, která bude nutit neustále pokračovat v hraní.

Jetpack Joyride sice pravé hardcore hráče, kteří se štítí jakékoliv hry z mobilních telefonů a tabletů, asi moc nenadchne, ale pokud se chcete na pár minut zabavit, třeba když jedete vlakem, metrem nebo autobusem, neexistuje na Playstation Vita moc lepších her, než je právě Jetpack Joyride. Navíc je zdarma, takže za něj nemusíte platit, což je jistě jeho největší plus, ale i pro skvělou hratelnost si ho jistě zamilujete. Naše doporučení si tak Jetpack Joyride jednoznačně zaslouží.

Jetpack Joyride

ps4ps3pspvita
Beatshapers, Halfbrick Studios
Datum vydání hry:
21. 11. 2012
Žánr:
Plošinovka, Arkáda
KARTA HRY
9/10

Komentáře