Angry Birds: Star Wars

recenze  20
madness, 19. 12. 2013 21:30
Jen málokdo ze současné hráčské generace nebude znát Angry Birds. Malou mobilní hříčku pro iOS a Android, která se několik let držela na špičce prodejních žebříčků iTunes, a která přerostla ve fenomén, jež se promítl i v dalších oblastech lidského průmyslu (hračky, oblečení s motivy Angry Birds atd.). Před nedávnem se Angry Birds ve stylu Star Wars dočkali i konzoloví hráči. Jak si hra na velkých konzolích vede? To se dozvíte v následující recenzi.

Herní koncept Angry Birds je v zásadě velmi jednoduchý. Cílem hry je zlikvidovat všechna nepřátelská prasata na obrazovce. Jak toho docílíte? Prostřednictvím praku, kterým vystřelujete ptačí stvoření do vratkých konstrukcí s prasaty. Konstrukce se na základě fyzikálních zákonů (a také náhody) bortí a s nimi padají i prasata. Prosté, ale fungující. Teď si to všechno představte v univerzu Hvězdných válek.

Celý svět naštvaných ptáků byl totiž přepracován do toho ze Star Wars. Počínaje jednotlivými postavami, které teď mají své ptačí mutace (Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Han Solo, princezna Leia, Chewbacca a další), přes hudbu, styl, planety (Tatooine, Death Star, Hoth, Dagobah, Cloud City a další), až po herní prostředí. Těšit se můžete na stylové animace, plné nadhledu a humorných scének, které pobaví i ty nejzarputilejší fanoušky univerza Hvězdných válek. Star Wars v Angry Birds je jednoduše husarský kousek, který se povedl na jedničku!

Když už jsme mluvili o jednotlivých postavách a planetách, je nutno dodat, že každá z nich se vyznačuje specifickými schopnostmi a vlastnostmi. Tak třeba ptačí forma Luka Skywalkera má při sobě světelný meč a druhým kliknutím tlačítka X jím zlikviduje všechno živé i neživé před sebou. Obi-Wan Kenobi zase ovládá telekinezi a může odhazovat předměty, zatímco Han Solo u sebe nosí pušku. Každá postava má své unikátní schopnosti, které výborným způsobem zpestřují hratelnost. K dispozici máte i speciální zbraň, kterou je loď jménem Mighty Falcon, jíž můžete jednou za čas přivolat na pomoc a zlikvidovat tak všechno živé v okolí.

To samé platí i o planetách, na nichž se daná úroveň odehrává. Tak například Cloud City (Město v oblacích) disponuje sníženou gravitací, což se výrazným způsobem projeví na tom, jak budete postupovat v jednotlivých levelech. Za každou dokončenou misi jste odměňováni hvězdičkami, samolepkami a dalším bonusovým materiálem. Celkem na vás čeká několik stovek úrovní, které díky unikátním schopnostem ptáků a vlastnostem planet představují novou výzvu v každém ohledu.

Hra pro jednoho hráče Angry Birds: Star Wars představuje stavební kámen hry – není divu, několik stovek úrovní vás zabaví na opravdu pekelně dlouho. Ale, ačkoliv byste to možná nečekali, Angry Birds: Star Wars disponuje i multiplayerem. Ten však absolutně nevyužívá potenciál herního konceptu, protože nabízí jen dva suché módy – v jednom budete spolu s kamarádem střílet ptáky naráz, v tom druhém se můžete postavit proti sobě a porovnat si skore. Škoda, nějaká mutace hraní proti sobě by rozhodně nebyl k zahození.

Už na telefonech se Angry Birds vyjímalo naprosto famózní hratelností – tento trend Rovio nastavuje i na velkých konzolích. Hratelnost je stále skvělá, díky ideálnímu mixu taktiky, náhody, chaosu a štěstí vás hra neustále žene dopředu a nechce vás pustit – my sami jsme se několikrát přistihli v situaci, kterou lze popsat slovy: ještě jednu úroveň a končím, zatímco jich ve výsledném počtu ubylo deset. V tom Angry Birds: Star Wars nijak nepolevuje a stále předkládá nefalšovanou, intuitivní a okamžitě přístupnou hratelnost.

To platí i o technickém zpracování. Přesné a jednoduché ovládání prostřednictvím analogové páčky, jednoho tlačítka a triggerů pro přibližování a oddalování pohledu, je naprosto vyhovující stejně jako vyvážený poměr mezi silou a trajektorií letu ptáka – ten totiž vždycky letí tam, kam jste ho zamýšleli poslat. O grafice snad není třeba mluvit – rozkošně ironicko-satirický styl zůstává – zpupná prasata a naštvaní ptáci mají i po čtyřech letech od originálu něco do sebe. Jednotlivé levely zase hrají nádhernými barvami a mohou se pyšnit smyslem pro detail. Celou hru pak doprovází stylový hudební podklad, inspirovaný Hvězdnými válkami.

Po přečtení předchozích odstavců možná máte pocit, že Angry Birds: Star Wars jsou v podstatě bezchybnou hrou. V zásadě je to pravda, pro finální verdikt si je ale třeba uvědomit, že Angry Birds: Star Wars už tu jednou bylo v kapesní podobě a to za cenu, která i s dodatky nepřesahuje 150 Kč. Krabicová verze pro Playstation 3 a Xbox 360 se však aktuálně prodává za cenu kolem 600 Kč (původně 999 Kč). A to je za v podstatě stejný obsah, nulové inovace oproti verzi pro telefony a nezměněné herní principy přece docela hodně.

Angry Birds: Star Wars představují skvělé herní zpestření pro mladé i staré. U hry se budete vždy výborně bavit především díky stále skvěle fungujícímu hernímu konceptu, který nijak nezestárl. Zábavné je i propojení s univerzem Hvězdných válek, které srší vtipem a nadhledem. Co si však před koupí hry musíte rozmyslet, je, zda jste ochotni investovat do hry, kterou můžete mít v praktičtější formě v mobilu a ještě o několik stovek levnější, či nikoliv. Anebo prostě počkat na slevu, která srazí cenu na rozumnou částku.

Angry Birds Star Wars

ps3x360vita3dswiiu
Activision, Rovio
Datum vydání hry:
29. 10. 2013
Žánr:
Puzzle, Strategie, Arkáda
KARTA HRY
7/10

Komentáře