Wii U - ZombiU

preview  17
Martin Šmíd, 3. 7. 2012 22:30
Konzole Nintendo Wii U, která bude vypuštěna mezi nedočkavé hráče někdy během podzimu, bude mít ve svém katalogu docela rozmanité hry. Samozřejmě bude chtít Nintendo udržet hráče, které si získalo s konzolí Wii, ale také získat nové, kteří hodují především hardcore hrám na konkurenčních platformách. Tuto skupinku hráčů bude chtít Nintendo získat především exkluzivním zombie survival hororem ZombiU od UbiSoft. My jsme se na něj nyní mohli podívat a osahat, takže vám můžeme přinést první dojmy. Nebudeme zastírat, tahle hra si nás omotala kolem prstu a odtrhnout se od ní bylo hodně těžké.

Když se na E3 objevil trailer na ZombiU, měli jsme trochu rozporuplné pocity. Moc jsme totiž nevěděli, co máme od hry čekat, což samozřejmě platilo i u spousty dalších hráčů. Po zahrání se ale ZombiU dostala na seznam očekávaných her hodně vysoko. Samozřejmě, mnozí si možná řeknou, že jde o další zombie hru, kterých je v poslední době hodně, ale dokud si ji nezahrajete, jen těžko pochopíte, proč se nám tolik líbila. Nemůže za to jen lákavé vizuální zpracování, ale především opravdu hutná hororová atmosféra, jakou jsme u podobné hry dlouho nezažili. Svoji atmosférou ZombiU dost připomíná první díly slavné série Resident Evil, takže zvláště pokud jste jejími fanoušky, budete radostí mlaskat. Ona vlastně ZombiU má s prvními Resident Evil hrami společného mnohem více, ale samozřejmě má i řadu originálních nápadů.

Originální sice není příběh jako takový, ale jeho podání. Vše začne roku 2012, kdy zachvátí svět záhadná infekce. Ta vyhladí drtivou většinu populace, přičemž přežije jen malá skupinka obyvatel. Třeba ta v Londýně, kam se během hry podíváme. Po prvním rozkoukání se s postavou jsem zjistil, že je vše kolem zničené a sem tam se ukáže nějaká ta zombie, která mi šla po krku. Na začátku jsem je mohl likvidovat nejen pistolí, ale i zbraněmi na krátkou vzdálenost. Ono neustálé používání pistole není nejlepší, protože nábojů je málo a budete je hledat na každém rohu. Každopádně smrt přišla docela záhy, protože zombie jsou docela mrštné. V tu chvíli hra neskončila, ale začal jsem na začátku, jako jiná postava, bohužel bez svého původního vybavení. Smrt tedy zde znamená opravdu smrt. Nebohého hrdinu už nevzkřísíte.

První zajímavý moment přišel ve chvíli, když jsem na místě svého předchozího skonu uviděl nyní už znetvořenou postavu, za níž jsem hrál předchozí hru, než jsem se odporoučel na věčnost. Když jsem ji zabil, mohl jsem jí posbírat všechny své předchozí věci a s nimi pokračovat. To je samozřejmě jen jedna z mála zajímavých inovací, která jen ukazuje, že otázka jak dlouho dokážete přežít, tu není jen pro srandu. Bude zajímavé sledovat, jestli v plné verzi budeme začínat hru po smrti vždy od začátku, nebo jen určité části po checkpointu, aby šla hra vůbec dohrát. Na druhou stranu, pokud by byl jen jeden život na celou hru, byl by to teprve ten pravý survival horor a samozřejmě atmosféra by časem ještě více houstla.

Atmosféra dělá u ZombiU hodně. Neustále se derete pomalu kupředu, bojíte se otevřít dveře před sebou, protože nevíte, jaká zombie na vás vyskočí. Otevřete jedny dveře, za nimi nic, otevřete druhé, zase nic, otevřete ty třetí, za kterými slyšíte hluk, nic, ale zombie na vás vyskočí ve chvíli, až jimi projdete. V takový okamžik se neskutečně vyděsíte, ale samozřejmě musíte i reagovat vzhledem k jednomu životu. Ve stresu nebudete jen z neustálého nebezpečí, protože jak už bylo zmíněno výše, nábojů zrovna není moc, takže je budete muset hledat po levelech. K tomu máte skener, který bych přirovnal k tomu ze hry Resident Evil Revelations na Nintendu 3DS. Pokud ho aktivujete, přepne se hra do třetí osoby, přičemž vy musíte zamířit Wii U GamePadem na obrazovku a skrze skenování prostředí displejem vidíte, jaké se v něm nacházejí věci, které jdou sebrat. Když se označí, můžete přepnout zpět a sebrat je.

Zde využívání Wii U GamePadu nekončí, protože na něm máte neustále mapu, na které vidíte důležité informace, třeba pohyb nahnilých kamarádů. Wii U GamePad slouží i jako inventář. Když ho aktivujete, postava se opět přepne do třetí osoby. Vy poté na displeji musíte rychle vybrat věci, které potřebujete, protože nikdy nevíte, co se zrovna kolem děje. V inventáři vybíráte nejenom náboje, ale i zbraně, kterých jsem během demoverze využil hned několik. Pistoli jsem dostal hned na začátku, ale později jsem našel i brokovnici a luk, do kterého jsem musel sbírat šípy ze zabitých zombií.

Vyjmenovaná využití Wii U GamePadu neskutečným způsobem dopomáhají té pravé survival hororové hratelnosti i velkému realismu. Využívání ovladače s tabletem bude velké a využívat ho budete třeba i na vyťukání hesla na panelu, aby se otevřely dveře. Když vás zrovna budou honit zombie, hodně adrenalinovaná záležitost, protože stačí jedno uťuknutí a je konec. Dále se ovladač bude dát použít na zaměřování pomocí odstřelovací pušky/luku nebo na ovládání kamer po městě.

Dnešní hry bez multiplayeru nebo alespoň online podpory nemůžou existovat. ZombiU pochopitelně všechny tyto prvky mít bude. Začněme nejdříve trochu komunitní funkcí, která bude implementována do hry. Pokud totiž během hraní zemřete, vaši kamarádi o tom budou informováni skrze zprávu, a budou se moci vydat ulovit vaše nakažené já a dopřát mu věčný odpočinek. Dále bude přítomný kooperativní Horde režim, v němž se budete bránit před vlnami zombií. Zajímavě zní režim Survivor vs. Zombi mod. V něm bude jeden hráč na Wii U Gamepadu ovládat skrze RTS pohled zombie několika druhů a posílat je na druhého hráče, který se jim bude bránit. Právě tyto multiplayerové režimy, v nichž jeden hráč hraje na Wii U Gamepadu a druhý na Wii U Pro Controleru jsou velmi zábavné a ukazují hlavní zbraň nové konzole, jak ostatně zjistíte i z našich dalších článků.

ZombiU je jednoznačně nejlepší hra, jakou jsem na nové konzoli Nintendo Wii U hrál. Nejenže dobře vypadá a hýbe se, čímž dokazuje výkon konzole, ale i se skvěle hraje, navíc má vynikající hororovou atmosféru, hodně podobnou prvním Resident Evil hrám, a tu já hodně můžu. Pokud se vývojářům podaří vše dotáhnout do zdárného konce, bude ZombiU hra, kvůli níž se kupuje konzole.

ZombiU

wiiu
UbiSoft, UbiSoft
Datum vydání hry:
16. 11. 2012
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře