The Lord of the Rings: War in the North

preview  4
Martin Šmíd, 17. 6. 2010 23:49
Pána Prstenů vám pravděpodobně nemusíme dlouho představovat. Knižní hit se dočkal na přelomu tisíciletí i vynikajícího filmového zpracování od Novozélanďana Petera Jacksona, a znovu se o něm začalo hodně mluvit, čímž si získal i spoustu nových fanoušků. Ke slovu se dostala i řada her s touto slavnou licencí, přičemž o jejich vydávání se donedávna staral herní gigant EA. Je tomu zhruba rok, kdy práva na vytváření her podle Pána Prstenů spadla do klína celkem novému hernímu vydavateli Warner Bros, který nelenil a ihned začal připravovat několik her s touto tématikou.

Warner Bros už na podzim oznámil, že začal připravovat první hru z tohoto světa, která ponese název Lord of the Rings: Aragorn´s Quest a vyjde pro konzole předchozí generace plus Nintendo Wii. Původně měla tato hra vyjít na jaře tohoto roku a zaměřovat se spíše na mladší publikum, i díky své kreslené grafice. Jenomže jaro uteklo a hra stále nikde. Před časem bylo odhaleno, že se vývojáři rozhodli připravit i Playstation 3 verzi, která bude těžit z nových ovladačů Playstation Move. Nový termín vydání tak zní podzim letošního roku. Více informací se o této hře určitě dozvíme časem. Kromě této hry pro mladší publikum před časem Warner Bros oznámil i hru s názvem The Lord of the Rings: War in the North. Tato hra už určitě vhodná pro mladší hráče nebude a ukáže nám svět Středozemě hodně v krvavých barvách. Na hráče čeká temné fantasy RPG, které by nemělo udělat slavné předloze ostudu a dost možná se i pokusit pokořit Dragon Age od Bioware. Pojďme se nyní na tuto hru podívat.

Kde kdo už dneska zná Frodovu cestu skrze Středozemí až k Hoře osudu, kde hodil Prstem moci do lávy. Tento příběh zná určitě každý a vyprávět ho znovu, to by určitě nebylo zase až tak přitažlivé. Vývojáři ze studia Snowblind se tak rozhodli, že hráčům ukážou úplně první konflikt mezi Sauronem a svobodným lidem Středozemě. Pokud jste viděli filmovou předlohu, tak finální bitva z této války se odehrála hned na začátku, ve které byl Sauron poražen a prsten připadl Isildurovi, který ho měl zničit, ale neučinil tak, a právě tato událost později dala vzniknout Pánovi Prstenů. Hráči si tak v The Lord of the Rings: War in the North prožijí úplně jiný konflikt, což je jistě potěšující. Zvláště i pro ty, kteří se zajímají o Lord of the Rings jen okrajově a chtějí vědět, co se vlastně událo, když Středozemi vládnul Sauron s Prstenem moci na prstě.

Ve hře The Lord of the Rings: War in the North si hráč bude moci vybrat na začátku z jedné ze tří postav. Každá se přitom bude odlišovat a vyznávat jinačí styl boje a bude umět jiné schopnosti. Ostatně mezi ty tři postavy patří lidský kouzelník, elfský lučištník a trpaslík. Samotná hra je poté postavená právě na kooperaci všech postav, přičemž každá umí něco, takže se vždy nevyplatí naběhnout do skupinky nepřátel a máchat mečem hlava nehlava. Třeba kouzelník umí kouzlo Sanctuary, které v jeho okolí utvoří jakousi auru, která poté léčí kolegy v bitvě. Je ale také schopným válečníkem, který v boji využívá temnou magii. To elfský lučištník má nejraději svůj luk a sestřeluje jím jednoho nepřítele za druhým. Když už ale dojde na přímou konfrontaci, neváhá vytáhnout svoje nože, kterými dokáže skřety porcovat opravdu velkou rychlostí. Třetí v partě trpaslík, je poté menší buldozer, který mlátí svoji sekyrou vše, co je v jeho blízkosti.

Kromě odlišných bojových schopností bude mít každá z postav i jedinečný strom dovedností. Do něj si budete sbírat jedinečné orby, které padají ze zabitých nepřátel. Díky nim si poté budete moci dávat zkušenosti do nejrůznějších atributů. Vezmeme si nyní každou postavu zvlášť a řekneme si, co zvláštního a pro sebe specifického umí. Demoverze odehrávající se v Temném hvozdu ukázala, že čaroděj třeba umí sbírat nejrůznější květiny a další věci, ze kterých poté vytváří léčivé lektvary. To elf zase umí číst ze stop na zemi a odhalit tak blížící se nebezpečí, jako je třeba skupinka skřetů. Nějakou tu speciální vlastnost má i trpaslík, který zase dokáže nalézt skryté dveře, které většinou vedou k nějakému tomu pokladu. O RPG prvky v této hře nemáme pochybnosti. Vývojáři ze studia Snowblind mají s RPG žánrem dlouhodobou zkušenost (Baldur´s Gate: Dark Alliance nebo Champions: Return to Arms) a jak se podle prvních dojmů zdá, v The Lord of the Rings: War in the North je patřičně zúročí.

Ještě se zmíníme, že na E3 prezentované demoverze se odehrávala v Temném hvozdu. Bylo v ní několik šarvátek s menšími skupinkami nepřátel, po kterých dostala naše trojice úkol najít orla Belerama, který se v onom Temném hvozdu nachází. Cesta k němu nebyla jednoduchá, ale jeho vypátrání se povedlo, přičemž jako odměnu ukázal hlavní trojici cestu k hledanému kouzelníkovi, kterého se původně vydali do Temného hvozdu hledat. Proč ale tu prozrazujeme tuto scénu. V ní byl totiž předveden systém rozhovorů, který podle prvních dojmů nebude tolik propracovaný jako v Dragon Age nebo v Mass Effectu, ale je spíše tradičnějšího pojetí, jako u RPG her ze staré školy. Při rozhovoru máte několik odpovědí, přičemž během něj jsou jen dvě cesty, kterými se rozhovor může ubírat. Vývojáři tak nechtějí udělat z The Lord of the Rings: War in the North ukecanou hru, ale především se zaměřují na samotnou akci, která je podle prvních dojmů opravdu povedená. Utrpět by ale tímto neměl ani příběh, který má být hodně propracovaný a hráčům odhalit spoustu souvislostí s trilogií Pána Prstenů.

Než pronesu finální řeč, tak se musím přiznat, že jsem velkým fanouškem Pána Prstenů a knížek od Tolkiena. Možná i díky tomu se na The Lord of the Rings: War in the North těším opravdu hodně a nedokážu si představit, že by tato hra dopadla špatně. Každopádně i objektivně každý musí uznat, že zatím hra vypadá opravdu parádně a pokud vývojáři dotáhnou vše do zdárného konce, mohla by nás čekat akční RPG hra jako řemen, navíc s velmi povedeným kooperativním režimem. Do vydání má The Lord of the Rings: War in the North ještě několik měsíců. Setkáme se s ním totiž až v příštím roce na platformách Playstation 3 a Xbox 360.

The Lord of the Rings: War in the North

ps3x360
Warner Bros., Snowblind Studios
Datum vydání hry:
25. 11. 2011
Žánr:
RPG, Strategie, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře