Rayman Origins

preview  12
Martin Šmíd, 29. 7. 2011 0:30
V dnešní době se plošinovkám už nevěnuje tolik pozornosti, jako před několika lety. Když už nějaká vznikne, jedná se většinou o 3D verzi, která má moderní grafiku a vše, po čem hráči touží. Chodit nemusíme daleko. Jak and Daxter nebo Ratchet and Clank jsou příklady úspěšných 3D plošinovek, ale nesmíme zapomenout ani na Crashe, Maria a další. Mezi ně zcela jistě patří i Rayman od UbiSoftu. Ten se dlouhá léta na našich televizních obrazovkách neobjevil, ale pokud budou hráči hodní, tak už na konci letošního roku se dočkají.

A nepůjde jen o další králičí díl nebo regulérní pokračování. Rayman Origins, jak se nové pokračování jmenuje, se vrací úplně na začátek, do dvou rozměrů, ale nově s nádhernou kreslenou grafikou a spoustou dalších vychytávek.

První Rayman debutoval v roce 1995. Od té doby se dočkal dvou regulérních dílů a spousty odboček, přičemž těmi nejznámějšími jsou ty s králíky v hlavní roli. Postavička, která nemá k tělu připevněné končetiny ani hlavu, je i dnes neuvěřitelně populární a roztomilá. Možná i proto se Michel Ancel rozhodl vrátit ke kořenům. Založil si studio v Montpellier ve Francii, přičemž se dal na vývoj hry, do které nezasahoval žádný z hlavounů UbiSoftu. Hned na první pohled je to hodně znát, protože neexistuje moc vydavatelů, kteří by riskovali jít na trh s 2D plošinovkou, navíc do obchodů. Možná i díky tomu měl Rayman Origins vyjít původně pouze na Playstation Network a Xbox Live, ale jak se projekt rozrůstal a nabobtnával, dospělo se k rozhodnutí, že tohle musí vyjít klasicky na disku. Pro mnohé hráče jistě příjemné rozhodnutí. Díky tomu se najednou rozrostly i platformy, takže hra nevyjde jen na Playstation 3 a Xbox 360, ale také na Nintendo Wii a 3DS. V plánu by podle všeho měla být i verze pro konzoli Playstation Vita, ale nic není v tuto chvíli potvrzeno oficiální cestou.

Rayman Origins se vrací na úplný začátek, takže nenavazuje na žádný předchozí díl, ale přináší vlastní originální příběh, který není ničím limitován. Samozřejmě na plošinovku není bůh ví jak propracovaný, ale stačí na to, aby Rayman musel zase zachraňovat svět Glade of Dreams. Bohužel do tohoto světa se začnou dostávat bytosti, které v něm dělají jen a jen neplechu, což se samozřejmě nelíbí jeho obyvatelům. Ačkoliv vývojáři staví celý příběh od nuly, potkáte během hraní známé postavy z předchozích dílů, jako je třeba víla Betilla, Moskito nebo tajemná stvoření Electoons. Právě tato stvoření se díky působení temné síly promění v Darktoons, přičemž Raymanovým úkolem bude je znovu přeměnit, a pochopitelně i vyhnat všechny ostatní neřády. Během své cesty potkáte více jak 100 unikátních postav.

Celkově je hra postavena na dvanácti unikátních prostředích, které mají dohromady více než 60 levelů. Všechny levely navíc mají mít spoustu skrytých míst, která třeba na první projití nenajdete. Je jasné, že skákání ve 2D prostředí se vrátilo v celé své kráse, ale protože vývoj jde neustále kupředu, vývojáři přidali v dnešní době populární režim. Tím je pochopitelně kooperace a to až pro čtyři hráče. Samozřejmě hlavní postavou je pořád všemi milovaný Rayman, ale k němu na cestě za záchranou světa se připojí i Globox a dvě další postavy. Hratelností nový Rayman dost připomíná New Super Mario Bros pro Nintendo Wii, ale hodně prvků si vypůjčil i z LittleBigPlanet. Z prvních dojmů se zdá, že vše je chutně namícháno a zábava je zaručena. Skvělou zprávou určitě je, že pokud hru rozehrajete, budou se k vám moci kamarádi kdykoliv připojit, takže budete pokračovat s nimi, přičemž pokud se odpojí, budete zase pokračovat nerušeně v cestě sami. Během procházky hrou potkáte na cestě spoustu rozmanitých protivníků, ale i obrovských bossů, mezi které se počítá třeba obrovská růžová obluda se sto oči, zmanipulovaný horský golem nebo zlá masožravá rostlina

Vývojáři pro Rayman Origins vytvořili zcela nový engine UbiArt Framework, který samozřejmě nejvíce vynikne na HD platformách. Hra na nich totiž poběží v plném rozlišení 1080p a to při 60 snímcích, což je dneska určitě velká rarita. Už při pohledu na okolní obrázky musí každý uznat, že ačkoliv hra je ve 2D v kreslené grafice, vypadá prostě skvěle a určitě svým stylem pohladí po duši nejen fanoušky prvního dílu, ale naprosto všechny hráče.

Rayman Origins je návratem k prvnímu dílu se spoustou oživujících prvků, jako je kooperativní hraní. Z dostupných informací si neumíme představit, že by se nejednalo o naprostou bombu, ale na finální ortel si samozřejmě musíme počkat do listopadu. Přesné datum Rayman Origins doposud nemá, ale snad nám ho Ubisoft už brzy odhalí.

Rayman Origins

ps3x360
UbiSoft, Ubisoft
Datum vydání hry:
25. 11. 2011
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře