Captain Toad: Treasure Tracker - dojmy z hraní

preview  6
Martin Šmíd, 22. 6. 2014 22:15
Nintendo letos během E3 oznámilo hned několik nových her, některé navíc docela překvapily, protože s nimi nikdo nečekal. Jednou takovou hrou je určitě Captain Toad: Treasure Tracker, v níž bude mít své vlastní dobrodružství celkem oblíbený Toad, který v minulosti spíše doprovázel Maria a byl takovou tou postavou bokem. I tak na něj Nintendo hodně vsází, což bylo vidět i během prezentace, z které jsem si odnesl převážně pozitivní dojmy, ale to už níže, takže se dejte do čtení.

Když Nintendo vydalo koncem minulého roku hru Super Mario 3D World, byly v ní puzzle levely, které jsme museli projít právě s Toadem. Protože byly levely povedené a hlavně tedy zábavné, hodně fanoušků dávalo Nintendu jasně vědět, že by nebylo ke škodě vytvoření samostatné hry, která bude právě na nich založena. Nintendo zřejmě fanoušky poslouchalo, protože výsledkem je hra Captain Toad: Treasure Tracker, která z oněch populárních levelů vychází, ale vše samozřejmě rozšiřuje o spoustu novinek a nových možností. Na Toada tak čeká koncem roku na konzoli Nintendo Wii U vlastní dobrodružství s hromadou nových levelů, v nichž bude muset překonat spoustu hádanek, překážek a nepřátel, ale také sesbírat penízky, drahokamy nebo hvězdičky. Jak hra vyjde, jestli pouze skrze digitální distribuci nebo normálně krabicově, jsem se zatím nedozvěděl, ale asi bych si vsadil na druhou možnost. Ostatně Captain Toad: Treasure Tracke by neměl být zrovna malou hrou.

Ačkoliv to nemusí na první pohled vypadat, Toad je celkem roztomilý hrdina s muchomůrkou na hlavě, který dobře zapadá do světa Nintenda, a během hraní jsem si i říkal, že podobná hra tu s ním měla být už dříve. Captain Toad: Treasure Tracke není klasická plošinovka, v níž by hlavní hrdina Toad skákal po protivnících, jako třeba oblíbenější Mario, ostatně skákat bohužel neumí, ale musí v připravených levelech překonávat řadu překážek a vypořádat se s problémy po svém, a mnohdy i za pomoci Wii U Gamepadu, k čemuž se ještě dostanu.

Ať už jsem se podíval v rámci demoverze do jakékoliv úrovně, vždy měla jeden jasný cíl, k němuž bylo nutné se dopracovat, takže hned na začátku víte, co udělat, i když cesta někdy není na první pohled patrná. První úroveň byla plná zeleně a byl to takový ten klasický Mario ostrůvek, kolem něhož jsem mohl jezdit kamerou, abych odhalil skryté chodbičky, kterými se vydat. Naklánění světa je zde hodně důležité, stejně tak využívat některé možnosti, která daná úroveň nabídne. Toad třeba neumí normálně zápasit s protivníky, je moc těžký pro skok, kteří se sem tam po levelech objevují. Vždy před nimi musí utéci, spadnout na ně z vyšší výšky dobře načasovaným pádem nebo na ně něco hodit, čímž je eliminuje. Tím se zbaví nejen pronásledování, ale také dostane občas bonus v podobě drahokamu. Není důležité na dokončení levelu posbírat všechny drahokamy, stačí sebrat jen hlavní hvězdu, ale pokud jste někdy hráli Mario hry, tak určitě víte, že později se budou sakra hodit pro odemknutí dalších světů. Nemůžu říci, že tomu tak bude i zde, ale dá se to předpokládat. Drahokamy tu určitě nejsou jen pro parádu.

Během hraní jsem si říkal, že Toad měl svoji vlastní hru dostat už dříve, protože se příjemně hraje a navíc i velmi dobře využívá Wii U Gamepad, což se o každé hře na Wii U říci nedá.

Levely v Captain Toad: Treasure Tracke se odehrávají většinou v lokacích, které jsou inspirované nejen sérií Super Mario, ale i některými dalšími, třeba Luigi's Mansion. Jeden z levelů byl ostatně zasazen do strašidelného domu, v němž jsem se musel vypořádat s pro Maria klasickými protivníky, ale také duchy, ovšem nyní za pomoci prostředí a trocha toho většího přemýšlení a taktizování. Během testování jsem byl možná i překvapen rozmanitostí, jakou Captain Toad: Treasure Tracke nabízí, protože co level, to dá se říci originál s vlastními problémy a někdy i trochu jinou hratelností. V jednom z dalších levelů jsem třeba naskočil do důlního vozíku, s nímž jsem následně sjížděl koleje. Postavičku Toada jsem tedy neovládal, ale musel jsem se dívat na Wii U Gamepad, kde jsem viděl pohled z první osoby. To bylo důležité hlavně z toho důvodu, abych mohl střílet nejen po penízcích a drahokamech, ale také na nepřátele v podobě kytek a dalších potvor. Zábavný level, který pro vysbírání vyžadoval neustálou pozornost.

Další level, který patřil asi k tomu nejlepšímu, byl jakýsi souboj s bossem v lávovém prostředí. V tomto levelu Toad neřešil hádanky, ale musel vyčkávat za překážkami, až hlavní protivník v podobě obrovského draka dokončí útoky, a ve správný čas se posunout dále, a to nejen do stran, ale hlavně o něco výše. Samozřejmě i v tomto levelu se nacházely penízky a drahokamy, které jsem mohl sbírat. Ačkoliv se level nezdál moc složitý, vysbírat vše už vyžadovalo trochu toho snažení a hlavně trpělivosti. Snad podobných levelů bude ve hře více, a klidně i složitějších a těžších.

Ovládání Toada je příjemné, neměl jsem s ním žádný problém, za což asi může i jeho opatrná chůze a hlavně fakt, že celá hra je spíše pomalejší a měl jsem možnost si vše načasovat. Captain Toad: Treasure Tracke navíc ukazuje, že Wii U Gamepad má svůj důvod u konzole Wii U, ačkoliv není vždy úplně dobře využit. Právě pro tuto hru se ale dobře hodí, protože se přes dotykový displej přesouvají plošinky, dají se podržet určití nepřátelé, odhalit skryté penízky, případně se dá displej použít pro pohled z první osoby, jak jsem zmínil u levelu, v němž jsem jel důlním vozíkem. Rozhodně příjemné využití, které působí přirozeně, nikoliv nuceně naroubovaně.

Captain Toad: Treasure Tracke běží na stejném enginu jako zmíněný Super Mario 3D World, takže grafikou jsem překvapen nebyl, i když tedy musím říci, že se mi pořád líbila, vše je pěkně detailní a hraje všemi barvami, a to je přesně to, co asi každý od takové hry očekává. Se zpracováním jsem tedy spokojen, navíc demoverze běžela po celou dobu dobře, ale i kdyby zlobila, vše se dá do vydání vyladit.

Sice asi nebude Captain Toad: Treasure Tracke hrou, která bude prodávat po milionech konzoli Nintendo Wii U, ale z ohmatání se zdá, že se bude jednat o příjemnou zábavu pro všechny fanoušky Mario světa. Hra se dobře hraje, nabízí zajímavé úrovně, u nichž se dá mozek pěkně potrápit, využívá možnosti Wii U Gamepadu a navíc pěkně vypadá. S touto hrou se asi nedá nic pokazit a už se celkem těším, až se mi koncem roku dostane do rukou ve finální verzi.

Captain Toad: Treasure Tracker

3dswiiunsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
2. 1. 2015
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Strategie, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře