Bioshock

preview  4
Martin Šmíd, 22. 8. 2008 19:39
Na světě snad není jiná hra, kterou by majitelé PS3 tolik záviděli Xboxu 360, jako právě Bioshock. Když tato hra v létě minulého roku vyšla, tak ji spousta hráčů i odborníků označila za velkou herní událost. Rok po jejím vydání se dočkají i majitelé černé skřínky od Sony. Připravte se, ponor ke ztracenému městu Rapture právě začíná.

Město Rapture bylo snem vizionáře jménem Andrew Ryana, který se rozhodl pod hladinou vybudovat lepší společnost. Jenomže nyní po té lepší společnosti není ani památky a celé město je zahaleno strachem. V kůži hlavního hrdiny, se kterým spadne letadlo uprostřed Atlantiku, se tak do tohoto světa podíváte přes záhadný maják. Město Rapture vypadá naprosto úžasně. Mezi jeho vysokými domy se prohání velryby a nejrůznější mořská havěť, ovšem v útrobách budov se skrývá obrovské nebezpečí. Ihned po příchodu spatříte množství mrtvých těl lidí, kteří zde kdysi žili. Po mnoha pokusech se z nich staly oživlé bestie, které se nyní krčí ve stínu a doufají v nějakou tu oběť. Nakonec ale zjistíte, že ne všichni vám chtějí uškodit, a jak budete postupovat příběhem dále, dozvíte se, že ani vaše návštěva zde dole není úplně náhodná.

Celý děj je situován do padesátých let 20. století, kdy bylo město Rapture postaveno. V pokojích naleznete dobové oblečení, gramofony přehrávají tehdy populární hudbu a další maličkosti, nad kterými budete žasnout. Celé prostředí tak vypadá neskutečně živě a uvěřitelně. To byl i plán jeho tvůrců. Chtěli přinést na televizní obrazovky uvěřitelný svět, ve kterém budete pociťovat strach. Ostatně tísnivé prostředí klaustrofobního podmořského světa je něčím novým, co jste zatím v žádné hře vidět nemohli. Abyste lépe pochopili, co že se to v Rapture stalo, můžete si přehrávat nejrůznější vzkazy, které nahráli obyvatelé města. Některé z nich obsahují opravdu důležité informace, jiné jen osobní příběhy, které v této hře nejsou důležité.

Protože je Bisohock především akční hrou, najdete zde spoustu zbraní. Od hasáku až po brokovnice a samopaly. Jelikož nábojů není v této hře zrovna mnoho, budete muset používat i speciální schopnosti, které získáváte modifikací svého těla. Můžete tak házet ohnivé koule, které zapálí nepřátele. Takový nepřítel pak bude rychle hledat vodu. Nyní máte dvě možnosti - buď za ním můžete poslat teplem naváděnou střelu, nebo mu do jezírka hodit elektrický dáreček. Tak či tak bude po něm a vy si ušetříte drahocenné náboje. Mezi další speciální schopnosti patří telekineze, jejíž pomocí můžete uchopit předměty, a poté je házet na své protivníky. Možností, jak někoho zneškodnit, je tedy opravdu hodně a někdy si ani nestačíte vybírat. Existují desítky možných situací, a tak své protivníky můžete likvidovat pokaždé úplně jinak. Své speciální schopnosti si můžete kupovat v automatech, ale můžete je i najít. K nakupování u automatů slouží látka zvaná Adam.

Právě získání látky Adam je ve hře tou největší podívanou. Tuto látku vám mohou poskytnout pouze bestie v těle děvčátka zvaného Little Sister. Tyto holčičky jsou však střeženy symbolem této hry, přerostlým Big Daddym. Nejdříve tak musíte zneškodnit tohoto přerostlého potápěče, a až poté si to s nebohou holčičkou můžete vyříkat z očí do očí. Máte možnost z ní buď vysát všechnu energii, nebo jí naopak darovat život. Právě při střetu Big Daddyho s Little Sister je vidět perfektní umělá inteligence. Postavy dávají najevo zuřivost, strach, smutek, ale i beznaděj. Záleží na situaci. Celá hra běží na Unreal 3 enginu a ačkoliv je rok stará, pořád vypadá skvěle. Vývojáři slibují ještě nějaké to vyšperkování grafické stránky, ale žádné zásadní změny čekat nemůžeme.

Playstation 3 verze Bioshocku bude obsahovat bonusy, které si museli majitelé Xboxu 360 stáhnout samostatně, ale i nějaké nové, o kterých se zatím mlčí. Zřejmě bude Bioshock první ukázkou multiplatformové hry, která bude mít díky kapacitě Blu-ray Disku rozšířený obsah. Je to dáno zřejmě hlavně spoluprací vývojářů se Sony. Na Bioshock se těšíme už od doby, kdy vyšel na Xboxu 360. Doufejme, že se konverze povede a i hráči PS3 si dosyta užijí život v podvodním městě Rapture. První návštěvu očekávejte už v říjnu.

Bioshock

ps3x360
Take 2, 2K Boston/Australia
Datum vydání hry:
21. 8. 2007
KARTA HRY
9/10

Komentáře