Bioshock 2

preview  9
Martin Šmíd, 16. 3. 2009 21:46
Zřejmě nejznámější podmořské město Rapture znovu ožívá, aby odhalilo svá další hrůzostrašná tajemství, která měla raději zůstat utajena v hlubinách oceánu. Probouzí se i nové zlo, které chce v Rapture vládnout pevnou rukou. Pojďme se podruhé ponořit do tohoto fascinujícího města, abychom vyřešili další záhady. Že to nebude ani podruhé nuda, si můžeme být jisti už nyní. Nadechnout a jdeme se ponořit.

Město Rapture bylo kdysi snem velkého vizionáře jménem Andrew Ryana, který se rozhodl pod hladinou vybudovat lepší společnost. Jenomže poté se ve městě začaly dělat pokusy na jeho obyvatelích a nakonec v Rapture žijí jen duchové těch, kteří se měli starat o tu lepší stránku města. Uplynulo deset let od událostí z původní hry. Město Rapture bylo po celá léta ponořené do tmy, ale z hlubin oceánu se ozývají nové hrozby. Na plážích po celém světě jsou unášeny malé holčičky, kterým mnohdy není ani sedm let. Nikdo neví, co se děje, a ani to, kdo nebohé holčičky unáší. Potichu se mluví o štíhlém cosi, co se pohybuje velkou rychlostí. Byly dokonce zachyceny snímky podivné záře v moři po únosu. Nyní už víme, že se jedná o nového vládce města Rapture. Na scénu totiž přichází postava Velké sestry, hlavní ikony druhého dílu Bioshocku. Záměr, proč Big Sister unáší malé holčičky do Rapture, není vůbec znám. Zřejmě se toto dozvíme až po dokončení hry. Big Sister možná jen trpí samotou, protože jako jediná zůstala v Rapture a vyrostla. Deset let samoty jistě udělá své. Unesené Little Sisters pochopitelně nemají ani páru o tom, co se v Rapture děje, a tak vypadají daleko ustrašeněji než v původní hře. Navíc samotná podoba Little Sisters doznala menších změn, aby vypadaly více jako opravdové malé dívky.

Asi největší otazník zůstával nad tím, kdo bude hlavní hrdina druhého dílu. Na konci prvního dílu jste si sebrali velmi pěkný obleček Big Daddyho a právě jako on budete ve hře pokračovat. Role se tak nyní obrátí a budete to právě vy, kdo se stane ještě nedávným vládcem Rapture. Budete se tak jako Big Daddy sice pomaleji pohybovat, ale v rukou budete mít obrovskou sílu. Stejně jako v prvním díle má i ve druhém Big Daddy v jedné ruce obrovskou vrtačku, kterou nemilosrdně zničí vše, co se mu postaví do cesty. Ta bude zřejmě i vaší hlavní zbraní, ale podle prvních informací ji nebudeme moci používat, jak se vám zlíbí. Vrtačka se totiž velmi snadno přehřeje, takže byste po chvilce byli úplně bezmocní při útoku Big Sister a dalších nepřátel. Naštěstí budete moci používat nejrůznější plazmidy, které se také vracejí. Kromě starých kousků přibudou jistě i nějaké ty novinky, o kterých bohužel vývojáři zatím mlčí. Plazmidy se budou moci dále kombinovat, takže může vzniknout i celkem originální plazmid, jako je třeba ohnivá větrná past ze spojení větrného a ohnivého plazmidu. Kromě plazmidů budeme moci i upgradovat základní zbraně. Po čase tak budeme moci střílet oheň jako z plamenometu a jistě nebudou chybět ani další upgrady, které z postavy Big Daddyho udělají menší tank. Strom dovedností by navíc měl být daleko komplexnější, než tomu bylo v původní hře.

Protože se budete pohybovat po Rapture, narazíte i na spoustu automatických střílen, které můžete opět hackovat, ale i opravovat. Kromě toho, že hrajete za Big Daddyho, se koncept moc nezměnil, což je i dost možná dobře. V původní hře k Big Daddymu neodmyslitelně patřily Little Sisters. Ty budou pochopitelně i u vás hrát velmi důležitou roli. Little Sisters vám totiž přináší látku ADAM, která se během hry bude hodit více než dost. Abyste ovšem Little Sisters získali, budete si je muset adoptovat od ostatních postav Big Daddy. Někdy tak svedete i tuhý souboj proti sobě rovnému. Zabíjení ostatních postav Big Daddy se ovšem nebude vůbec líbit Big Sister, takže od ní očekávejte vždy nějakou tu reakci. Ve druhém díle se tak objeví i ono pouto mezi Big Daddym a Little Sisters. Poté, co Little Sisters získáte, musíte je chránit a ve chvíli odpočinku vám bude sedět na koleni.

Protože je Big Sister stará žárlivka, občas proti vám stane a budete s ní muset bojovat. Příchod vždy poznáte podle malé Little Sister, která se bude plazit po zemi a pozpěvovat si. Big Sister je neskutečně rychlá a souboje s ní mají být vrcholem hry. Dokáže kromě své rychlosti využívat i plazmidy jako telekineze, ale i spoustu dalších schopností, například použití předmětů jako štítu. Souboje s Big Sister nastanou několikrát za hru a že se u nich pořádně opotíte, můžeme říci už nyní.

První Bioshock byl a stále je znám především a pouze jako hra pro jednoho hráče. Vzhledem k dnešní době by byl ale hřích, kdyby v 2K Marine nezařadili do pokračování i jakousi formu hry více hráčů. Přeci jen je právě společné hraní rozhodujícím faktorem pro koupi u nejednoho hráče. Veškeré režimy (zatím pouze čtyři oznámené), jsou dokonale přizpůsobené hře. Prvním z nich je mód Big Daddy. Velcí tátové v tomto díle sice vymizeli, ale v multiplayeru se s nimi vyřádíte do syta, jelikož v tomto režimu se jeden hráč dostane právě do role Big Daddyho, přičemž ostatní ho musí přemoci všelijakými nástrahami. Ten, kdo uštědří poslední ránu nepříteli, dostává body, tudíž nečekejte nějakou ohleduplnost ze strany ostatních hráčů. Další z MP her je Splice and Dice, týmová hra, kde se proti sobě postaví lidé se střelnými zbraněmi a Spliceři se zbraněmi na blízko a možností používat plazmidy. Jeden z méně taktických režimů, přesto nepochybně velice zábavný. Team Slayer je klasický Team Deathmatch, jak ho známe z jiných her, přizpůsobený pro město Rapture. A konečně posledním z nich je mód Little Sister Convoy. Všichni hráči se rozdělí do dvou týmů, přičemž jeden musí eskortovat malou sestru z bodu A do bodu B a druhé družstvo by se mělo co nejurputněji snažit vyhladit strážce a ukrást tak malou dívku. To vše a ještě více dalších lákadel pouze čeká na odhalení sebe sama.

Bioshock 2 zatím vypadá jako důstojné pokračování původní hry, kterému nechybí kupa nových nápadů, vylepšená grafika, zajímavý příběh a hlavně ona skvělá hratelnost, jenž přiková hráče k obrazovce od začátku do konce. Rapture znovu ožívá a můžete si být jisti, že do vydání o hře ještě u nás uslyšíte.

Bioshock 2

ps3x360
2K Games, 2K Marin
Datum vydání hry:
9. 2. 2010
KARTA HRY
8/10

Komentáře