Marvel’s Spider-Man - DLC The Heist

recenze  22
Martin Šmíd, 23. 10. 2018 16:08
Hra Marvel’s Spider-Man se studiu Insomniac Games velmi povedla, jedná se o jednu z nejlepších komiksových her, a jak určitě víte, i o obrovský komerční úspěch. 3.3 milionů prodaných kopií za tři dny zlomilo rekordní prodeje God of War, a kdo ví, kde se nakonec čísla prodejů zastaví. Už před vydáním nám bylo sděleno, že vývojáři připravují tři rozšíření, která budou vydána během podzimu a trochu epizodickou formou nabídnou zcela novou zápletku. První část je nyní venku, takže vám mohu říci, jestli stojí za váš čas a hlavně tedy peníze.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Studio Insomniac Games dokázalo vybudovat parádní vlastní svět se Spider-manem i spoustou dalších zajímavých postav. Do budoucna tak určitě můžeme čekat regulérní pokračování, na které ostatně lákala i scéna po závěrečných titulcích. Nebudu samozřejmě spoilerovat pro případ, pokud jste hru ještě nedohráli. Než se ale tak stane, rozhodli se vývojáři vyprávět jiný zajímavý příběh ze svého vybudovaného univerza, jenž se točí kolem fanoušky oblíbené postavy Black Cat, tedy Felicie Hardy. Už v původní hře na ní bylo upozorněno, ale až nyní se objevuje v celé své kráse. Vrací se do města, aby se zapletla z místními mafiány, což pochopitelně nevěstí nic dobrého pro celý New Yorku. Do všeho se tedy musí zapojit i Spider-man, jehož vztah Black Cat je stěžejní pro celou zápletku, dozvíte se něco o jejich minulosti, vývojáři nešetří několika zajímavými informacemi a zvraty. Fanoušci tedy dostanou přesně to, co chtějí. Zápletka, která vyzkouší i pevnost vztahu mezi Peterem a MJ, rozhodně nezklame, je kvalitní a navíc konec rozšíření jistě pořádně navnadí na další část, která vyjde příští měsíc.

Základním stavebním kamenem rozšíření s názvem Heist, tedy Loupež, je několik příběhových misí, v nichž si to budete rozdávat s mafiány, jimž velí Hammerhead. Jde o celkem zajímavou a rozmanitou směsici, u níž se nebudete ani na moment nudit, navíc závěrečná mise přinese i možnost stealth spolupráce s Black Cat, což samotnou hratelnost oživí a přinese něco zcela nového. Zatímco s kvalitou samotné kampaně zase takový problém nemám, s čím už problém ale mám, je samotná délka. Rozšíření stojí necelých deset euro, ale i za ně bych očekával, že hlavní kampaň vydrží na déle jak dvě hodiny. Ano, takto krátká příběhová linka je, což je docela škoda.

Nové mise se vám nezobrazí hned po zapnutí hry, ale musíte najet v menu do sekce s DLC, kde když vyberete rozšíření, budete přesunuty do jeho vlastního světa. Naštěstí vysbírané předměty z původní verze se v něm počítají, stejně tak je možnost využívat odemčené vybavení i obleky. Každopádně vývojáři připravili kromě hlavní příběhové kampaně i několik dalších aktivit. Můžete vysbírat ukradené malby, za které se dočkáte jednoho velkého odhalení, ale také bojovat s mafiány v ulicích města. Do těchto náhodných aktivit přibyla novinka v podobě likvidování bomb pod auty skrze Spider-bota, což je docela zajímavé, ale jsem toho názoru, že jedna nová aktivita je málo. Spíše vývojáři trochu recyklují, protože vás pak čekají jen klasické honičky či souboje, což je něco, co se už objevilo v původní hře. Stejně tak nejsou moc nápadité ani nové speciální výzvy, o které se nyní postará Screwball. Ta se neustále snaží zviditelnit a její pobláznění fanoušci dělají v New Yorku pěknou neplechu.

Pokud se vydáte plnit i vedlejší aktivity a budete chtít všechny splnit, rozšíření vám ve výsledku vydrží na zhruba čtyři hodiny. Z toho je ale patrné, že je určeno hlavně pro největší fanoušky, kteří se chtějí za každou cenu vrátit do New Yorku a odhalovat další zápletku. Pokud od rozšíření čekáte jen toto, budete zřejmě plně uspokojeni, ale nesmíte čekat, že nabídne i zcela něco nového, co by nebylo k vidění dříve. Vývojáři kromě nových aktivit a příběhových misí připravili i tři nové obleky, které si můžete postupně odemknout. Vypadají samozřejmě pěkně a fanoušci je ocení, ale trochu u nich postrádám nové schopnosti. Jsou jen kosmetickým doplňkem.

V předchozích řádcích jsem byl možná k rozšíření trochu více kritický, ale nic nemění na tom, že zajímavá zápletka s nejedním překvapením určitě uspokojí naprosto všechny, stejně tak zábavná hlavní kampaň, u níž jsem se ani na minutu nenudil. Zklame ale samotná délka a možná i nepříliš velká snaha vývojářů přinést něco zcela nového, neokoukaného. Rozšíření fanouškům určitě doporučit mohu, ostatní by ale měli spíše počkat, jak dopadnou všechny epizody a co vše Season Pass přinese. 

Marvel's Spider-Man: Loupež

ps4
Sony Interactive Entertainment, Insomniac Games
Datum vydání hry:
23. 10. 2018
KARTA HRY
7/10

Komentáře