LEGO Harry Potter: Years 1-4

preview  7
Martin Šmíd, 9. 3. 2010 23:33
Když přišli herní vývojáři z Traveller´s Tales s oznámením hry Lego Star Wars, asi jim jen málo kdo věštil příznivou budoucnost. A ejhle, ze zprvu velmi podivné hry vznikl nový žánr, na kterém samotní vývojáři kasírují nemalé sumy peněz a každá trochu populární značka je předělávána do Lego kostiček. Nyní přišla řada i na Harryho Pottera, se kterým se vrátíme do Bradavic. Pojďme se podívat, jak tato Lego hra zatím vypadá.

Po velkém úspěchu hry Lego Star Wars začali vývojáři pracovat na dalších Lego hrách, přičemž jsme se dočkali předělávky Indiana Jonese a Batmana. Nedávno vyšel dokonce Lego Rock Band a další hry s touto značkou se plánují. Nyní tu ovšem máme LEGO Harry Potter: Years 1-4, který zatím vypadá, že půjde o další důstojnou hru z tohoto lukrativního žánru. Jak už název hry napovídá, ve hře budou obsažena dobrodružství ze čtyř prvních knížek - Harry Potter a Kámen mudrců, Harry Potter a Tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu a Harry Potter a Ohnivý pohár. Celá hra je přitom pojata jako celistvý příběh, který začíná ihned po narození Harryho Pottera a pokračuje chozením do školy a učení se novým kouzlům, přičemž na pozadí běží příběhy ze zmíněných knížek. Čím více postupujete hrou a učíte se novým kouzlům, tím více se vám otevírá možností a můžete prozkoumat i dříve nedostupná místa. Ve hře navíc kromě samotného Harryho Pottera potkáte i celou řadu známých postav, jako je Hermiona, Brumbál, profesorka McGonagallová a další. Celkem pro vás vývojáři připravili 140 postav z knížek. To je určitě úctyhodný počet. Postavičky bohužel během filmečků nemluví, ale vydávají jen klasické mumlání, přičemž i tak vznikne celá řada velmi vtipných okamžiků.

Když už jsme u postav, tak ještě zmíníme, že třeba Hermionu bude doprovázet hrou kočka a Rona jeho věrná krysa. Tyto dvě zvířátka ovšem nejsou jen tak pro parádu, ale dokážou řešit některé logické puzzlíky, které byste bez nich nevyřešili. Jak už jsme zmínili, jak se budete učit novým kouzlům a postupně pokračovat hrou, budete si odemykat celou řadu nových míst (vracet se ovšem můžete i do těch starých), přičemž se dostanete do spousty známých lokací, které znáte z knížek či filmů. Jako příklad můžeme jmenovat samotnou školu v Bradavicích, která se před vámi otevře jak nikdy předtím, díky čemuž můžete prozkoumat každé její patro. Dále se určitě podíváme třeba na hrad Hogwarst, Diagon Alley, do Zakázaného lesa nebo vesničky Hogsmeade. Jak vidíte, lokací bude opravdu spousta, přičemž v každé se budou ukrývat lego kostičky nejrůznějších tvarů, které budou čekat na svoje sebrání. Díky velkému počtu rozmanitých lokací bude vysbírání všech dobrůtek, za které se vám budou odemykat nové herní charaktery a další bonusy, trvat i zkušeným Lego hráčům nespočet hodin. Kromě samotného dobrodružství nebudou chybět ani nejrůznější minihry. Co ovšem ve hře určitě nebude, je populární Famfrpál, což je rozhodně škoda.

Celá hra je založena klasicky na kooperaci dvou postaviček, které dohromady tvoří dokonale sehraný tým. Během spousty úrovní si vyzkoušíte již zmíněnou řadu jedinečných postav, kdy každá bude umět trošinku něco jiného. Samotnou kooperativní hru budete moci hrát pochopitelně v jednom hráči, případně na jedné herní konzoli na rozdělené obrazovce, ale i online. Právě kooperativní hraní vypadá v LEGO Harry Potter: Years 1-4 na zajímavou zkušenost, protože budete řešit celou řadu zajímavých logických hádanek, které jsou spíše prostorového charakteru. Většinu jich navíc vyřešíte dobře použitým kouzlem, případně dobře načasovaným stisknutím nějaké té páky či tlačítka. Když už jsme u těch kouzel, tak ty využijete i na spoustu nepřátelských jednotek, jako na pavouky, nějaké ty bossy, ale i ostatní kouzelníky, kteří vám přijdou do cesty. Kdo trošinku zná knižní sérii Harry Potter, tak už určitě ví, s kým se náš kouzelník určitě střetne. Protože hru vydává přímo Warner Bros, fanoušci se mohou těšit i na licencované prvky z filmu, jako jsou všelijaké zvuky, ale i hudební doprovod. Díky tomu si tak hráči mají připadat, jako kdyby byli součástí samotné hry, a budou tak moci prožívat Harryho dobrodružství tak, jak si přejí samotní autoři. Doufejme tedy, že vývojáři v tomto nic nepokazí a přinesou nám hru s hutnou atmosférou, do které se budeme neustále vracet.

LEGO Harry Potter: Years 1-4 zatím vypadá na další podařenou LEGO hru, která pobaví všechny fanoušky legendárního čáryfuka. Kdo zrovna knížkám ani filmu neholduje, tak i pro ty přinese hra velmi dobře zpracovanou tématiku. Je už jen na vás, jestli se chcete vrátit do školy čar a kouzel v Bradavicích a strávit tam čtyři roky, za které se naučíte spoustu kouzel a zažijete nesčetně dobrodružství. LEGO Harry Potter: Years 1-4 vychází už v květnu tohoto roku.

Lego Harry Potter: Years 1-4

ps3x360wiipspds
Warner Bros. Interactive Entertainment, Traveller's Tales / TT Fusion
Datum vydání hry:
29. 6. 2010
KARTA HRY
8/10

Komentáře