Dead Nation

recenze  20
Martin Šmíd, 16. 12. 2010 21:15
Studio Housemarque nemusíme majitelům Playstationu 3 představovat. Vývojáři z tohoto studia totiž stojí za klenotem Super Stardust HD, který neustále podporují. Důkazem je přidaná podpora pro trofeje a 3D. Když Sony před rokem na GamesComu oznámila akci Dead Nations od Housemarque, všichni byli zvědaví, jak dopadne. Stane se z Dead Nation stejný hit, jaký se stal ze Super Stardust HD? Na to by vám měla odpovědět naše recenze.

Jak už název Dead Nation napovídá, půjde o klasický souboj se zombiemi, které nyní ovládli jedno nejmenované město. V ulicích tak není živáčka, přičemž celé město je obehnané ploty a těžkou vojenskou technikou. Možná se ptáte, co způsobilo, že všichni obyvatelé nejsou v pohodlí svého domova, ale vyrazili do ulic ulovit nějaké to čerstvé maso. Za vše může záhadný virus, který proměnil obyvatele v zombie. O jeho původu padne během hry nějaké to slovo v docela pěkných, kreslených animacích, ale jinak je příběh hodně jednoduchý a prakticky je jen do počtu. Když ale hra ztrácí na příběhu, tak to dohání samotnou hratelností, která je prakticky tak vypiplaná, jako byla ve Super Stardust HD.

Pokud jste hráli tuto starší hru od Housemarque, tak budete v Dead Nation jako doma, protože se i podobně ovládá. Levou analogovou páčkou chodíte, zatímco zaměřujete tou pravou. Střílíte pak R1 a dalšími tlačítky provádíte nějaké ty další úkony. Ovládání je tak v Dead Nation hodně jednoduché a prakticky po několika minutách se nám dostalo do rukou. Dokonce je tak intuitivní, že se po čase naučíte snadno rozdávat headshooty, čímž dosáhnete efektivní a hlavně rychlé zneškodnění protivníka.

Z předchozích řádek jste tak mohli vyčíst, že Dead Nation je pouze čisto čistou střílečkou, kde budete střílet hordy oživlých mrtvých. Celkově na vás čeká deset kratších kapitol, kde budete muset postřílet tisíce zombíků, abyste z tohoto nastalého pekla unikli. Cesta nebude jednoduchá, protože vám ji budou lemovat jak klasičtí pěšáci, kteří se zmůžou jen na plíživý tah na vaše čerstvé maso, tak narazíte na silnější protivníky, kteří by v klidu zapadli i do série Silent Hill nebo Resident Evil. Obtížnost je nastavena celkem přijatelně, přičemž se pomalinku zvyšuje postupem hrou. Pokud tak nebudete naprosto levý, tak procházka na první obtížnosti nebude nic moc náročného. Jsou sice pasáže, které nedáte s prstem v nose, kde se musíte o něco více snažit, ale jinak je obtížnost nastavena celkem rozumě a nikde se nám nestalo, že by hra začala obtížností frustrovat.

Abyste měli proti všelijaké té havěti nějakou šanci, budou z každého mrtvého zombíka vypadávat peníze, za které si budete během hry kupovat nejrůznější zbraně. Na začátku jistě potěší samopal s nekonečnem nábojů, ten je ale na silnější protivníky hodně slabý. Proto se tak peníze budou hodit na nákup brokovnice, UZI samopalu, plamenometu, elektrické pulzní pušky a také raketometu. Jak vidíte, zbraní je docela dost. Každopádně každou si můžete za peníze vylepšovat a udělat z ní ještě o něco účinnější kousek, hlavně na silnější protivníky. Bohužel peněz není nikdy dost, takže nepočítejte, že se vám podaří vše vylepšit během průchodu hrou. Aby vás vývojáři nějak donutili k pořádnému průzkumu hry, tak po levelech poschovávali velké truhly s penězi, ale i speciálním brněním, kterým si můžete vylepšovat svoji zbroj.

Takováto jatka jsou jako dělaná pro kooperativní režim, což už ostatně známe z populární série Left 4 Dead od Valve. Tento režim nechybí ani v Dead Nation, přičemž si ho můžete užít ve dvou na jedné konzoli nebo online. Kooperativní režim je opravdu zábavný, ale hlavně po onlinu mu chybí jedna hodně důležitá věc. Tou je voice chat, díky němuž byste mohli s kolegou živě komunikovat. S jeho přítomností by neměl kooperativní režim chybu, ale takto musíme strhnout body. Každopádně vývojáři z Housemarque se zavázali tím, že v následujících týdnech tuto složku do hry přidají.

Pokud se podíváte na okolní obrázky, tak je vám už jasné, že Dead Nation je jednou z nejhezčích her na službě Playstation Network. Sice je vše hodně tmavé a vidíte prakticky jen to, co máte v dosah, ale skvělé hrátky se světlem a stínem jsou tu dovedeny do naprosté dokonalosti. Rovněž jsou povedené modely postav a zapomenout nesmíme ani na animace zombíků. Každý druh se hýbe jinak a dokonce vydává jiné, hodně nechutné zvuky. Co se týče hudby, tak ta je také velmi povedená a všem těm přestřelkám dává až epický nádech.

Pokud jste od Dead Nation čekali nějakou revoluci, tak budete asi zklamáni. Dead Nation je totiž jen řemeslně skvěle udělaná střílečka, kterou je radost hrát. Navíc vysoká znovuhratelnost způsobuje i velkou trvanlivost, což je jednoznačné plus. Také se dá počítat s tím, že vývojáři z Housemarque budou hru dále vylepšovat, jako je třeba o slíbený voice chat. Pokud tak máte přístup ke službě Playstation Network, Dead Nation vám vřele doporučujeme.

Dead Nation

ps3vita
Sony Computer Entertainment, Housemarque
Datum vydání hry:
30. 11. 2010
Žánr:
Střílečka, Hack and slash/Beat 'em up
KARTA HRY
8/10

Komentáře