Call of Duty: Modern Warfare Remastered

recenze  12
Martin Šmíd, 15. 11. 2016 19:42
Rok se s rokem sešel, a do našich rukou opět přiskákal nejnovější díl Call of Duty - ovšem tentokrát se zajímavým bonusem. Remasterem původní hry Call of Duty 4: Modern Warfare. Do vínku si ho vzali na paškál kluci z Raven Software, kteří na trhu rozhodně nejsou žádným nováčkem a kromě jiného nám přinesli několik DLC do předchozích her v sérii a pomáhali i s vývojem. Jak se jim podařilo vdechnout život do této nesmrtelné klasiky se dozvíte v následujících řádcích.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

I když je v názvu hry napsáno Remastered, daleko lépe hru definuje termín Remake. Tento kousek není jenom vylepšené pozlátko, které je hráčům poslední dobu servírováno čím dál více, ale dá se říct od základu nová hra. Když před 9 lety Activision spolu s Infinity Ward oznámil původní hru a zasazení bojiště do moderní doby namísto populární druhé světové války... spousta lidí nevěřícně kroutila hlavou a předpovídala neúspěch. Ostatně i Activision moc této tématice nevěřil, díky čemuž se vedlo se studiem Infinity Ward několik sporů. Ovšem jak už nyní víme, po vydání se hra stala celosvětově úspěšnou nejenom díky neokoukanému prostředí, ale i oblibě v progamingu a definovala žánr akčních her, jak ho známe dodnes.

Příběh se točí kolem seržanta Johna ,,Soap" MacTavishe a jeho spojenců, kteří mají za úkol uklidnit situaci na středním a blízkém východě. Jak se ovšem záhy ukáže, situace je daleko komplikovanější, než se na první pohled zdálo. Příběhová kampaň se v remasteru nijak nezměnila, najdete v ní jednak naprosto všechny dobře známé úrovně, tak stejnou hratelnost, jako před lety. Na tu vývojáři nesáhli, což může trochu vadit hlavně nováčkům, fanoušci pochopitelně tento fakt přejdou a bude jím i trochu jedno, že ovládání, případně pohyb není tak plynulý, jako u modernějších akcí, nebo že hra neustále na vás posílá prakticky nekonečné zástupy protivníků, kteří neomylně zasahují cíle, případně vás spamují granáty, na které se umírá hodně často. Ani značně vylepšená vizuální stránka, k níž se ještě dostanu, nemůže zakrýt věk hry a několik na dnešní dobu už lehce archaických prvků, je ale jen na vás, jak k nim ve výsledku přistoupíte.

Každopádně i dnes je příběhová kampaň v Modern Warfare kvalitní a klidně obstojí ve srovnání s konkurencí, dobře dávkuje akci a nehrozí, že se při jejím hraní budete nudit. Ostatně nabízí řadu památných okamžiků, ať už jde o obsazení lodě v první epizodě, případně trochu strealth misi v Černobylu, na níž fanoušci vzpomínají i po dlouhých devíti letech. Ačkoliv jsem původně neměl moc v plánu si příběhovou kampaň zopakovat celou, nakonec jsem jí prakticky jedním dechem dohrál, a po všech těch sci-fi akcí působí stejně svěže, jako při svém prvním vydání, kdy byl trh přesycen hrami z druhé světové války.

Multiplayer, aneb. stará láska nerezaví!
Singleplayer je tedy velmi kvalitní akční jízda, ale to hlavní v prvním Modern Warfare už tehdy byl multiplayer. Ten v remasteru nemůže pochopitelně chybět, přičemž pro hráče, kteří jsou zvyklí na novodobé díly, může jít o pořádný šok. Žádné běhání po zdech, slajdování nebo rychlý skákavý pohyb po levelech, na tohle se tehdy ještě nehrálo. Hratelnost je o dost pomalejší, ale i dnes má docela velké kouzlo, a popravdě mě multiplayer v Modern Warfare baví o poznání více, než ten v Infinite Warfare, a vzhledem k počtu hrajícím hráčům, tento názor nesdílím jen já. Pochopitelně v tomto může hrát velkou roli hlavně nostalgie, která u nováčků nemůže zafungovat, ale jsem rád, že si mohu i dnes zahrát Modern Warfare v takovém stavu, jako před lety.

Remaster Modern Warfare nabízí v multiplayeru docela velkou nabídku herních režimů, přítomen je jak Team Deatmatch, tak Free-for-all, Kill Confirmed, Domination, Sabotage, Search and Destroy a řada dalších, můžete je hrát jak v klasickém, tak Hardcore playlistu. Na začátku obsahuje hra jen deset multiplayerových map, mezi nimi jsou klasiky jako Crash, Backlot a Crossfire, přičemž dalších šest přibude formou bezplatného updatu během prosince, čímž Activision jen vyslyšel přání fanoušků. Systém odemykání nových zbraní, a vůbec vybavení, se pochopitelně vrací, přes levelování si můžete odemknout hromadu nových zbraní, perků, ale i kosmetických věcí, takže máte další motivaci k hraní.

Vizuálně působivé zlepšení
Activision už několik remasterů pro současné konzole přinesl, a bohužel musím konstatovat, že za moc nestály. Vizuálně se nedočkaly moc velkého vylepšení, navíc framerate byl kolikrát daleko od ideálu. Je proto skvělé vidět, že Call of Duty 4: Modern Warfare k těmto zmršeným portům od Activisionu nepatří. Docela vysoko nad nimi vyčnívá. Vývojáři z Raven Software se nespokojili s prostým portem, ale předělali řadu textur, přidali nové parádní vizuální efekty, případně vylepšili osvětlení, výsledkem čemuž je velmi dobrá podívaná s daleko lepší atmosférou v jednotlivých levelech. Hra prošla opravdu dramatickým zlepšením vizuální kvality, což mnozí určitě ani nečekali. Nejprve jsem hru testoval na konzoli PlayStation 4, na níž běží nativně v rozlišení 1080p a v singleplayeru dochází jen k občasnému propadu frameratu při těch nejnáročnějších scénách. Většinou hra ale běží stabilně v 60fps. Následně jsem si mohl hru pustit na konzoli PlayStation 4 Pro na 4K televizi (nativně hra běží v rozlišení 2880x1620), na níž má hra jemnější obraz a je vizuálně ještě působivější, zvláště v nočních misích. Framerate je pak i přes lepší detaily a vyšší rozlišení lepší, k poklesům dochází ještě méně a výsledek je tedy velmi dobrý. Multiplayer pak pochopitelně jede v naprosto stabilních 60 fps, na poklesy jsem nenarazil, ani na další technické problémy.

Call of Duty 4: Modern Warfare se dostal na současné konzole v poctivém remasteru, díky čemuž si budete moci znovu vychutnat i po letech zajímavou příběhovou kampaň a neméně chytlavý multiplayer, který si pořád udržuje svoje nezapomenutelné kouzlo. Vizuálně byla hra znatelně zkrášlena, dobře se i hýbe, navíc je možné si ji vychutnat i v krásném 4K zobrazení. Je jen škoda, že se v současnosti tento remaster prodává pouze u dražších edic hry Call of Duty: Infinite Warfare, ale doufejme, že se to brzy změní. Byla by to vážně škoda, pokud by si remaster jedné z nejlepších akcí, která ukázala směr moderním střílečkám, nemohl vychutnat naprosto každý.

Call of Duty: Modern Warfare Remastered

ps4xone
Activision, Infinity Ward/ Raven Software
Datum vydání hry:
4. 11. 2016
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře