PixelJunk Monsters Deluxe

recenze  1
Martin Šmíd, 29. 10. 2009 1:00
V minulém roce se na PSN objevila celkem zajímavá hra PixelJunk Monsters od Q-Games, která si získala velkou oblibu u hráčů všech kategorií. Velmi jednoduchý koncept zabalený do šílené obtížnosti, ale chytlavé hratelnosti. Později vyšel ještě datadisk Encore, po němž vývojáři celou hru vzali a s bonusy převedli na PSP. V těchto dnech tak na PSN vyšel PixelJunk Monsters Deluxe, takže se pojďme podívat, jak dopadl a jestli stojí za to, si hru na PSP pořídit.

Po stažení PixelJunk Monsters Deluxe se k vám do PSP dostane celá původní hra PixelJunk Monsters a datadisk Encore. Už tohle balení by bylo na PSP opravdu mohutné a vystačilo by na několik hodin hraní. Vývojáři si ale sedli a připravili nám pro PSP exkluzivní ostrov Gati Gati, který obsahuje 11 zbrusu nových levelů. Jestli jste neměli s PixelJunk Monsters do teď tu čest, tak vám nyní popíšeme, o co se vlastně jedná. Základní princip hry je ten, že se pohybujete po mapě s šamanem Tikimanem, který má vzácný dar. Dokáže měnit stromy na obrané věže, aby se krve chtiví nepřátelé nedostali k vašim malým ratolestem. Velmi jednoduchý koncept, který je velmi zábavný a s přibývající obtížností se ze hry stává pořádná výzva, u které nejednou budete chtít vzít PSP a hodit ho do zdi.

Každá z map je velmi dobře nedesignovaná, přičemž tvoří jakýsi logický rébus. Musíte totiž dobře odhadnout, jaké věže postavit na příchozí zástupy monster. Věže tak většinou stavíte u právě procházející vlny na další vlnu. Věže stavíte za zlaťáky, které vypadávají z vln nepřátel. Kromě zlaťáků, které slouží k nákupu věží, vypadávají z nepřátel i jakési diamanty, které poté slouží k upgradu věží, ale i k odemčení věží nových. Vývojáři nám do Deluxe edice přinesli všechny věže z původních verzí, ale přidali i několik nových. Zmínit můžeme třeba věž, která vám v okolí sama vylepšuje ostatní věže. Jde tak o velmi praktickou vychytávku, jenž vám v hodně situacích usnadní život. Protože vývojáři přidali do hry nové věže, bylo jasné, že přibudou i nový nepřátelé. Zmínit můžeme třeba šváby, co létají na balónkách. Ty je dobré nejprve sestřelit nějakou tou věží na létající nepřátele a poté je dodělat na zemi klasickými děly. Kromě těchto originálních nepřátel uvidíme ve hře i nově obrněné kraby a na rozkopání je nový boss. Ten totiž je tak silný, že nebudete chtít věřit vlastním očím, až vám po půl hodině hraní překazí váš vítězný pokřik. Nezbude vám totiž nic jiného, než si hru dát znovu, znovu a ještě jednou znovu, než ho náhodně porazíte.

Aby hra nebyla zase tak moc těžká, přidali vývojáři kooperativní režim pro dva hráče. Právě tento režim hru obohacuje a dalo by se říci, že je to nejlepší na této hře. Kooperace dvou šamanů je totiž zvládnuta naprosto mistrně, přičemž hru dosti zjednodušuje, protože nemusíte běhat z jednoho konce mapy na druhý, abyste zde postavili novou věž. Krásně si tak s kamarádem můžete rozdělit, jakou stranu pokryjete, případně si jeden může dát za úkol stavění věží a druhý jejich upgrade. Kromě hlavní kampaně pro vás vývojáři přichystali i nejrůznější další úkoly, které hru dále prodlouží o několik hodin. Samotná grafická stránka hry se moc nezměnila a skvěle se hodí na malý displej PSPčka. Rovněž hudební stránka je více méně stejná a potěší i velmi příjemné zvuky.

PixelJunk Monsters Deluxe je za tak malé peníze vynikající hrou, která se směle vyrovná velkým hrám. V balení naleznete obsah celé původní PS3 hry i datadisku Encore a jako bonus dostanete i jeden nový ostrov s novými levely. Potěší i celkem zábavné online hraní s kamarádem, které přebije šílenou obtížnost, jenž po čas přijde. Nákup PixelJunk Monsters Deluxe všem majitelům PSP a PSP GO vřele doporučujeme.

PixelJunk Monsters Deluxe

psp
Sony Computer Entertainment, Q Games
Datum vydání hry:
30. 9. 2009
Žánr:
Puzzle, Real Time Strategie (RTS), Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře