PlayStation Meeting - NGP

special  105
Martin Šmíd, 27. 1. 2011 9:00
Na dnešní den se těšil určitě každý fanoušek Playstationu. Byla totiž oznámena akce PlayStation Meeting, od které se slibovalo opravdu hodně. Hlavně všichni věřili, že Sony oznámí PSP 2. Toho jsme se opravdu dočkali, ale bylo oznámeno i několik dalších novinek, her a služeb. Rozhodně se tak pusťte dál do čtení. Věříme, že všichni fanoušci Playstationu budou nyní skákat radostí až do stropu.

Celá tisková konference měla hned na začátek několik minut zpoždění. Pak už se ale dostavil Kaz Hirai a konference mohla začít. Nejprve se začalo nic neříkajícím videem, aby poté Kaz prozradil, že na Playstation Network, který startoval v roce 2006, je do dnešního dne připojeno 80% PS3 majitelů. Ti navíc už stáhli přes 1.4 miliardu souborů. To je určitě úctyhodné číslo, ale Kaz nečekal na potlesk a začal mluvit o propojení platforem. Netrvalo dlouho a byla oznámena služba PlayStation Suite.

PlayStation Suite - PlayStation Suite umožní zažít PlayStation zkušenost na přenosných přístrojích se systémem Android. Díky této nové iniciativě si budou moci zákazníci užívat obsah pro PlayStation poprvé v PlayStation historii v otevřeném operačním systému. V dramaticky rostoucím a diversifikovaném mobilním trhu zásadně roste počet uživatelů, kteří příležitostně hrají hry na nejrůznějších zařízeních jako mobilní telefony, smart telefony a tablety. SCE umožní díky nabídce kvalitního obsahu PlayStation tomuto rychle rostoucímu trhu nejen zažít PlayStation zkušenost širšímu počtu uživatelů na zemi, ale i otevře vývojářům a distributorům her potenciál pro jejich další možnou expanzi při výrobě a distribuci her pro tato zařízení. SCE spolu se prostředkováním zážitku PlayStation pro přístroje Android zahájí licenční program “PlayStation Certified” pro výrobce hardwaru. Tento program nabídne nutnou podporu včetně té vývojové pro výrobu kvalitního obsahu na nejrůznější zařízení.Pokud jde o software, SCE plánuje nabídnout obsah PS Suite během tohoto kalendářního roku. Prvními hrami k dispozici budou originální hry pro PlayStation (PS one classics), které dovolí uživatelům zažít PlayStation kvalitu na přenosných přístrojích se systémem Android.

Potvrzené hry: Medievil, Syphon filter, Coll Board, Rally Cross a Wild Arms

Kaz Hirai nenechal přítomné v sále vydechnout a ihned uvedl, že nyní bude hovořit o nové generaci hraní na přenosné konzoli. Bylo tak jasné, co bude následovat. Ještě o nepojmenované konzoli řekl, že když ji začali vytvářet, tak rozhodli, že musí splňovat několik věcí. Za prvé je to revoluční uživatelské rozhraní, za druhé sociální propojení, za třetí zábavný obsah a za čtvrté nově oznámená PlayStation Suite kompatibilita. No a konzole se jmenuje NGP!

NGP

Sony Computer Entertainment dnes oznámila svoji příští generaci přenosného zábavního systému (kodové jméno: NGP), který umožní maximální zážitek s přenosným zábavním zařízením. NGP si odbude svůj debut na konci roku 2011.

NGP je vytvořen tak, aby poskytl uživateli nepřekonatelnou interativní zábavu, která je možná pouze na PlayStation. Tento nový systém nabízí revoluční kombinaci bohaté herní a sociální konektivity v kontextu reálného světa umocněného zkušeností SCE ze zábavních systémů PSP (PlayStation Portable) a PlayStation 3 (PS3).

Základem DNA u PlayStation je hluboký herní zážitek a NGP je dokonalým ztělesněním této vize. Díky konektivitě Wi-Fi a 3G spolu se spostou dalších aplikací NGP umožní uživatelům nekonečné množství možností “setkání”, “spojení”, “objevení”, “sdílení” a “hraní” se svými přáteli ať jsou kdekoliv. Uvnitř zařízení se skrývá velká řada funkcí, která umožní opravdovou zábavu, ultimativní přenosnou zábavu příští generace.

Ohromující OLED a revoluční uživatelský interface
NGP je vybaven nádherným multi-dotykovým 5 palcovým OLED (organic light emitting display). Vysokovýkonový CPU/GPU v kombinaci s OLED poskytuje jak pro hry, tak i pro digitálni zábavu neobyčejně bohatou grafiku, kterou nebylo možno spatřit nikdy předtím na přenosném zábavném zařízení. Nový systém má v zadní části umístěn unikátním multi-dotykovým pad, který spolu s předním dotykovým displayem umožní uživatelům ovládat hry jakoby ve třech rozměrech přes pohyby prstů “dotknout, shrábnout, kreslit, tlačit a táhnout”.

Superoválný design a Dual Analog Sticks
Díky úspěchu základní filosofie design u PSP, NGP převezme super oválný design tak, aby pohodlně padl do rukou uživatelů. Vůbec poprvé bude přenosný zábavní systém vybaven dvěma analogovými sticky, což umožní příchod širokému spektru her na přenosný systém.

LiveArea
Každý herní titul pro NGP bude obsahovat oblast nazvanou “LiveArea™”, kde budou moci uživatelé sdílet svoji zábavu a vášeň s dalšími hráči. Uživatelé budou informováni o herních novinkách jak od SCE at i od jiných vydavatelů prostřednictvím PlayStation®Network. Navíc, NGP uživatelé budou mít k dispozici volbu “Activity”, která bude neustále updatována s výsledky ostatních hráčů, kteří hrají stejnou hru, což povede ke komunikaci mezi jednotlivými uživateli.

Near
SCE rovněž poskytne na NGP novou službu “určení místa”, jako součást základní funkce využívající PlayStation Network. Nová služba s názvem NEAR speciálně vyvinutá pro NGP bude předinstalovaná v systému a umožní uživatelům zjistit co jejich přátelé v okolí hrají nebo hráli. Uživatelé mohou potkat své přátele a nové hráče virtuálně bez ohledu na to co hrají tím, že budou sdílet informace z her a to nyní, anebo přes časové pásma a vzdálenosti.

Nové herní medium
NGP obsahuje nové herní medium pro herní tituly, malou flash kartu. Díky výhodám paměti flash, karta tak pojme celý herní titul včetně dodatečného herního obsahu. SCE bude schopna v budoucnosti dodat herní karty s vyšší kapacitou, což umožní vývojářům uložit vice herních dat na kartu ješte pro bohatší hry.

NGP bude dále vybavena dvěma kamerami, vepředu a vzadu, dále třemi pohybovými sensory, gyroskopem, akcelerometrem a elektronickým kompasem. Všechny tyto prostředky jsou vyvinuty k tomu, aby sloužily uživatelům k užití si světa zábavy stylem vycházející ze skutečnou životní zkušeností.

CPU - ARM Cortex -A9 core (4 core)
GPU - SGX543MP4+
Vnější rozměry - Příbližně: 182.0 x 18.6 x 83.5mm (š x v x h) (předběžné)
Obrazovka (dotyková obrazovka) - 5 palců (16:9), 960 x 544, Approx. 16 million colors, OLED
Multi touch screen (capacitive type)
Zadní touch pad - Multi touch pad (capacitive type)
Kamera - přední kamera, zadní kamera
Zvuk - Vestavěné stereo reproduktory, Vestavěný mikrofon
sensory - Six-axis motion sensing system (three-axis gyroscope, three-axis accelerometer), Three-axis electronic compass
Lokace - vestavěná GPS a Wi-Fi location service support
Bezdrátová komunikace - Mobile network connectivity (3G), IEEE 802.11b/g/n (n = 1x1)(Wi-Fi) (Infrastructure mode/Ad-hoc mode) a Bluetooth® 2.1+EDR

NGP – Potvrzené hry:
LittleBigPlanet
Resistance
Killzone
WipEout
Gravity
Daze
Broken
Reality Fighters
Uncharted
Hot Shots Golf

NGP - Uncharted:
Když už byl oznámen Uncharted, tak byl i na pódiu představen v hratelné ukázce! Grafika vypadala na přenosnou konzoli opravdu fenomenálně a podle svědků se této hře nic na konkurenčních konzolách nevyrovná. Dokonce se zdálo, že Uncharted dosahuje kvalit PS3 verze. Po bližším zkoumání bychom ale řekli, že je o něco ošklivější, ale ne o moc. Navíc mají vývojáři ještě spoustu času na dokončení. Hra se pak ovládala pomocí tlačítek, ale i dotykového ovládání.

NGP - Capcom
Tuto událost si nemohl nechat ujít ani Capcom, který prezentoval pro NGP hru Monster Hunter Third (jedná se o vylepšený port PSP verze pro NGP za účelem prezentace). Jun Takeuchi řekl, že je trošinku nervózní, protože toto je jeho první hra pro NGP, ale nemusel. Hra podle ohlasů vypadala opravdu skvěle a díky dvěma analogovým páčkám se i skvěle ovládala. Bohužel nemohl říci, jestli se hry na NGP opravdu dočkáme. Podle jeho slov nyní není ta správná doba na oznámení.

Jako další demo poté Capcom ukázal Lost Planet 2. Ta už byla k nerozeznání od PS3 verze. Stejné osvětlení, grafika i fyzika. Bravo!

NGP - SEGA
Po prezentaci her od Capcomu vstoupil na podium Toshihiro Nagoshi ze SEGY, aby předvedl trailer z nového dílu Yakuzy se zombíkama. Ano, tato hra by se měla na NGP objevit, ale bohužel už neprozradil další detaily. Grafika ale vypadala opravdu hodně dobře.

NGP - Tecmo Koei
Herní vydavatel Tecmo Koei byl další, který se objevil mezi pozvanými. Nikoho v sále tak asi nepřekvapilo, když se oznámil nový Dynasty Warrior, tentokrát ve verzi pro NGP. Hra moc na první pohled nezaujala, ale podle všeho by se mohla dobře ovládat přes dotykový displej.

NGP - Hideo Kojima
Tisková konference Sony bez Hideo Kojimy? Ani nápad! Sice neoznámil žádnou svoji další hru, ale ukázal technologické video ze série Metal Gear Solid, které běželo na NGP. Co si budeme povídat, v sále začaly padat čelisti. Grafika k nerozeznání od čtvrtého Metal Gear Solid na Playstationu 3! Hideo Kojima pak přiznal, že šlo o pouhé překopírování PS3 verze do rozlišení a možností NGP, přičemž vše běželo na 20fps. Po dalších optimalizací a snížení některých detailů si je jist, že MGS4 by pro NGP nemusel být problémem a dokonce i v téměř stejné grafice jako viděli všichni v sále. Hideo Kojima pak řekl, že si dokáže představit to, jak MGS4 hrajete doma na PS3 a poté venku na NGP.

NGP - Epic Games
Překvapením určitě bylo, když na podium přišel Tim Sweeney z Epic Games. Novinářům předvedl pěkné Citadel demo, které běželo na Unreal 3 enginu. Vše navíc běželo v reálném čase a vypadalo i o několik tříd lépe, jak na iPhonu 4. Tim Sweeney pak přislíbil NGP velkou podporu.

NGP - Activision
Další na řadě byl Philip Earl z Activisionu, který oznámil pro NGP novou hru ze série Call of Duty. Bohužel už neprozradil žádné detaily. Škoda. Snad na E3 budeme vědět více.

NGP – Další studia, která podpoří NGP
Grassopper, IREM, Level 5, Namco Bandai, Square Enix, Ubisoft, 2k Games, Rockstar Games

To bychom měli prezentaci NGP. Sony oznámila některé parametry a ukázala první hry, ale pořád je spousta nezodpovězených otázek. Na ty ale dostaneme odpověď na E3 a GamesComu. Podle prvních dojmů ale musíme říci, že NGP je opravdu působivý kus hardwaru, který je daleko před svojí konkurencí. Jak si ale povede, to rozhodnou hlavně hry a další skutečnosti, jako pořizovací cena. To je od nás pro tuto chvíli vše.

Komentáře