Test ovladače PlayStation Portal

special  47
Martin Šmíd, 21. 1. 2024 19:00
Jsem jeden z těch hráčů, který má rád handheldy. V minulosti jsem vlastnil GameBoye po Nintendo 3DS, měl jsem rád i PSP, které skvěle doplnilo domácí konzole PlayStation a vyšla na něj celá řada nezapomenutelných her. Oblíbil jsem si i kapesní konzoli PlayStation Vita, která zaujala svým designem i výkonem, a i proto jsem byl následně smutný, když byla docela rychle ukončena její podpora. V současnosti si hodně užívám hraní na konzoli Nintendo Switch, kterou mohu připojit k televizi, ale přímo se hodí pro hraní na cestách nebo v posteli. V minulém roce Sony oznámila speciální zařízení PlayStation Portal, které na první pohled vypadá jako nový vysněný handheld, ale ten dost klame. Jde totiž prakticky o ovladač s displejem, který slouží k hraní her na konzoli PlayStation 5 skrze funkci Remote Play. Během oznámení jsem byl k tomuto zařízení docela dost skeptický, ale po vyzkoušení musím říci, že je docela fajn, ačkoliv určeno pro jasně danou úzkou skupinku hráčů. Rozhodně nejde o zařízení, které by musel mít každý majitel konzole PlayStation 5, ani se nesnaží zařadit mezi klasické handheldy.

Ačkoliv se streamování her z konzole PlayStation 5 skrze funkci Remote Play může jevit jako velká novinka, čemuž se nelze zase tak moc divit, když ji Sony moc nepropaguje, opak je pravdou. Tato funkce existuje už opravdu hodně dlouho, ostatně už z konzole PlayStation 4 šlo skrze ni streamovat hry do handheldu PlayStation Vita. Remote Play pak na konzoli PlayStation 5 funguje na mobilních zařízeních, noteboocích, PC či speciálních ovladačích Backbone. Musím se přiznat, že jsem Remote Play zkoušel při vydávání konzole PlayStation 4, ale následně už nikoliv. Popravdě mě tolik nezaujala, navíc zkušenosti nebyly zrovna dobré a uspokojující. Otázka proto byla, jestli tohle dokáže PlayStation Portal změnit, a jak moc se tato technologie od posledních zkušeností vyvinula a hlavně zlepšila.

Ovladač PlayStation Portal se začal prodávat na vybraných trzích v zahraničí už koncem minulého roku, k nám do České republiky se dostává až nyní za doporučenou cenu 5390 Kč. To není zrovna málo, na druhou stranu nejde jen o klasický gamepad, protože už na první pohled je možné si všimnou i velkého 8” LCD displeje s podporou rozlišení 1080p a 60Hz. Prakticky PlayStation Portal vypadá jako DualSense gamepad, jen rozdělený v půlce, přičemž místo touchpadu je displej. Někoho může zamrzet, že se Sony v rámci úspor rozhodla jen pro LCD variantu displeje místo OLED, který měla PlayStation Vita nebo má i novější verze konzole Nintendo Switch. Musím ale říci, že mi toto rozhodnutí během hraní nevadilo, protože barvy jsou dostatečně živé, navíc displej má dobré pozorovací úhly, což je něco, co u handheldu očekávám. Jen některé drobné detaily se na něm mohou u her trochu ztrácet, hlavně kvůli rozlišení, ale také třeba i horšímu signálu během streamování. S tím se ovšem tak nějak musí u podobného zařízení, do něhož se jen obsah streamuje, počítat. Pocit z displeje je přes počáteční mírnou skepsi určitě dobrý.

Než se dostanu k dojmům z testování, ještě zmíním, že balení je celkem chudé na jakékoliv příslušenství. Najdete v něm pouze samotný gamepad PlayStation Portal, USB-C kabel pro nabíjení a manuál, jenž popravdě moc rad pro začátek neobsahuje a dá se klidně ignorovat. Vlastně moc nechápu, proč se pro podobné manuály, které jsou naprosto k ničemu, musí kácet stromy. Po prvním zapnutí PlayStation Portal jsem byl vyzván, abych vybral jazyk a připojil se k Wi-Fi, což proběhlo bez jakéhokoliv problému. Následně jsem byl informován, že musím stáhnout několik nejnovějších aktualizací, což zabralo zhruba deset minut. To může být při prvním zapnutí, kdy jste dost nedočkaví, až začnete zařízení používat, docela nepříjemné. Dnešní doba si to ale asi žádá. Každopádně následné připojení k PlayStation Network i k samotné konzoli PlayStation 5 je zpracování skrze jednoduchého a přehledného průvodce, takže jsem toho názoru, že to zvládne naprosto každý.

Co se týče samotného zařízení, protože nejde o klasický handheld, jeho výkon není moc podstatný. Nějaký hardware obsahuje (jeho základem je CPU Snapdragon 680), ale svým výkonem dostačuje pouze na streamování her z konzole PlayStation 5. I proto gamepad nijak zvláště nehřeje, alespoň jsem si ničeho během testování nevšiml. Nezajímavý je v tomto i samotný operační systém, podle všeho založená na Androidu, v němž moc položek nenajdete. Po zapnutí máte jen možnost připojit se ke své konzoli PlayStation 5, což zabere vždy pár vteřin, případně je možné se dostat do jednoduše zpracovaného nastavení. Tam můžete upravit jas, případně vypnout haptiku či se odhlásit od svého účtu. Za zmínku stojí, že v jednu chvíli můžete mít s PlayStation Portal propojený pouze jeden PlayStation Network účet.

PlayStation Portal svým designem hodně připomíná DualSense gamepad, čemuž se vzhledem k jeho kvalitě a oblibě u hráčů nelze moc divit. Dokonce má i jeho hlavní funkce jako haptická zpětná vazba nebo adaptivní spouště. Tochpad sice nemá, ale pokud ho hra vyžaduje ke svému hraní, stačí kliknout na displej, kde se vytvoří malý obdélník, jenž ho nahradí. Sice nejde o úplně nejideálnější řešení, ale ani nejhorší a dá se na něj poměrně rychle zvyknout. Samotný PlayStation Portal se pak dobře drží, je překvapivě docela lehký (540 gramů), a to i přes velký displej. Výdrž záleží hodně na tom, jak je nastavený jas i náročná hraná hra. Tím nemyslím výkon, který není zde zase tak důležitý, ale jestli podporuje haptiku, případně v jaké míře. Já jsem hrál třeba skoro čtyři a půl hodiny The Last of Us Part II Remastered, až následně mi PlayStation Portal začal hlásit, že je baterie téměř vybitá a potřebuje nabít. To zabere něco málo přes dvě hodiny. Pokud bych snížil jas a vypnul haptiku a další funkce, asi by se výdrž navýšila, ale zhruba čtyři hodiny mi přijde jako slušná výdrž na takové zařízení.

Během testování jsem zkoušel několik her a musím říci, že pocit z hraní byl velmi dobrý. Při ideálních podmínkách, kdy máte rychlý upload a novější router, který je navíc správně nastaven a v jedné místnosti s konzolí PlayStation 5 a PlayStation Portal, byl přenášený obraz přímo skvělý. Občas jsem si i říkal, že ta hra musí snad běžet na ovladači nativně, protože artefaktů bylo naprosté minimum. Nejlepších výsledků jsem v tomto dosáhl u hry The Last of Us Part II Remastered, která vypadá prostě fantasticky na čemkoliv, ale třeba i u online akce Destiny 2, která se hraje na handheldu překvapivě dobře, případně Fortnite, Prince of Persia: The Lost Crown nebo Marvel’s Spider-Man 2. Jediné, čeho jsem si sem tam všiml, byl viditelnější propad snímkování, případně se občas dostavilo zaškobrtnutí nebo lehké zpoždění, které bylo nejviditelnější u Marvel’s Spider-Man 2. I tak se ale dala tato komiksová akce naprosto v pohodě hrát. To jsou mé dojmy z hraní při ideálním nastavení, s nímž je bohužel nutné si pohrát, a tady si nejsem jist, jestli normální konzolový uživatel něco takového zvládne. Pokud máte starší router, stojí pak za zvážení jeho výměna, protože pro PlayStation Portal nemusí být dostačující, a vlastně s ním ani nemusí být kompatibilní.

Co ale hraní na delší vzdálenost? PlayStation Portal nemusí být přímo v místnosti s konzolí PlayStation 5, abyste mohli hrát hry, ani nemusí být připojen v rámci stejné sítě. Klidně můžete odjet na opačný konec města, případně dovolenou. Pak stačí zapnout PlayStation Portal a připojit se ke své konzoli. K tomu potřebujete dvě věci. První je mít svoji konzoli PlayStation 5 pouze v režimu odpočinku. Pokud je úplně vypnutá, nezapnete ji na dálku, aniž kdybyste se rozpůlili. A pak samozřejmě je nutné i rychlé Wi-Fi či alespoň 5G. Já takto PlayStation Portal chvilku testoval, a musím říci, že to funguje, ale ne úplně ideálně. Docházelo k viditelnějšímu zpoždění, obraz u her měl více artefaktů a dalších problémů. Na druhou stranu se mi nestalo, že bych s konzolí ztratil signál a hra úplně vypadla. Hry se tedy takto dají hrát, ale ne úplně bez kompromisů. PlayStation Portal je nejlepší v momentě, kdy hrajete na něm hry ve stejné místnosti nebo v bytě, kde je konzole PlayStation 5.

Jako jeden z velkých nedostatků PlayStation Portal vidím chybějící podporu pro Bluetooth, takže musíte dát sbohem svým klasickým bezdrátovým headsetům nebo sluchátkům. Pokud chcete hrát na PlayStation Portal a nechcete rušit své okolí, musíte připojit sluchátka pomocí kabelu. Na spodní straně se totiž nachází port pro 3,5mm jack, který lze popravdě docela snadno přehlédnout. Je ale tam. Mít v dnešní době sluchátka na kabel je dost obtěžující a ne zrovna příjemné, zvláště u podobného typu zařízení. Bezdrátová sluchátka či headsety sice PlayStation Portal podporuje, ale ty musí mít podporu pro technologii PlayStation Link. Pokud vím, v současnosti jsou pouze dva oficiální headsety přímo od PlayStationu - Pulse Elite a Pulse Explore, které tuto technologii podporují, a asi nemusím říkat, že nepatří zrovna mezi nejlevnější. Navíc první zmíněný se začne prodávat až koncem příštího měsíce. Chybějící podpora Bluetooth je v roce 2024 opravdu k zamyšlení a nepochopitelné selhání u podobného zařízení, které je přímo dělané na to, abyste si ho vzali mimo domov. Zvláště když si museli být inženýři v Sony vědomi toho, že hráči, na které cílí, mají doma hromadu headsetů na Bluetooth. Ostatně mnohé sami navrhli.  

Když už jsem v předchozím odstavci nakousl zvuk, musím zmínit zabudované reproduktory v ovladači PlayStation Portal. Jejich kvalita je bohužel značně diskutabilní, a vlastně jsem od nich čekal mnohem více. Zvuk z nich je takový nevýrazný a tlumený. To je dost překvapující, zvláště když mnohé mobilní telefony za mnohem nižší cenu mají kvalitnější reproduktory. Navíc Sony si v posledních letech na kvalitní ozvučení dost potrpí, takže o to více nechápu, proč se zrovna tady tolik šetřilo. Sony možná počítá s tím, že hráči budou hlavně využívat headsety, ale u nich narazí na problém, který jsem zmínil výše.  

Když už jsem u těch nedostatků, tak mezi další patří i skutečnost, že jde o zařízení určené pouze pro jednu věc, a to hraní her skrze Remote Play. Pokud skrze PlayStation Portal najedete v konzoli PlayStation 5 na YouTube, Blu-ray Disk nebo Netflix, máte prostě smůlu. Bude vám jen hozena chybová hláška s tím, že tyto aplikace nejsou podporovány. V době, kdy je možné si tyto aplikace pustit na jakémkoliv mobilním telefonu, zvláštní rozhodnutí. Stejně tak moc nechápu, proč není možné do PlayStation Portal streamovat hry pomocí cloudu a předplatného PlayStation Plus Premium. Tohle by se tady přitom tak nabízelo a šlo by o skvělou funkci, navíc by díky tomu vzrostla i hodnota samotného zařízení. O to smutnější to je, když technicky by tomu nemělo nic bránit, jak ostatně řekli i zástupci Sony v několika rozhovorech. Třeba se podpory dočkáme později, ale tohle je zatím docela dost promarněná šance.

I přes počáteční skepsi musím přiznat, že jsem si testování PlayStation Portal užil. Jde o příjemné zařízení, které umožňuje zažít hry z konzole PlayStation 5 novým způsobem. Nedokážu si představit, že by dokázalo nahradit klasickou televizi, ale pokud tu máte zrovna zabranou, případně se nacházíte někde na cestách a chcete si zahrát své oblíbené hry, jde o příjemný doplněk, který stojí za zvážení. Je jen škoda, že mu chybí Bluetooth podpora, nedokáže si poradit s hraním her skrze PlayStation Plus a nemá přístup k různým multimediálním aplikacím. Pokud by tyto nedostatky PlayStation Portal neměl, hned by šlo o zajímavější zařízení, které by dokázalo oslovit daleko větší okruh hráčů, než jen docela malou skupinku, na kterou se zaměřuje nyní.

Komentáře