Zombie Army 4: Dead War

recenze  12
Martin Šmíd, 3. 2. 2020 17:00
Když vyšla před osmi lety akční hra Sniper Elite V2, rozhodlo se jí studio Rebellion následně obohatit samostatně hratelným rozšířením, zaměřující se na kooperativní hraní a zombie. Šlo tak trochu o odpověď na konkurenční Call of Duty, které slavilo se zombie režimem obrovský úspěch. Ačkoliv šlo o velký risk ze strany Rebellionu, vyplatil se, protože se rozšíření zaplatilo už v prvních hodinách, takže bylo jasné, že tu máme před sebou velmi silnou značku, která bude žít vedle hlavní Sniper Elite série. Už jsme se dočkali tří dílů, přičemž naposledy vyšla pro konzole současné generace rovnou kompilace celé trilogie. V minulém roce pak vývojáři oznámili, že připravují velký čtvrtý díl, s nímž mají do budoucna velké plány, a jde o jednu z nejambicióznějších her, na jaké kdy pracovali. A jak vše dopadlo, se můžete dočíst níže.

Recenzovaná verze: Xbox One X

Když Zombie Army 4: Dead War poprvé zapnete, určitě se nejprve pustíte do hlavní příběhové kampaně, která navazuje na své předchůdce. Pokud jste je náhodou nehráli, není to zase tak velký problém. Jednak v nich příběh nikdy nehrál nějakou důležitou roli, ale vývojáři vám také hned na začátku vše shrnou, abyste byli v obraze. Kdo si každopádně myslel, že po zabití Adolfa Hitlera v posledním díle je všemu konec a od nemrtvých či dalších pekelných nestvůr bude klid, šeredně se zmýlil. Naopak, invaze nemrtvých sílí a skládají plán na dá se říci poslední tvrdý úder, který může mít pro lidstvo zničující následky. I proto je do poválečné Itálie vyslána elitní jednotka složená z hrdinů, vojáků i vězňů, aby se pokusila hrozbu eliminovat a nemrtvé konečně poslat tam, kam patří, tedy pod zemi. Příběh v základu hodně jednoduchý a vlastně jako v předchozích částech zde slouží jen k tomu, abyste mohli popadnout zbraně a vydat se do akce. To mi ale popravdě u takové akční hry zase tak moc nevadí. Zvláště když nabízí zajímavou alternativní minulost a má slušnou atmosféru, takže jsem se i rád do ní vracel.

Stejně jako předchůdci je Zombie Army 4: Dead War akce ze třetí osoby, v níž taktika nehraje nějakou velkou roli. Prostě běžíte neustále dopředu a kosíte zástupy nemrtvých. Na neustálé akci je hra ostatně založena, což ukazuje i násobič zabíjení. Čím většího dosáhnete, tím více bodů následně získáte a dokončíte úroveň na lepší výsledek. Hned na začátku si přitom můžete vybrat, za jakého hrdinu budete kampaň absolvovat. Nejde přitom jen o kosmetickou záležitost, protože každý hrdina má své vlastní unikátní schopnosti, které budou definovat váš herní styl. Hrdinové jsou celkem čtyři, další přibudou po vydání skrze dodatečný obsah. Prvním je vězeň Boris, který si libuje v útocích na krátkou vzdálenost, ale zase je pomalejší a trochu na můj vkus neohrabaný. Jeho úplným opakem je dívka Jun. Tu jsem si popravdě asi nejvíce oblíbil pro její rychlost. Třetím hrdinou je Karl, který si libuje v likvidování nepřátel na delší vzdálenost. Posledním hrdinou je pak Shola. Ta si přímo libuje v nastražování pastí, do kterých se následně zombie chytají jak mouchy na mucholapku. Každý hrdina má tedy to své a je v něčem zajímavý.

Ačkoliv se hra Zombie Army 4: Dead War odehrává v Itálii, nemusíte se bát, že byste se pořád pohybovali po stejném prostředí, které by časem omrzelo. Během devíti kapitol navštívíte řadu rozmanitých lokací s velmi dobrým designem (Milán, Benátky, Řím nebo Neapol), s nímž si vývojáři opravdu vyhráli. Boje se zombiemi tak probíhají ve zničených městech, na venkově, ve strašidelných lesích, různých základnách nacistů a dokonce nebude chybět ani návštěva zoo. Ačkoliv jsou jednotlivé mise hodně lineární a hra vás neustále drží za ručičku svými ukazateli, abyste se náhodou neztratili, tak pořád úrovně nabízejí i možnost pro jejich větší průzkum a hledání skrytých bonusových předmětů, což je jistě fajn.  

Celou kampaň můžete projít buď přímo s kamarády, případně díky matchmakingu s náhodnými hráči. Kooperace je čistě online, takže split-screen tu nehledejte, ale na ten se už v dnešní době u stříleček moc nehraje. Možnost je také hrát sólo, hra je pro tuto volbu celkem slušně vybalancovaná, ale právě při hraní v jednom nejrychleji vynikne i jeden velký neduh, kterým kampaň trpí. Tím je skutečnost, že je postavena jen na jedné neustále opakující se aktivitě. Vlezete do úrovně a následně musíte ubránit několik plácků před dotěrnějšími zombiemi, dokud nedosáhnete dalšího bezpečného úkrytu. A tohle děláte neustále dokola, takže hra je po pár hodinách dost repetetivní a pokud hrajete sólo, může i začít trochu nudit. Vývojáři se tuto slabinu snaží vynahradit alespoň zombiemi. Každá epizoda před vás předkládá jeden nový druh, a popravdě, z některých jde hodně velká hrůza a budete mít z nich velký respekt. Rozmanitost zombií je solidní a jejich design je parádní, a je škoda, že stejnou péči nedostala i náplň jednotlivých kapitol. Kromě rozmanitosti úkolů mi chyběly i nějaké souboje s bossy, na které vývojáři prakticky rezignovali. To je také obrovská škoda, potenciál tady byl.

Tím hlavním na hře jsou střety s různými nemrtvými a dalšími pekelníky, na které budete mít slušný arzenál zbraní, na němž je vidět, že se vše odehrává v reáliích druhé světové války. K dispozici jsou různé odstřelovací pušky jako M1 Garand nebo Gewehr 43, případně samopaly Thompson nebo MP 44. A určitě i potěší přítomnost brokovnice M30. Každý si určitě vybere tu svoji oblíbenou zbraň, kterou je následně možné upgradovat za nalezené kufříky. Ty trochu i nutí, abyste úrovně více prozkoumávali. Upgrady zbraní přitom neovlivňují jen sílu, stabilitu nebo rychlost nabíjení, ale také přidávají i nějaké ty specialitky, třeba elektrické kulky na pušku, což se při likvidování hord zombií hodí. Za upgrady a možnost kosmeticky zbraně upravovat si vývojáři určitě zaslouží pochvalu. 

Kromě klasických palných zbraní hrají důležitou roli i různé druhy granátů, od elektrických, ohnivých po klasické výbušné, ale také nástražné miny několika druhů. Dalo by se říci, že budete mít vše, abyste měli šanci uspět. Vývojáři navíc přidali po úrovních i různé nástrahy, takže můžete rozstřelovat kanistry s benzínem a vyhodit do povětří desítky zombií najednou. Také je možné je lákat do různých pastí. Třeba před vrtuli letadla, kterou když následně aktivujete, nebohé zombie nasaje a udělá z nich mleté maso, což vždy vykouzlí úsměv na tváři. Dalo by se tak říci, že likvidace zombií díky těmto situacím a kvalitnímu arkádově laděnému gunplayi jen tak neomrzí.

Pokud pojedete na normální obtížnost, dohrání příběhové kampaně vám zabere mezi 12-15 hodinami. To není špatný čas. Po dohrání se můžete pustit do vysbírání všech skrytých předmětů, opakování úrovní, případně speciálních týdenních výzev, což jsou mise z kampaně jen s několika speciálními modifikátory. Za vše jste odměňováni XP body, za které levelujete a odemykáte si nejen vylepšení pro zbraně, ale také řadu kosmetických doplňků, od tanečků po skiny a barvy na zbraně. Kromě hlavní kampaně nabízí Zombie Army 4: Dead War i režim Hordy. Ten je u podobných kooperativních her hodně oblíbený a musíte v něm buď sami, nebo v kooperaci s kamarády čelit vlnám stále těžším protivníkům. Ani zde neztratil režim ze své zábavnosti, jen bych ocenil, pokud by měl větší hloubku jako třeba v posledních Gearsech, a také nabízel více map. Čtyři jsou dle mého málo, a pokud se na ně s kamarády pustíte, klidně je dohrajete za jeden večer. Věřím, že vývojáři budou mapy postupně přidávat, ale zdarma to určitě nebude.

Vývojáři ze studia Rebellion využívají pro svoje hry vlastní interní engine, který postupně vylepšují, aby působil s každou hrou moderně. Zombie Army 4: Dead War díky tomu nevypadá špatně. Jde o slušný nadprůměr, ať už jde o rozlišení textur, solidní nasvícení, detailní modely zombií či postav, případně pěkné efekty. Jediné, v čem engine trochu zaostává a hra také, jsou animace postav, hlavně v obličeji, které nejsou na takové úrovni, na jaké by měly být. Jinak si ale na vizuální stránku stěžovat nemůžu, dostačuje, abyste byli vtaženi do hry. A dopomáhá tomu i solidní optimalizace. Na konzoli Xbox One X jsem si mohl zvolit, jestli hru spustím ve 4K, ale jen ve 30fps, nebo upřednostním 1080p a odemčený framerate. Protože mám rád ve hrách větší plynulost, protože díky ní je daleko přesnější ovládání a mohu i svižněji likvidovat zástupy nemrtvých, zvolil jsem druhou možnost. Hra v tomto módu jede dostatečně plynule a pořád i pěkně vypadá, takže si myslím, že jde o ideální volbu pro podobnou rychlou akci. Solidní je i ozvučení a překvapivě i soundrack, který utváří slušnou atmosféru. Dabing jednotlivých postav je spíše průměrný, ale neuráží.

Zombie Army 4: Dead War je solidní kooperativní akce, kterou by si neměl nechat ujít žádný fanoušek žánru, zvláště pokud má kolem sebe ještě další tři kamarády, s nimiž může hrát. Hlavní příběhová kampaň je dostatečně dlouhá a zabaví na několik večerů, stejně jako následně i režim Hordy. Jen by do příště mohli vývojáři zapracovat na větší rozmanitosti v rámci kampaně a několika dalších nedostatcích zmíněných výše. 

Zombie Army 4: Dead War

ps4xone
Rebellion, Rebellion
Datum vydání hry:
4. 2. 2020
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
7/10

Komentáře