Zombie Apocalypse

recenze  4
Martin Šmíd, 30. 12. 2009 13:17
V poslední době se rozrostl počet her o ty, kde likvidujete oživlé mrtvé a jak se do budoucna zdá, pěkná řádka jich ještě přibude. V současnosti fanoušci tohoto žánru asi čekají na Dead Nations od Housemarque, přičemž Konami má nyní pro vás hru, která má zkrátit čekání. Jde o Zombie Apocalypse, která vyšla nedávno na PSN a XBLA. Pojďme se podívat, co nabízí a jestli se vyplatí do hry investovat.

Zombie her je v poslední době opravdu hodně, přičemž i Konami se rozhodla, že přispěje trošinkou do tohoto už značně přeplněného mlýnku. Vznikla tak hra Zombie Apocalypse, která se odehrává na pouhých osmi mapách po dobu 55 dnů, kdy v den poslední přijde poslední zúčtovaní. Příběh hry je jednoduchý. Zombící povstali z hrobů, napadli města a vy si musíte prosekat cestu na svobodu a při tom, pokud to půjde, zachránit občas nějakého toho civilistu. Ono se to lehce řekne, ale těžce provede. Zombie Apocalypse je klasická směrová střílečka, kdy jedním analogem ovládáte pohyb hlavní postavy, přičemž směrováním druhého analogu ovládáte směr střelby. Každá ze čtyř postav má vždy po ruce dvě základní zbraně. Tou první je motorová pila, která obsahuje dva režimy. Jde o docela mocnou zbraň pro boj jednoho proti jednomu, ale při větším poštu nepřátel už ukazuje značné limity. To druhá zbraň, kterou je samopal s nekonečnem nábojů je daleko lepší a vystačí na většinu protivníků. Během hry můžete ještě sbírat brokovnice, dva UZI samopaly, granáty či dynamity. Každou sebranou zbraň poté můžete používat jen do té doby, než vám v ní dojdou náboje. Což je celkem škoda.

Zmínili jsme, že během svého putování můžete zachraňovat civilisty. To většinou spočívá v tom, že se na obrazovce objeví panák s křížkem nad hlavou a vy ho musíte ochránit až do té doby, než přilétne vrtulník a naloží ho. Samozřejmě to není zrovna jednoduché, protože hlavně v pozdějších částech hry je zombíků opravdu spousta a už jen vlastní přežití dá hodně práce, natož pak záchrana nějakého civilisty. Levelů je jen osm, což je docela škoda, protože levely mají smysl pro detail a jsou pěkně navrženy. Během hry budete bojovat na staveništi, ale podíváte se i do ulic měst, na pouť, ale i na skládky. Zombíků je docela hodně druhů, od klasických mrtvol až po těhotné zombie mámy, které ze svých těl vypouštějí přerostlý hmyz. Kromě těchto klasických levelů, ve kterých musíte vše vystřílet, si občas zabojujete i proti bossovi, který se poté opakuje až do posledního dne.

Ve dvou se to lépe táhne - Dneska vydávat hru bez podpory hry více hráčů je sebevražda, čehož si byli vědomi i vývojáři z Konami. Zombie Apocalypse navíc už od počátku měla velký potenciál hlavně v kooperativním režimu, takže na něm hru vývojáři víceméně postavili, což je rozhodně dobře, protože ukrývá neskutečně trvanlivou zábavu. Kooperativní režim je ve hře přístupný hned ve dvou režimech. Můžete ho hrát buď online s přáteli přes PSN nebo Xbox Live nebo si můžete pustit offline hru na jedné obrazovce. Ať už si vyberete jakýkoliv režim, vždy se skvěle pobavíte a protože jsou levely celkem malé a hra vždy zabírá víceméně celou mapu, nestane se, že byste si i v offline režimu nějak překáželi, případně nemohli jít tam, kam chcete. Kooperativní režim můžete hrát až ve čtyřech lidech, přičemž tu lze uplatit i jakési taktizování, kdy jeden naláká nebohé zombíky a ostatní je postřílí pěkně ze zadu. Kooperativní hru můžete začít buď od prvního levelu nebo si vybrat poslední váš dohraný level a zkusit ho dohrát znovu ve více lidech. Navíc existuje v kooperativním režimu i celkem velká soutěživost o to, kdo pošle více zombíků do pekla, takže i takto se dá tento režim hrát. Je už jen na vás, jak si ho užijete.

Pokud bychom měli zhodnotit technické zpracování, tak vzhledem k tomu, že hra vyšla na PSN za tak malý peníz, nemůžeme mít velké výhrady. Ba naopak. Na Zombie Apocalypse se velmi pěkně dívá a ačkoliv podporuje jen rozlišení 720p, rozhodně to nevadí. Vše je krásně ostré, barevné a vybuchující barely, které vezmou do hrobu i skupinku zombíků, přidávají na velmi slušné atmosféře. Celá hra navíc běží celkem solidně, takže nečekejte žádné poklesy fps. Pochválit musíme i fyziku, díky níž odlétávají kusy zombíků po celé mapě a realisticky bouchají barely, granáty a další věci. Co už moc nepochválíme je hudební stránka, která se nám zdála docela nevýrazná, stejně tak zvuky.

Zombie Apocalypse není vůbec špatnou hrou, pokud ji plánujete hrát minimálně ve dvou hráčích. Kooperativní režim je opravdu vymazlený a skrývá hodiny pravé nefalšované střílečky, kde budete posílat do hrobu oživlé mrtvé. Hra pro jednoho je bohužel po čase příliš nudná, čemuž dopomáhá jen osm opakujících se levelů. Pokud uvažujete o koupi nějaké té dobré střílečky za malý peníz a chcete ji mít doma co nejdříve, Zombie Apocalypse by vůbec nemusel být špatnou volbou. Nyní se už jen rozhodněte, jestli ji koupíte na PSN nebo XBLA. Obě verze jsou naprosto totožné, co se obsahu i technického zpracování týče.

Zombie Apocalypse

ps3x360
Konami, Nihilistic
Datum vydání hry:
23. 9. 2009
Žánr:
Arkáda
KARTA HRY
8/10

Komentáře