ZEN Pinball

recenze  7
jaccobino, 25. 5. 2009 23:45
ZEN STUDIOS, to jsou vývojáři, kteří se rozhodli udělat první Pinballovou hru na next-gen konzole Playstation 3 a X360. Hra se objevila nedávno na Storu, a tak se na ni nyní podrobně podíváme. ZEN Pinball, jak se hra jmenuje, stojí 215 Kč a pořídit si ji tedy může jen ten, kdo má kreditku nebo hodné přátele. Už dříve tu byly různé pinbally, a to hlavně na PC, ale určitě se najde několik pinballů i na PSone a PS2, jako například Pro Pinball, Patriotic Pinball, Ultimate Pinball nebo třeba PowerShot Pinball a mnoho dalších. Ale ZEN PINBALL je první hra tohoto žánru na next gen konzolích.

„Pinballovské” hry toho moc zajímavého a zvláštního co se týče postav, příběhu apod., určitě nenabízí, a tak se musíte spokojit s recenzí „pouze” grafiky, trvanlivosti, hratelnosti, zvuků a módů. Začněme tedy módy, které jsou ve hře tři. Prvním je klasický, velmi dobře známý a jednoduchý singleplayer, kde se snažíte získat co nejvíce bodů a i nějaké ty trofeje. Lokace jsou ve hře čtyři - Shaman, Tesla, El Dorado a V12. Každá tato lokace je něčím výjimečná a jiná. Například při hraní levelu V12 slyšíte zvuky motoru a různé zvuky aut, naopak třeba v levelu Shaman zase oslavné pokřiky dávných šamanů, když trefíte nějaké to malé místečko. Obecně je ve hře mnoho různorodých zvuků, které jsou perfektně načasované a velice pěkně vymyšlené. Ale to není ke zvuku vše, je tu totiž jedna vychytávka, kterou lze najdeme v hrách jako Burnout Paradise či MotorStorm: Pacific Rift. Tou velice příjemnou věcí je položka „my music”, kde si můžete ve hře pustit vlastní hudbu podle svého gusta a pobrukovat si tak své oblíbené písně.

Druhým módem je multiplayer, který je velmi vydařený a velmi přehledný. V multiplayeru jde o to, že si nastavíte limit bodů a pak mezi 2-4mi hráči soupeříte, kdo získá jako první určený počet bodů a stane se tak vítězem. Můžete si samozřejmě nastavovat multiplayer podle libosti a zakládat místnosti a pozvat nějaké přátele do hry. V multiplayeru máte dvě možnosti, jak spolu komunikovat - buď pomocí Headsetu anebo také Eye Kamerky, kterou jsem nemohl vyzkoušet, ale při hraní multiplayeru ji všichni ostatní hráči měli a na horní části obrazovky jsem mohl pozorovat, jak kdo hraje a vzteká se. Tím třetím módem ve hře je „Tournaments”, ale bohužel se tento mód pravděpodobně ještě nerozjel a chystá se teprve na své zrození .

Hratelnost je u nového pinballu od ZEN STUDIOS opravdu výborná a hodně široká. V každé lokaci máte několik bonusů, do kterých se musíte třeba několikrát trefit, a to dodává hře na obtížnosti. Ovládání pálek je jednoduché a prosté, stačí mačkat L1 a R1. Ale ještě se k těmto dvěma tlačítkům přidávají obě dvě analogové páčky. Tou levou třesete se stolem, což se vám velice vyplatí, ale u tohoto ovládání bych spíše upřednostnil ovládání pomocí Sixaxis, protože přeci jen nestihnete zareagovat tak rychle jako s pomocí pohybového senzoru, a to je asi jediné mínus celé hry. Pravou páčkou se ovládá ukazatel bodů, který má tři velikosti a tři polohy. Dalším kladem hry je trvanlivost, která nepatří sice mezi ty největší, ale nemá se za co stydět, přeci jen je to klasický Pinball v HD kabátě. Trvanlivost také zvyšují velice obtížné trofeje, které mají i svou kolonku v menu a při hraní se vám objeví nejen jako trofej na PS3, ale i jako trofej přímo ve hře.

Další rozbor zažije grafika, která jede, jak už jsem psal, v HD rozlišení a na první pohled vypadá opravdu velice podařeně. Při hraní máte pocit, jako kdybyste byli u opravdového pinballového stolu a hráli opravdový pinball. Grafiku zakončíme kamerou, tedy kamerami, kterých je ve hře kolem sedmi a každá snímá jiný úhel, nebo je třeba zaměřena jen na pohyb míčku po stole.

ZEN PINBALL je vydařený Pinball v novém a krásném HD kabátě s perfektními lokacemi, hudbou podle svého gusta, jednoduchým ovládáním a vydařeným multiplayerem. Pinball na PS3 nabízí mnoha hráčům možnost oprášit své vzpomínky na doby, kdy byla tahle jednoduchá hra jednou z nejhranějších pro velké i malé. Do budoucna můžeme určitě čekat nějaké přídavky v podobě nových lokací.

ZEN Pinball

ps3
Zen Studios, Zen Studios
Datum vydání hry:
14. 5. 2009
KARTA HRY
8/10

Komentáře

Související články

ZEN Pinball video