Zaklínač 2: Vrahové králů

recenze  34
Martin Šmíd, 15. 4. 2012 19:45
Před zhruba rokem vydal CD Projekt na PC hru Zaklínač 2: Vrahové králů, která si ihned vysloužila vysoké známky v recenzích, dokonce si odnesla několik ocenění za nejlepší hru minulého roku a nejlepší videoherní příběh. Nyní se tento klenot dostává i na konzoli Xbox 360, díky českému distributorovi Comgad dokonce v lokalizované verzi. Od začátku nebyla otázka, jak bude kvalitní hra samotná, ale jak se povede port. Vývojáři z CD Projektu RED totiž moc zkušeností s konzolemi nemají, proto obavy byly na místě. Jak se ale ukázalo po dohrání, naprosto zbytečné. Se svým úkolem se popasovali velmi dobře.

Trochu netradičně začnu recenzi obsahem balení. Vývojáři z CD Projektu se nikdy netajili tím, že chtějí hráče získat na obsah. Toto je u Zaklínače 2 jasně vidět už na první pohled. V balení totiž naleznete kromě hry na dvou DVD, která je sama o sobě skvělá, i oficiální soundtrack čítající 24 nádherných skladeb. Dále balení obsahuje pěknou mapu světa, v němž se hra odehrává. V dnešní době se hodně upouští od tištěných manuálů, ale to není případ Zaklínače, který obsahuje v češtině 38 stránkový manuál se všemi podrobnosti. Jako poslední bonus naleznete v balení i knížečku o osmdesáti stránkách, která popisuje všechny hlavní i vedlejší úkoly. Jedná se prakticky o kompletního průvodce hrou s mapkami a řešeními jednotlivých úkolů. Vzhledem k tomu, že hra vychází kompletně v češtině, i tento průvodce je kompletně přeložen do češtiny. Jen je možná škoda, že některá řešení jsou přeložena trochu jinak – měsíc/úplněk. Také se mi jeden bonusový úkol ukázal až ve třetí kapitole, místo druhé, jak udává průvodce. Jde jen o takovou drobnost. Jak mi ale dáte jistě za pravdu, takto bohaté balení jsme u hry hodně dlouho neměli a zřejmě dlouho ani neuvidíme.

Když před rokem Zaklínač 2: Vrahové králů vycházel na PC, spousta herních kritiků vychvalovala příběhovou stránku. Tu můžeme posoudit až nyní, a rovnou jim můžu dát za pravdu. Příběh je určitě na celé hře to úplně nejlepší, a dost možná lepší videoherní fantasy po této stránce nenajdete. Na začátku vše vypadá dost nevině. Geralt z Rivie se vydává se svým králem dobýt hrad La Vallete, ale jakmile se zdá, že je vše u konce, král je zavražděn a obvinění padne právě na hlavního hrdinu. Naštěstí se Geraltovi podaří z vězení dostat, no a zde začíná hon na králova vraha, aby očistil nejen své jméno, ale i jméno dobré kamarádky Triss, která je shodou okolností čarodějnicí. Jak ale později zjistíte, příběh se začne dost zamotávat a nejednou bude muset hon za vrahem ustoupit, aby mohly být vyřešeny daleko závažnější problémy. Zaklínač 2 se nesnaží být jen další pohádkou, ale hází na vás reálný fantasy svět plný intrik, kde krev teče proudem, rozhodně se nemluví podle slušných mravů a dokonce dojde i na sex. Toto vše ale dotváří jedinečnou atmosféru, díky níž je jednoduché se do Geraltova světa zamilovat.

Za poslední roky jsem na současné generaci konzolí dohrál velké množství her, ale nepamatuji si žádnou, kterou bych si po dohrání zapnul hned znovu. Druhého Zaklínače jsem rozehrál znovu hned po dohrání, protože během prvního průchodu nemáte šanci vše prozkoumat. Navíc na konci první kapitoly budete muset učinit jedno velké rozhodnutí, jež později ovlivní zbytek hry, který se tak bude zásadním způsobem lišit, třeba i úkoly. Důležitá rozhodnutí budete muset dělat po celou dobu a tím tak přímo ovlivňujete okolní svět. Jednou budete muset rozhodnout o vině či nevině obviněné osoby, jindy zase se budete muset rozhodnout, jestli je pro vás důležitější záchrana kamaráda nebo někoho, kdo může být ve finále důležitější. Během první kapitoly budete mít také volbu, jestli zachránit z hořícího domu uvězněné elfky. Pokud je zachráníte, potkáte je v pozdějších fázích hry, přičemž za vaše hrdinství se dokážou náležitě odměnit. U Zaklínače máte konečně pocit, že vaše rozhodnutí se plně promítají do samotné hry, kterou tak začnete žít.

Pokud se nebudete zdržovat a půjdete slepě jenom po hlavní příběhové lince, čímž se ale připravíte o spoustu vedlejší zábavy, hra vám vydrží na nějakých 15 – 20 hodin. Příběhových úkolů je něco kolem třiceti, přičemž jejich velkou devízou je, že se neopakují, a v každém jde o něco úplně jiného. Navíc jak již jsem zmínil, od první kapitoly se podle vašeho rozhodnutí následující dvě svými úkoly odlišují. Zaklínač 2 je hrou, v níž je hlavní příběh sice důležitý, ale tak nějak ji žijete. Plnit budete moci i spoustu vedlejších úkolů, během nichž potkáte nové zajímavé postavy. Rozšířená edice obsahuje pět nových vedlejších úkolů, které se vám promítnou do druhé a třetí kapitoly. Bude ale také záležet, jakou cestu si na konci první kapitoly zvolíte. Jedna cesta totiž obsahuje jen jeden nový vedlejší úkol, zatímco druhá rovnou čtyři. Jejich popis najdete v příručce. Také si můžete přivydělat na své vybavení, třeba zúčastněním se hospodských bitek, případně kostek, také si můžete dát jednoduchou páku. Vedlejších aktivit je zde hodně, a pokud budete chtít projít úplně vše, na jedno dohrání vám Zaklínač 2 zabere klidně i 50 hodin. Nepochybuji ale, že si ho dáte znovu, a to možná i vícekrát než dvakrát.

Zaklínače 2 je hlavně o příběhu, který si budete vychutnávat plnými doušky. Ani zbytek hry ale není vůbec špatný, ba naopak. Další velkou devízou této polské velehry jsou souboje s nepřáteli, kterých během hry podstoupíte velké množství, dokonce přijdou na řadu i bossové. Šermování s meči, které má Geralt z Rivie rovnou dva, je dost podobné tomu, co znáte z Assassin’s Creed, jen tu máte daleko více volnosti. Na začátku se může zdát, že nejlepší je naběhnout na nepřítele a bušit do něj hlava nehlava, on už nějak zemře, ale takto byste moc daleko nedošli. Během soubojů totiž musíte taktizovat, odrážet útoky a v protiútoku rychle zaútočit. Jak vám ostatně sama hra radí, nejlepší je útočit v rychlosti na více nepřátel najednou, čímž se vyhnete jejich útoku, navíc jim zasadíte tvrdší úder. Kromě meče musíte v soubojích využívat i magii a další pomůcky, třeba pasti. Bojový systém je intuitivní, jen je třeba se ho naučit a pochopit jeho princip, poté nebudete mít žádný problém a budete najednou obdivovat po choreografické stránce naprosto mistrně zvládnuté souboje, za které by se nemusel stydět žádný velkofilm.

Na začátku na vás začne hra házet velké množství nejrůznějších možností, z čehož se můžete leknout. Naštěstí i díky přítomné lokalizaci je pochopení o dost jednodušší. Hra vám hodně vysvětlí hned na začátku skrze přehledný tutoriál, po němž vám dokonce doporučí obtížnost podle toho, jak jste si během něj vedli. Po chvilce tak už budete vědět, jak třeba správně míchat lektvary, jaké ingredience do nich potřebujete, a k čemu se hodí během soubojů. Používání lektvarů je další důležitou částí hry, protože ty vám propůjčí na omezený čas několik speciálních vlastností. Třeba lektvar Kočka vám pomůže ve tmě, navíc uvidíte i nepřátele za zdí. Další lektvary vám přidají sílu, případně budou rychleji doplňovat zdraví. Dá se tak říci, že každý souboj začíná už přípravou, během níž můžete vypít až tři lektvary najednou.

Ačkoliv byl Zaklínač 2 původně PC hrou, kde se stavělo na ovládání pomocí klávesnice a myši, tak převod na ovladač se povedl. Ovládání je plně přirozené a těžko si představit, že se někdy tato hra hrála jinak. Přehledný a dobře navržený pro možnosti konzole je i obrovský inventář ukazující nejen vaše vybavení a spoustu sebraného harampádí, ale také úkoly či mapu.

Když už jsem se dostal k vybavení, tak vše si budete moci během hry vylepšovat skrze nalezené nebo nakoupené suroviny. Hodně předmětů i vylepšení si můžete nechat zhotovit u obchodníků, jen tedy k dané věci potřebujete příslušný výkres a suroviny. Třeba hned po úvodu hry bude Geraltovi chybět jeho nepostradatelný stříbrný meč, který si můžete nechat vyrobit, pokud nebudete mít dostatek peněz k jeho nákupu. Vylepšování zbraní je pro postup hrou důležité, stejně tak je důležité vylepšování samotné postavy za nastřádané body, které získáváte za zabíjení potvor, ale i plnění hlavních a vedlejších úkolů. Strom dovedností tu je rozdělen do čtyř přehledných kategorií, navíc u každé dovednosti, kterou si můžete nechat vylepšit, máte krátký popisek.

Pokud jste dočetli až sem, tak zatím jste četli jen slova chvály. Zaklínač 2 ale není hrou bezchybnou a má i několik drobných nedostatků, které mohou zamrzet. Třeba hodně diskutabilní je umělá inteligence vašich spolubojovníků, které občas dostanete do nějakého toho úkolu. Kolegové totiž mají tendenci se vám plést pod nohy, navíc ani v samotném souboji nejsou moc užiteční. Tedy, dokážou si rozebrat protivníky, aby vám ulehčili, což je velké plus, ale jen v málo situacích dokážou protivníka sami zabít. Další výtka směřuje k vstupování do dveří. To je zde řešeno jako v Resident Evil sérii. Pokud jste sami, tak tento systém moc nevadí, ale pokud vás doprovází umělá inteligence, je dost komické, že každá postava musí dveře otevřít a za sebou zavřít, aby mohla vstoupit druhá. Toto mohli vývojáři řešit daleko lépe.

Konzole Xbox 360 už na nejvýkonnější počítačové sestavy nemá, takže každý byl zvědav, jak bude vypadat grafická stránka. Vývojáři od začátku říkali, že chtějí dosáhnout alespoň kvality na medium nastavení, ale výsledek je ještě o něco lepší. Jen těžko byste v současnosti hledali na konzolích hezčí fantasy RPG hru. Postavy jsou povedené, stejně tak prostředí má spoustu detailů, a to ani nemluvím o všelijakých efektech. Jediné, co musím vytknout, tak je časté doskakování textur, a to i během filmových animací. S tímto si mohli vývojáři ještě trochu pohrát. Doskakování textur se sníží, pokud hru nainstalujete na pevný disk, na kterém vám hra ukousne 15GB. Co se týče frameratu, ten po většinu hry drží a jen na zhruba dvou nebo třech místech jsem si všiml výraznějšího poklesu. Jinak je po většinu hry stabilní.

Vizuální stránka je rozhodně povedená, ale co teprve podtrhuje vynikající atmosféru, je špičkový soundtrack s několika nezapomenutelnými skladbami. Skvělé je i celkové ozvučení, stejně tak profesionální dabing. Zaklínač 2: Vrahové králů přichází na český trh v lokalizované verzi, kterou má na svědomí distributor Comgad. Toto je určitě skvělá informace, protože kde jinde by měla čeština být, než u rozsáhlé RPG hry, která hodně sází na propracovaný příběh. U několika dřívějších lokalizací jsem měl menší i větší výtky, ale zde je nemám, protože překlad je na profesionální úrovni. Dokonce trpaslíci mluví ostravským nářečím, čímž se odlišují od lidí a elfů. Jedná se asi o nejlepší překlad, jaký se k nám zatím v konzolové hře dostal. Není třeba něco dalšího dodávat.

Zaklínač 2: Vrahové králů je epické akční RPG s vynikajícím dospělým příběhem, nezapomenutelnými postavami, krásnými lokacemi, povedeným soubojovým systémem, nádhernou vizuální prezentací a skvělým soundtrackem. Ani drobné technické nedostatky nedokážou pokazit jedinečný dojem z této skvělé hry. Žánr akčních RPG má na konzolích nového krále, který se jmenuje Zaklínač 2: Vrahové králů. Ať žije král!

Zaklínač 2: Vrahové králů

x360
Comgad, CD Projekt Red
Datum vydání hry:
17. 4. 2012
KARTA HRY
10/10

Komentáře