Shrnutí informací o konzolích Xbox Series X a Xbox Series S

special  55
Martin Šmíd, 21. 9. 2020 22:00
Vydání nových konzolí od Microsoftu se nezadržitelně blíží, dělí nás od nich už jen několik týdnů. A protože zítra ráno startují předobjednávky ve světě i u nás, je ideální čas si zopakovat, co nás na těchto konzolí čeká nejen koncem letošního roku, ale i v budoucnu. Stejně jako u předchozího článku věnovanému konzoli PlayStation 5 si zopakujeme základní informace, které o konzolích Xbox Series X a Xbox Series S máme.

Verze konzolí

Microsoft si na letošní rok nepřipravil jen jednu next-gen konzoli, ale rovnou dvě, které se liší hardwarovou výbavou, cenou, zaměřením a dalšími vlastnostmi. Na hardcore se Microsoft zaměřuje se svoji konzolí Xbox Series X, která po stránce výkonu jen těžko hledá konkurenci a může se spolehnout na výkonné GPU, ale také rychlý procesor a SSD disk. Zároveň je osazena i 4K Blu-ray mechanikou, takže můžete kupovat hry klasicky v krabičkách nebo si pouštět 4K Blu-ray filmy. Pak je tu méně výkonnější Xbox Series S, který by měl být ideálním vstupním bodem do Xbox ekosystému. Ačkoliv má menší výkon a postrádá i Blu-ray mechaniku, Microsoft tuto konzoli bude podporovat po celou generaci a to tedy znamená, že si na ní zahrajeme nejen všechny staré hry, ale také žhavé novinky. A jak jsem psal, je ideálním vstupem do Xbox ekosystému i díky službě Xbox Game Pass, k níž se ještě dostanu.

Specifikace konzolí

Xbox Series X

  • CPU Zen 2 od AMD s osmi jádry na 3.8 GHz
  • GPU na technologii RDNA 2 s výkonem 12.15 Tflops s podporou DirectX Raytracing a Variable Rate Shading
  • 16GB GDDR 6 paměti (10GB 560GB/s a 6GB 336GB/s)
  • 1TB PCIe Gen 4 NVME SSD disk
  • 4K UHD Blu-ray
  • HDMI 2.1

Xbox Series S

  • CPU Zen 2 od AMD s osmi jádry na 3.6 GHz
  • GPU na technologii RDNA 2 s výkonem 4 Tflops s podporou DirectX Raytracing a Variable Rate Shading
  • 10GB GDDR 6 paměti (8GB 224GB/s a 2GB 56GB/s)
  • 512GB PCIe Gen 4 NVME SSD disk
  • HDMI 2.1

Rozšíření úložiště

Videoherní svět pomalu přechází na čím dál více na digitální distribuci. Velikost základního SSD disku v konzolích Xbox Series X a Xbox Series S dostačuje na instalaci několika her, ale pokud nechcete pravidelně mazat a stahovat objemné hry znovu, budete se muset porozhlédnout po rozšíření. Obě konzole Xbox Series budou podporovat rozšíření paměti o speciální externí SSD disk, který se zapojí do speciálního portu na zadní straně. Ten bude vytvářet společnost Seagate a zatím bude mít velikost 1 TB. Cena zatím stanovena nebyla, ale odhaduje se kolem 200 euro. Nepůjde tedy o levnou záležitost. Na druhou stranu bude mít takový SSD disk stejnou rychlost jako ten, který je přímo v konzolích.

Datum vydání

Konzole Xbox One startovala ve světě v několika vlnách a k nám se třeba dostala až rok po svém uvedení v Severní Americe a několika zemích Evropy. U nových konzolí to bude jinak, takže Xbox Series X i Xbox Series S u nás budou dostupné už 10. listopadu letošního roku. Hráči v české republice a na Slovensku si tak hraní na nových konzolích budou moci užít od prvního dne. Pokud se tedy na ně dostane.

Ceny

Microsoft u svých nových konzolí nasadil celkem sympatické ceny. Konzole Xbox Series S zaměřená na nenáročné hráče bude stát 7 999,-Kč/299 euro, zatímco výkonnější Xbox Series X najdete v obchodech za 13 499,-Kč/499 euro.

Gamepad

Konzole Xbox Series X a Xbox Series S přicházejí s lehce upraveným klasickým Xbox gamepadem (samostatná cena 59.99 euro/1599 Kč), který by měl lépe sednout do rukou, ale zároveň je vybaven novým SHARE tlačítkem. Díky němu bude jednoduché sdílet obrázky i videa z oblíbených her s kamarády. Vše má být intuitivní jako na konzolích PlayStation 4, PlayStation 5 a Nintendo Switch. 

K novému gamepadu je nutné dodat, že bude stejně jako ten současný na tužkové baterie. Microsoft ovšem oznámil, že bude možné koupit speciální nabíjecí baterii s USB-C kabelem za 24.99 euro/599 Kč. 

Zpětná kompatibilita

Konzole Xbox Series X a Xbox Series S byly navrženy tak, aby na nich bylo možné spustit jakoukoliv hru z konzole Xbox One, která nevyžaduje kamerku Kinect. Budou tak podporovány nejen nativní Xbox One hry, ale také vybrané zpětně kompatibilní hry z konzolí Xbox 360 a Xbox. Microsoft si na zpětné kompatibilitě dal hodně záležet, a proto veškeré hry poběží na nových konzolích lépe. Budou mít kratší nahrávací časy díky SSD disku, přibude automatická podpora HDR a určitě zní dobře i lepší framerate či vizuální zlepšení.

Co se týče periférií, tak možné bude připojit nejen nejrůznější gamepady, od klasického Xbox One gamepadu, Elite nebo těch od třetích stran, ale i různé volanty a tak dále. Jedinou výjimku tvoří kamerka Kinect, pro tu není místo v nové generaci.

Launch hry pro konzole Xbox Series

Od prvního dne bude možné hrát na konzolích Xbox Series X/S tisíce her z předchozích generací. Zpětná kompatibilita je naprosto klíčovou součástí, ale většinu hráčů zajímají určitě hlavně nové hry, které ukážou možnosti nových konzolí. Po odkladu Halo Infinite bude mít Microsoft hned na startu skromnější nabídku svých first-party her, ale postupně by se to mělo lepšit. Dobrou zprávou ovšem je, že třetí strany chystají hned na launch řadu velkých her, no a na ty se nyní podíváme. 

Největší launch hra od Xbox Game Studios - Gears Tactics

Asi největší Xbox exkluzivní launch hrou od Xbox Game Studios je tahová akční strategie Gears Tactics, které se před několika měsíci dostalo vřelého přijetí na PC. Ta se odehrává před událostmi prvního dílu slavné série, přičemž dává na válku s Locusty na planetě Sera zcela nový pohled, který by si fanoušci neměli nechat ujít. A to je vlastně z novinek vše, protože očekávané Halo Infinite bylo odloženo na příští rok. Microsoft by měl mít na launch připravené ještě updaty pro své starší hry jako Gears 5, Forza Horizon 4, Ori and the Will of the Wisps a Sea of Thieves, díky nimž budou vypadat a běžet na nových konzolích lépe.

Možná se nyní ptáte, jestli bude na launch nových konzolí Xbox nějaká hra, která bude naplno ukazovat potenciál nové generace. Jedna taková se rýsuje, přičemž jde o horor The Medium (konzolová časová exkluzivita) od polských vývojářů ze studia Bloober Team. V této zajímavě vypadající novince se stanete médiem žijícím ve dvou různých světech. Hlavní hrdinka má už delší dobu vize, při níž vidí umírat dítě, a proto se vydává do opuštěného hotelového letoviska, kde došlo před několika lety k obrovské tragédii. Zajímavostí je, že ke hře složil několik skladeb uznávaný hudební skladatel Akiry Yamaoka, který stojí za soundtrackem k sérii Silent Hill. The Medium je rozhodně hra, která si vaší pozornost zaslouží a pravděpodobně bude připravena hned na launch konzolí Xbox Series X/S, ačkoliv si ještě musíme počkat na potvrzení. 

Hry třetích stran připravené na launch konzolí Xbox Series X/S

  • Tetris Effect: Connected (konzolová časová exkluzivita)
  • The Falconeer (konzolová časová exkluzivita)
  • Bright Memory (konzolová časová exkluzivita)
  • Devil May Cry 5: Special Edition
  • Tom Clancy's Rainbow Six Siege
  • Fortnite
  • Destiny 2
  • Doom Eternal
  • FIFA 21
  • WRC 9
  • Dirt 5
  • Assassin's Creed Valhalla
  • Watch Dogs: Legion
  • Marvel's Avengers
  • Observer: System Redux
  • Call of Duty: Black Ops Cold War
  • Immortals Fenyx Rising (vychází 3. prosince)

Xbox Game Pass - velká zbraň pro novou konzolovou generaci 

Microsoft před několika hodinami oznámil, že si jeho službu Xbox Game Pass vyzkoušelo už 15 milionů hráčů na PC a konzolích Xbox. To je velmi pěkné číslo, navíc oproti informacím z jara narostlo o parádních 50%. V současnosti Xbox Game Pass nabízí přes 100 her, které se čas od času obměňují, hlavně ty od třetích stran. First-party hry od Xbox Game Studios v nabídce zůstávají a novinky budou přidávány vždy v den svého vydání, což atraktivitu jen zvyšuje. Stejně jako nedávno oznámení, že Xbox Game Pass koncem roku obohatí hry od EA, které jsou v nabídce EA Access. No a poslední velké oznámení přišlo před několika hodinami, když Microsoft koupil společnost ZeniMax Media, pod níž patří Bethesda Softworks a řada uznávaných studií jako Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog a Roundhouse Studios. V Xbox Game Pass se tak budou objevovat i hry těchto studií, a to už v den svého vydání. Dle toho je vidět, že Microsoft to se svým videoherním Netflixem myslí smrtelně vážně, což je ve výsledku výhra pro hráče. Ten tak nemusí řešit, jestli si koupí first-party novinku za 70-80 euro, ale postačí mu zaplatit jen 15 euro na měsíc a zahraje si navíc i řadu dalších her. 

Budoucí Xbox hry od Xbox Game Studios 

Ačkoliv Microsoft nemá na launch velké herní novinky od svých studií, do budoucna by se to mělo znatelně zlepšit. Ostatně v posledních dvou letech koupil Microsoft hned 15 nových studií, čímž reagoval na největší kritiku ze stran hráčů i herních médií. Každopádně mezi oznámenými hrami, s nimiž můžeme do budoucna počítat, je Everwild od Rare, State Of Decay 3 od studia Undead Labs, Forza Motorsport od Turn 10, Avowed od Obsidian Entertainment, Senua’s Saga: Hellblade II od Ninja Theory nebo Fable od Playground Games. A zapomínat nesmíme ani na dnešní akvizici společnosti ZeniMax Media, která byla zmíněna už výše. Sice se dá předpokládat, že většina her zůstane multiplatformní, ostatně Bethesda si je bude sama nadále vydávat, ale nedivil bych se, pokud by se sem tam nějaká ta exkluzivita, ať už časová nebo plná objevila. O exkluzivním obsahu ani nemluvě. To ale ukáže až budoucnost. 

Předobjednávky konzolí Xbox Series X/S startují 22. září v 9:00

Komentáře