Xbox - E3 2017

special  132
Martin Šmíd, 12. 6. 2017 0:38
I letos se tisková konference Microsoftu docela povedla, protože jsme se dozvěděli spoustu nových a hlavně zajímavých informací. Asi nepřekvapí, že se většina konference nesla v duchu nové konzole, která se nakonec jmenuje Xbox One X, což je docela pěkný název, značící její sílu. Kromě představení v současnosti nejvýkonnější konzole jsme se dočkali nových ukázek z už oznámených her, ale také nechyběla ani nová oznámení. Vše naleznete níže v novince, přičemž některé informace jsme si pro vás nechali do novinek.

Xbox One X
V minulém roce Microsoft představil novou konzoli s pracovním názvem Project Scorpio, která bude kompatibilní se všemi Xbox One hrami a příslušenstvím, a samozřejmě s vybranými Xbox 360 hrami. S ní má Microsoft jeden hlavní cíl, a to poskytnout obsah a hlavně hry v nativním 4K rozlišení bez obětování kvality obrazu i frameratu, a bonusem pak má být i podpora pro VR. V minulém roce jsme se dočkali jen několika základních informací, dnes jsme se konečně dočkali všeho podstatného. Takže, konzole se bude nakonec jmenovat Xbox One X, přičemž se začne prodávat od 7. listopadu za docela příjemnou cenu 499 euro. Cena v českých korunách zatím potvrzena nebyla, ale určitě bude v následujících hodinách. Konzole dále nabídne podporu 4K Blu-ray disků i Dolby Atmos. Designem Xbox One X vychází z toho, co nám Microsoft představil u Xbox One S, jen jedna důležitá informace. Xbox One X je menší! Xbox One X je nejmenší Xbox, jaký kdy Microsoft vytvořil.

Microsoft potvrdil, že nejen nové hry dostanou bezplatný update, díky němuž budou hezčí na konzoli Xbox One X, ale také některé starší. Mezi nimi jsou first-party hry jako Gears of War 4 nebo Forza Horizon 3, ale také řada her od třetích stran jako Final Fantasy XV, DOOM nebo Resident Evil 7.

Forza Motorsport 7
Tuto generaci Microsoft zatím každý rok měl nějakou tu Forza hru, ať už ze série Forza Motorsport nebo Forza Horizon. Nutno říci, že zatím každá se mimořádně povedla. Letos tomu nebude jinak, protože během tiskové konference byl oznámen sedmý díl Forza Motorsport, který pochopitelně bude podporovat konzoli Xbox One X (4K rozlišení při 60fps) a vyjde už 3. října. Protože už šestý díl byl výborný a prakticky nic se mu nedalo vytknout, bude zajímavé sledovat, kam okruhové závodění vývojáři posunou. První informace zní přitom docela slibně. Protože studio Turn 10 oznámilo nedávno spolupráci s automobilkou Porsche, asi nepřekvapí, že na bude zbrusu nové Porsche 911 GT2 RS, které bylo přímo během tiskové konference představeno. Hra nabídne více než 700 Forzavista vozidel od značek jako Ferrari, Porsche, Lamborghini a dalších, přičemž vývojáři připravili více jak 30 okruhů s dynamickou změnou počasí a denní doby.


PlayerUnknown's Battlegrounds
Během tiskové konference Microsoftu byla oznámena i Xbox One verze na PC docela v posledních měsících úspěšné taktické multiplayerové střílečky PlayerUnknown's Battlegrounds od studia Bluehole. PlayerUnknown's Battlegrounds bude dostupný na začátku jen pro Xbox One, na Xbox One X poběží v rozlišení 4K, následně se dostane pravděpodobně i pro PlayStation 4.

State of Decay 2
První State of Decay byla docela příjemná zombie survival hra, která zaznamenala u hráčů docela slušný ohlas. Není divu, že se vývojáři následně pustili nejen do remasteru pro Xbox One, ale i do druhého dílu, který byl v minulém roce oficiálně oznámen. Od té doby jsme museli na nové informace a záběry čekat, ale dnes jsme se konečně dočkali. Gameplay ukázka nám ukázala klasickou přestřelku s hromadou zombií, záchranu přeživších i možnou jízdu v autě po relativně otevřeném světě. Kdo hrál první díl, asi ho záběry moc nepřekvapily, přesně tohle od druhého dílu očekáváme, ale rozhodně hra vypadá lákavě, jak můžete posoudit níže. State of Decay 2 vyjde na jaře příštího roku.

Minecraft ve 4K
Microsoft během tiskové konference oznámil, že Minecraft v následujících měsících bude dostávat nejen nový obsah, ale také dostane update pro Xbox One X, na níž bude podporovat rozlišení 4K. Největší oznámení se ale točilo kolem oznámení funkce Cross-play, díky níž budou moci spolu hrát hráči bez rozdílu konzolí i platforem.

Black Desert
Microsoft během své tiskové konference oznámil i MMO hru Black Desert, která vyjde s časovou exkluzivitou pro Xbox One. „Black Desert je obrovské MMO s next-gen grafikou, plné akčních soubojů, ohromujícím světem plným dobrodružstvích i nebezpečí,“ stojí v oznámení, které láká i na prozkoumávání světa i hledání pokladů. Black Desert vyjde začátkem příštího roku pro Xbox One, na Xbox One X poběží ve 4K rozlišení a dalšími vizuálními vylepšeními.

Sea of Thieves
Studio RARE se v minulosti proslavilo hned několika velkými klasikami. V posledních několika letech připravují docela ambiciózní pirátskou hru Sea of Thieves, která bude hlavně o brázdění moří s kamarády, s nimiž budete moci následně i prozkoumávat ostrovy a zažívat při hledání pokladů různá dobrodružství. Asi nepřekvapí, že jsme o Sea of Thieves slyšeli během tiskové konference Microsoftu. Předvedená ukázka se zaměřovala hlavně na dobrodružství na záhadném strově, který byl plný pokladu, ale kromě průzkumu došlo i na souboje s kostlivci a další havětí. Sea of Thieves vypadá rozhodně zajímavě, ale jde o jednu z her, která se pochopitelně špatně prezentuje, každý si ji musí osahat sám, aby pochopil její kouzlo a jak dobře se hraje, hlavně v kooperaci s kamarády, která bude samozřejmě pro úplný zážitek tím nejdůležitějším. Sea of Thieves vyjde začátkem příštího roku.

Super Lucky's Tale
Microsoft nezapomněl ani na fanoušky plošinovek, kteří si budou moci v listopadu užít roztomile vypadající 3D hopsačku Super Lucky's Tale. Ta vyjde s konzolovou exkluzivitou pro Xbox One, níže se podívejte na povedený oznamující trailer.

Crackdown 3
Když Microsoft na začátku této konzolové generace oznámil nový Crackdown, fanoušci určitě nečekali, že na něj budou čekat i o tři roky později. Na začátku nám vývojáři slibovali velkou open world hru s doposud neviděnou destrukcí, o níž se měl starat cloud, navíc okořeněnou o inovativní multiplayerovou část. Jak vypadá Crackdown 3 nyní? Vlastně docela dobře. Ukázka předvedla komiksovou grafiku, spoustu akce i výbuchů, několik hrdinů a hlavně jsme se dozvěděli, že Crackdown 3 vyjde už v listopadu letošního roku.

Cuphead má datum vydání
Dlouho vyvíjená akční hardcore skákačka Cuphead má konečně datum vydání. Pro PC a Xbox One vyjde 29. Září letošního roku. Konečně!

Ori and the Will of the Wisp
Ori and the Blind Forest od vývojářů z Moon Studios byla výborná hopsačka s vypiplanou hratelností, po čase vysokou obtížností a také nádherným vizuálním zpracováním. Bez rozmyslu jsme udělili maximální hodnocení. Od té chvíle jsme čekali, co nám talentovaní vývojáři přinesou dalšího, přičemž dnes bylo oznámeno pokračování Oriho s názvem Ori and the Will of the Wisp. Vývojáři v něm budou stavět na osvědčených prvcích, nádherné kreslené grafice i podmanivém hudebním doprovodu. Ostatně podívejte se níže na parádní trailer.

Xbox One dostane hry z prvního Xboxu
Zpětná kompatibilita s Xbox 360 hrami se vyplatila a hráči si ji pochvalují. V současnosti je už několik stovek takto zpětně kompatibilních her, přičemž dnes Microsoft oznámil rozšíření o hry z prvního Xboxu. Program bude spuštěn později v roce a nabídne oblíbené klasiky, mezi nimiž nebude chybět ani můj oblíbený Crimson Skies.

Tacoma, The Darwin Project, Ashen a další hry od nezávislých vývojářů
Microsoft během tiskové konference ukázal i řadu her od nezávislých vývojářů, které budou většinou časově exkluzivní pro Xbox One a PC. Níže naleznete několik trailerů na ty nejzajímavější.

Během tiskové konference byla představena řada nových multiplatformních her. O těch vás budeme informovat v samostatných novinkách.

Komentáře