X-Men Origins: Wolverine

recenze  16
Martin Šmíd, 8. 5. 2009 1:17
V těchto dnech se do našich kin dostal film se zvučným názvem X-Men Origins: Wolverine. Tento film doprovází do kin i stejnojmenná hra. Každý by čekal, že půjde jen o doprovodnou hru, která se stěží vyškrábe na průměr. O to větší překvapení musí následovat, když si hru zahrajete. Už nyní musíme říci, že Raven Software odvedl hodně dobrou práci.

Jak už jsme na začátku napsali, hra X-Men Origins: Wolverine staví na stejnojmenném filmu s Hughem Jackmanem. Stejně tak staví na příběhu tohoto filmu, ačkoliv se podíváme i do míst, které bychom na filmovém plátně hledali jen marně. Hra tedy začíná formováním týmu X, který se má stát tím nejsilnějším týmem pro bojové akce po celém světě. Do tohoto týmu se připlete i Logan coby Wolverine se svým bratrem Victorem Creedem coby Sabretooth. Jenomže už při první misi se cosi zvrtne a hlavní hrdina Logan tým opouští. To se pochopitelně nelíbí plukovníku Strykerovi, který chce Wolverina použít k dalšímu výzkumu a udělat z něj nejlepšího vojáka. Hra začíná v Africe, kde se také budete po celou dobu hraní nacházet, ale děj je zároveň okořeněný o nejrůznější flashbacky, díky nímž se podíváme i do Kanady, zasněžených Alp a laboratoří kdesi v poušti. To bychom měli k příběhu hry, ale protože během hraní narazíte i na spoustu příběhových zvratů, nebudeme vám je prozrazovat. Pojďme se raději podívat na samotnou hratelnost.

Pokud jste někdy hráli hry jako God of War, Ninja Gaiden nebo Heavenly Sword, budete v této hře jako doma. Především s prvním jmenovaným má X-Men Origins: Wolverine hodně společného, ať už se jedná o samotný design levelů, ale i nejrůznější komba, která snad hlavního hrdinu Wolverina učil sám Kratos. Hlavní hrdina Wolverine má na obou rukách ostré nože, kterými dokáže porcovat nepřátele s takovou přesností, že by mu záviděl i leckterý řezník. Během hraní jsou pro vás vlastně důležitá pouze dvě tlačítka. Čtverečkem provádíte slabší údery, zatímco trojúhelníkem ty silnější, které už dokáží způsobit opravdu pořádná zranění. V kombinaci poté Wolverine provádí celkem pěkně vypadající komba, která budou určitě lahodit každému oku. Aby vývojáři samotnou hratelnost nějak okořenili, Wolverine dokáže po svých nepřátelích skákat. Stačí stisknout R1 a Wolverine se zaměří na nejbližšího protivníka, poté stisknutím L1 vyskočí a sejme nepřítele k zemi. Většinu protivníků takto zabijete, ale někteří mají na sobě těžké brnění, takže je musíte dodělat na zemi. Dále přichází na řadu i speciální schopnosti, které provádíte za celkem vzácnou energii. Jako první získáte možnost se roztočit jako Tasmánský čert a posekat nepřátele v okolí. Dále dostanete možnost větší zuřivosti, čímž docílíte silnějších úderů. Zapomínat nesmíme ani na kombo, pomocí kterého se roztočíte ve vzduchu a jako šíp sejmete nejbližšího protivníka.

Protivníků je celá řada, takže proti vám nebudou stát jen vojáci, kteří mají za úkol vás zničit, ale i duchové a v pozdějších fázích hry také roboti. Kromě řadových nepřátel ve hře potkáte i několik bossů, kteří vám dokážou pořádně zatopit. Svedeme tak souboj s velkými nedokončenými experimenty, ale i se sniperem. Hlavně sniperská část je velmi zajímavá, protože vidíte zaměřovač snipera a musíte se mu pokud možno vyhýbat. Vývojáři dále hru okořenili o celkem jednoduché RPG prvky. Za sbírání psích známek, ale i zabitím protivníků získáte speciální energii, kterou poté můžete směnit za větší zbraně, zuřivost či rychlost. Rovněž si takto odemykáte další komba, která určitě časem využijete. Tento systém je celkem propracovaný a stane se nedílnou součástí vašeho úspěchu ve hře. Kromě akčních pasáží narazíte během hraní i na spoustu prostorových puzzlů, kdy musíte něco přesunout, zatáhnout za páku, přinést baterii s energií a tak podobně. Puzzly jsou po většinu hry velmi jednoduché a strávíte u nich maximálně pár minut.

Jistě se ptáte, jak je na tom X-Men Origins: Wolverine po technické stránce. Začněme grafikou. Ta je v některých úrovních sotva průměrná, ale naopak třeba v zasněžených Alpách je nádherná. Vše tak záleží na levelu, kde se budete nacházet. Ať už je grafika jakákoliv, nemůžeme vývojářům odpustit jednu podstatnou věc. Tou jsou docela markantní poklesy frameratu, pokud se na obrazovce děje více věcí najednou. Stačí aby nepřátelé hodili do místnosti kouřové granáty a framerate už klesne na několik snímků za vteřinu, kdy je hra téměř nehratelná. To se neděje všude, ale občas tyto situace přijdou. Těchto poklesů jsme si všimli zejména v džungli, ale i v Alpách, když jsme byli u velkého vodopádu. Vzhledem k tomu, že máte vodopád přeskákat a ovládání se při 10 fps a méně chová podivně, jde o docela velký problém. Co dále musíme vytknout, jsou přítomné bugy, jež občas donutí i k restartu levelu, protože se třeba neotevřou dveře, které mají, nebo se nespustí animačka, aby vás posunula dál. Abychom pouze nekritizovali, musíme pochválit slušný dabing všech postav a rovněž povedený hudební doprovod.

X-Men Origins: Wolverine je podařenou akční hrou pro dospělé, kde nechybí zajímavá zápletka, strhující akční jízda, spousta krve a vypiplaný systém komb. To vše bohužel táhne dolů celkem průměrná grafika, navíc okořeněná o všelijaké bugy a pády frameratu. Pokud by si vývojáři z Raven Software tyto excesy odpustili, mohlo jít o hru, na kterou by se dlouho vzpomínalo. Avšak pokud se vám film X-Men Origins: Wolverine líbil, hru byste si měli pořídit. Jedná se totiž o to nejlepší, co se na poli filmových her urodilo.

X-Men Origins: Wolverine

ps3x360wiipspdsps2
Activision, Raven Software / Amaze Entertainment / Griptonite Games
Datum vydání hry:
1. 5. 2009
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře