Wrecked: Revenge Revisited

recenze  11
Martin Šmíd, 1. 4. 2012 21:15
Že závodní hra nemusí být vždycky s tou nejmodernější grafikou a skvělým jízdním modelem, ale postačí vynikající hratelnost, to na Playstationu 2 a Xboxu ukázal třeba Mashed. Ještě dneska si vzpomeneme na hodiny propařené u této jednoduché, ale neskutečně návykové závodní hry. Na Playstationu 3 a Xboxu 360 něco takového doposud chybělo, až před několika měsíci vývojáři ze studia Supersonic Software oznámili nástupce svého hitu s názvem Wrecked: Revenge Revisited. My jsme si ho zahráli a zřejmě na další týdny a měsíce máme o zábavu vystaráno.

O arkádové závody je na současné generaci konzolí docela nouze a ty opravdu kvalitní byste spočítali na prstech jedné ruky. Je určitě dobře, že se vývojáři z Supersonic Software rozhodli navázat na svůj předchozí hit a naservírovali nám nyní na první pohled podobnou hru, ale když se na ní podíváte trochu blíže, zjistíte, že obsahuje i několik málo novinek, ale samozřejmě hlavní je, že je stejně zábavná jako legendární Mashed. Opět jde o závody pro čtyři hráče, kdy auto vidíte z pohledu shora, i když kamera během závodu dost jezdí a občas zabere auto i za zadkem. Ačkoliv je kamera takto neposedná, nemusíte se bát, že by to bylo na škodu. Kamera vždy zabere auto z dobrého úhlu, abyste měli ovládání usnadněno. I naťuknuté ovládání je velmi dobré, pokud jste navíc nějakou tu závodní hru hráli, zvykat si na něj budete pár desítek vteřin. Plyn přidáváte R2,brzdíte L2, ruční brzda pro smyk je na kolečku, zbraně na křížku a analogovou páčkou zatáčíte. Více tlačítek nepotřebujete. Vypiplaná kamera i ovládání, to je základem úspěchu u Wrecked: Revenge Revisited.

Když hru poprvé zapnete, určitě vám jako první neunikne singlepayerová část. Ta zde slouží jako takový větší tutoriál a příprava na multiplayerová klání. Je docela škoda, že vývojáři nepřipravili nějaký ten šampionát, ale máte tu jen několik výzev ve čtyřech kategoriích. V té první musíte porazit své soupeře na čas, čím si i osaháte tratě. V druhé části poté přijdou na procvičení zbraně. Vyzkoušíte si nejen samopaly, ale i navádění raket, případně pokládání min. Třetí kategorie je poté zaměřena procvičení vašich dovedností na trati, takže budete sbírat na rychlost speciální body, ale i tahat za sebou vozík. Poslední Elite výzvy jsou hodně těžké a kolikrát budete nadávat na všechny strany. V jedné budete muset na čas projíždět checkpointy, v druhé zase nesmíte o nic zavadit, jinak auto vybouchne. Všechny výzvy stačí zajet na bronzový pohárek, ale pokud budete chtít vše splnit na zlato, prosedíte u nich klidně několik hodin. Wrecked pochopitelně obsahuje i trofeje a achievementy, jejichž vysbírání vám také nějaký čas zabere. V Playstation 3 verzi nechybí platinová trofej.

Nyní se trochu blíže podíváme na obsah. Moc druhů automobilů zde nenajdete, a pokud se nepletu, tak tu jsou jen čtyři. Na začátku máte odemčený pouze jeden, ale jak se vám bude dařit ve výzvách, budete dostávat speciální body, za které se vám auta odemknou. Přesto se nestane, že by zvláště v multiplayeru jste potkali hráče, který bude mít auto úplně identické. Může za to celkem propracovaná editace, v níž můžete měnit nejenom barvu čtyřkolé plechovky, ale i různé samolepky nebo kola. Editor je jednoduchý a upravit v něm auto dle svých představ je jednoduché.

O moc více není ve hře tratí. Těch je tu jen šest, ale na druhou stranu si s nimi vývojáři hodně vyhráli. Tratě jsou opravdu krásné, a už první Jungle Temple vás svým designem zaujme. Ty nejlepší kousky ale teprve přijdou. Zajedete si třeba na pouštních tratích Brockridge Mine nebo Daredevil Peak. Nejvíce zrádnou tratí je Ice Bridge. Jedná se prakticky o ovál, jen je celá trať pokrytá ledem, takže auta na ní dost kloužou, navíc zatáčka může vždy znamenat velkou katastrofu. Asi nejvíce povedenou tratí je Artic Outpost. Ta je rovněž pokrytá ledem, ale najdete v ní i pasáže z pouště nebo džungle. Desing tratí se vývojářům jednoduše povedl, jen bychom si dokázali představit, že tratí bude ještě o ždibec více. Snad se dalších dočkáme v DLCčkách. Hra je na ně připravena.

Od začátku byl Wrecked: Revenge Revisited stavěn jako multiplayerová hra, což je na první pohled vidět. Multiplayer si zde můžete užít ve čtyřech na jedné televizní obrazovce. Tento režim je zvláště velmi zábavný, a pokud máte stejně naladěné kamarády, jen tak se od něj neodtrhnete. Také si ale můžete dát online multiplayer proti hráčům z celého světa. Tratě jsou v multiplayeru stejné, jako ve hře pro jednoho, jen na nich máte daleko více možností, navíc si každou hru můžete nastavit podle svých představ. Můžete třeba navolit jen normální závody, kdy je úkolem dojet z bodu A do bodu B na co nejlepším místě, ale také zapnout všechny zbraně, naváděné rakety a další vychytávky, a to je poté teprve peklo dojet jako první. V nastavení hra meze neklade a můžete si tak vždy zajet hru takovou, jakou zrovna chcete a na jakou máte chuť. Multiplayer je stěžejním herním režimem a snadno se mu dá propadnout. My jsme u něj proseděli už několik hodin a určitě ještě prosedíme. Návykovější závodní arkádu budete hledat v současnosti jen hodně těžko.

Síla Wrecked: Revenge Revisited je především v hratelnosti, přesto si myslíme, že neurazí ani po audiovizuální stránce. Grafika je rozhodně pěkná, ačkoliv nemá tolik detailů, jako jiné závodní hry. Navíc o dost důležitější je u takovéto hry plynulost, s níž si vývojáři vyhráli, takže vás klesající framerate nebude otravovat svoji přítomností. Stejně na tom je i ozvučení. Hudba je na poslech fajn, ačkoliv se tedy neustále opakuje několik melodií. Jen třeba zvuky automobilů by mohly být výraznější. To zvuky výbuchů se na druhou stranu povedly.

Wrecked: Revenge Revisited je vynikající závodní arkádou, kterou oceníte především v lokálním, ale i online multiplayeru. Jde o důstojného nástupce legendárnou Mashed, u něhož prosedíte spoustu hodin. K dokonalosti chybí snad jen přítomnost kariéry a více tratí. Jinak si rozhodně stěžovat nemůžeme, navíc za cenu, za jakou se prodává na Playstation Store a Xbox Live Marketplace, jde o dobrou investici.

Wrecked: Revenge Revisited

ps3x360
505 Games, Supersonic
Datum vydání hry:
28. 3. 2012
Žánr:
Střílečka, Závodní
KARTA HRY
8/10

Komentáře