Worms W.M.D

recenze  12
Pavel Měrka, 1. 9. 2016 20:17
Jen málokterá videoherní série se může pyšnit tak velkou a zajímavou historií jako Worms, a asi se nenajde moc hráčů, kterým by název vůbec nic neřekl. První veleúspěšný díl ve 2D si získal hromadu fanoušků, na něj pochopitelně navazovalo několik pokračování, na které v nové dekádě PS2 navázal Worms 3D a několik experimentů, které dost možná vycházely z kultovních Hogs of War. Jejich úspěch ovšem nikdy nebyl velký, a tak není divu, že se tato série vrátila zpátky ke 2D kořenům s právě vyšlou novinkou Worms W.M.D. A jak se hra povedla? Už nyní mohu říci, že lépe dopadnout nemohla, dost možná se navíc jedná o nejlepší díl celé série. Jednoduše si představte, že vezmeme to nejlepší na z 2D dílů této sérii, přidáte několik dalších vylepšení, vozidla a to vše namixujete v kotlíku na guláš – výsledkem je skvělá směs zábavy, kterou si lze užít jak ve hře pro jednoho hráče, tak i v multiplayeru.

Testovaná verze: Xbox One

Jako první a pro mě zajímavější mód je rozhodně ten pro jednoho hráče, protože hrát proti neznámým hráčům mě nikdy dvakrát nebralo a sehnat na tuhle hru někoho známého je popravdě celkem těžké. Jako první se vám dostane do ruky tréninkový režim, kde si vyzkoušíte základní zbraně včetně novinek, jako je kulometné hnízdo nebo vrtulník. V tomto režimu se samozřejmě snažíte splnit úkoly v co nejkratším časovém intervalu a získat tak zlaté ocenění, pro největšího červího kadeta. Tréninkový režim je dost podobný právě tomu, který byl ve Worms 2 Armageddon jen s tím rozdílem, že je bohatší, co se výběru týče. Dalším herním režimem je kampaň, a ta je nadmíru zábavná. Kromě hlavního cíle, kterým je samozřejmě likvidace vašich červích soupeřů, zde najdete i trojici vedlejších úkolů, které představují jakousi formu výzvy, a ne vždy je tak jednoduché je dokončit, protože u některých budete muset velmi dobře plánovat, abyste dosáhli svého cíle.

Celý tento systém je navíc obohacen o systém levelování, kdy za splněné mise, tréninky a další věci získáváte body, za něž dostanete po nasbírání určitého počtu nějaký ten bonus. Většinou se nejedná o nic zásadního, nalézt můžete nové hlasy pro vaše wormsy, postoje, náhrobky či například fanfáry. Osobně je pro mě trošku škoda, že jde spíše jen o kosmetické věcičky, které nemají na samotnou hratelnost moc velká vliv. Dokázal bych si představit, že vývojáři budou chtít prodloužit herní dobu tím, že budou trochu nutit hráče získat lepší vybavení, které se dále projeví během hraní.


Červíci byli vždy známí pro svůj šarm a vtipné hlášky, kterými tvůrci nešetří ani tentokrát, a tak můžete narazit na odkazy na velmi vstřícný přístup k alkoholu od našich bratrů Rusů nebo černošské rappery jako 50 Cent, který se zde objeví pod jménem 20 Pence. Tedy alespoň doufám, že se nemýlím, a je to odkaz na Fiftyho. Humor tak není o nic méně zábavný než před 20 lety, a pokud umíte anglicky, tak je to jeden z nosných kamenů této série a rozhodně přidá na celkové zábavě a hratelnosti. Na druhou stranu, opilého Rusa poznáte vždy a nepotřebujete ani umět anglicky.

Velmi osvěžujícím prvkem hratelnosti je pak možnost využívat vozidla a různé střelecké bunkry, jejichž síla je poměrně značná. Například takový sniper nest s odstřelovačkou sice umožní vystřelit pouze jednou, ale i na obrovskou vzdálenost, takže pomocí laseru dokážete zamířit opravdu přesně a nepřítel díky síle rány odletí poměrně daleko, což vám umožňuje taktizovat a zároveň a sestřelit nepřítele do vody. V jiném případě zase obsadíte kulometné hnízdo, ze kterého dokážete pálit poměrně dlouho a kulky dokážou udělat díru do jakéhokoliv povrchu a provrtat se až k nepříteli. Navíc nechybí i helikoptéra, díky, které se i velmi rychle dostanete z jednoho místa na druhé či tank a mech, jejichž devastující síla poslala na onen svět nejednoho červa. Aby tvůrci nezvýhodnili extrémně jednu či druhou stranu, tak jednoduše zakomponovali do hry fakt, že tyto stroje a střelecké posty jednoduše přeobsadíte se svým červem a převezmete tak jeho kontrolu, což je může být pro samotnou výhru dosti důležité.

Samotné mapy nepřinesly téměř žádné změny, což není úplně na škodu … tedy až na jedinou změnu, která je o to výraznější. Autoři do map zakomponovali budovy, do kterých se dá vstoupit a kde vás nepřátelé neuvidí. To vše vede k obrovskému množství taktizování a to ani nemluvím o pokladech, které zde můžete najít. Nemluvím tak jen o zbraních, ale hlavně o plakátech, které vám odemykají výzvy (Challenges), jenž vám dají pořádně zabrat, a kolikrát se u nichž pěkně zapotíte.


Umělá inteligence je vyřešena parádně… i když… Zpočátku jsou totiž nepřátelé poměrně hloupí, dělají chybné tahy, jejich přesnost také není bůhví jaká, ale s postupem času se všechny tyto aspekty zlepšují a ve finále proti sobě máte smrtící tým, který dokáže zabít vše, co mu přijde do cesty. Tento styl se mi osobně hodně zamlouvá a to právě díky faktu, že obtížnost neustále stoupá a vy jste tak postupně připraveni na to, co přijde.

Zbraně byly, jsou a budou nedílnou částí Wormsů. Dlouhodobě jejich kvalita a rozmanitost klesala a od Armageddonu bych řekl, že se nabídka spíše ztenčovala. V tomto díle se nabídka navrátila a navíc i značně rozrostla i díky systému vylepšování. Každou zbraň tak můžete pomocí materiálu více či méně přetvořit a vytvořit unikátní kousky. Taková tříhlavňová brokovnice, ze které můžete 3x vystřelit může být velmi užitečná stejně jako speciální halelujah grenade, který funguje jako mina. Jedinou malou nevýhodou je, že vylepšenou zbraň dostanete až v dalším tahu, což je na druhou stranu vyváženou možností vylepšovat zbraně během tahu vašeho soupeře, což přijde vhod a neunudíte se k smrti.

Pro většinu hráčů je však nejzajímavější právě na začátku recenze zmíněný multiplayer, který je pro mnohé top a nedají na něj dopustit. Zde asi nečekejte nic extra… teda nic extra kromě velké porce zábavy, které si užijete s přáteli u vaší televize nebo na dálku, pokud si ji zahrajete skrze Xbox Live či PS Network. Hra navíc nabízí souboj až 6 různých týmů, a tak se dostanete na každého.

Autoři mě však dostatečně přesvědčili i po grafické stránce, protože nejen, že hra vypadá velmi dobře, tak při potřebném přibližování obrazu krásně vidíte jednotlivé detaily, které oku snadno lahodí. To vše je doplněno zajímavým designem jednotlivých map, klasickým hudebním doprovodem, který asi nikoho moc nepřekvapí, a hlavně neskutečnou dávkou možností a samotnou hratelností.

Od Worms W.M.D jsem toho popravdě moc nečekal, a možná i o to více jsem překvapen, že se vývojářům povedlo v mnohém překonat i ty nejlepší díly jako Armageddon a World Party, a to nejen hratelností, ale i všelijakými zábavnými novinkami či audiovizuálním zpracováním. Pokud jste červíky milovali nebo milujete, tak o ničem neuvažujte a rovnou si Worms W.M.D kupte. Pro ty ostatní můžu dát jen jedno velké doporučení, protože z hlediska párty her se jedná vůbec o to nejlepší, co si v tuto chvíli lze na PlayStationu 4 a Xbox One zahrát.

Worms WMD

ps4xonensw
Team 17, Team 17
Datum vydání hry:
23. 8. 2016
KARTA HRY
9/10

Komentáře