Wolfenstein 3D

recenze  14
Martin Šmíd, 7. 6. 2009 23:41
Jen málokdy nás zaujme nově oznámená hra na Playstationu Network nebo Xbox Live Arcade. Když byl oznámen Wolfenstein 3D, nenechalo nás to klidnými a začali jsme se na něj opravdu těšit. Už tomu totiž bylo pár let, kdy jsme se naposledy vydali jako BJ Blazkowicz na hrad Hollehammer, abychom náckům a Hitlerovi ukázali, kdo je tu vlastně pánem. Minulý týden vydaná Playstation Network verze nás opět uvrhla do víru bludiště hradu Wolfenstein. Pojďme si říci, zda se vyplatí do takto staré hry investovat pár peněz.

Popularita služeb Playstation Network a Xbox Live Arcade je nesmírně velká, takže jsme byli v poslední době svědky toho, jak se velcí vydavatelé vrací ke svým starším hrám a pro tyto služby je znovu vydávají. Samozřejmě jde především o vypočítavost, kdy za malou snahu vydavatelé trhnou ještě nějaký ten peníz, ale na druhou stranu se my hráči na tyto hry vždy těšíme, protože si můžeme připomenou někdy i začátky videoher. Nyní si můžeme díky Activisionu připomenout hru, která vlastně stvořila žánr akčních her z pohledu vlastních očí. Nejde o nic jiného než stařičkého Wolfensteina 3D od legendárních vývojářů z id Software. Kromě připomenutí začátků tohoto žánru nám má navíc hra naznačit, že se už brzy dočkáme nového dílu v next-gen grafice, díky traileru, který zabírá většinu stáhnutého balíčku. Ještě než se vrhneme na samotnou hru, tak zmíním, že v recenzi pojednáváme o Playstation Network verzi. Tu si můžete nyní stáhnout na US Storu, ale během pár týdnů bude určitě i na tom českém. Když se nad tím tak zamyslíme, tak má Playstation 3 takovou menší exkluzivitu na tuto hru v České republice, protože z konkurenční služby Xbox Live Arcade ji díky nezájmu Microsoftu o náš trh nestáhneme. Nyní už ale k samotné hře.

Ta začíná v cele, která se náhle otevře, máte po ruce nůž a pistoli s několika náboji. BJ Blazkowicz vězněný na hradě Wolfenstein tak má jedinečnou možnost nejen utéci, ale i si to pěkně z očí do očí vyřídit se samotným Hitlerem, který není daleko od toho, aby ovládl celý známý svět. Protože je BJ Blazkowicz tvrdý chlapík, projde během hry šesti rozdílnými epizodami, rozdělenými na deset různorodých levelů, během nichž postřílíme spoustu nácků, vědců a psů, kteří se nám postaví do cesty. V první epizodě tak budete utíkat z vězení, do kterého jste se dostali při hledání plánů k operaci Eisenfaust. V druhé kapitole zase budete muset řešit šíleného vědce jménem Dr. Schabbs. Další levely už vám neprozradíme, ale určitě se u nich budete bavit tak jako při těch zmíněných. Abyste měli proti nepřátelům šanci, během hry dostanete k noži a pistoli další dvě zbraně. Tou první je lehký samopal, který už dokáže rychle pálit, a dokonce i přesně. Druhou zbraní, kterou časem dostanete, je ohromná palebná síla skrývající se v rotačním kulometu. Když jsme se zmínili o levelech, tak musíme ještě dodat, že každý level je jakýmsi bludištěm, které pochopitelně skrývá nejen páku k dalšímu patru, ale i klíče, poklady a skryté místnosti, za jejichž nalezení budete odměněni nejen body, ale i lékárničkami a silnějšími zbraněmi.

Pokud bychom měli zmínit technickou stránku hry, tak ta zůstala naprosto stejná jako originál. Vývojáři si s předěláním této hry nějak hlavu nelámali, takže rozhodně nečekejte žádný remake. Grafická stránka hry nedoznala žádných změn, dokonce je hra navržena pouze pro 4:3 obrazovky, takže po spuštěné na HD televizoru se širokoúhlou obrazovkou se vám po straně udělají černé pruhy. Přesto nemůžeme říci, že by grafika byla nějak odporná. Právě naopak, díky pestrým barvám a žádné změně, je hra přehledná a jen málokdy se stane, že byste přehlédli dveře, klíče, poklady nebo nedej bože nějakého vojáka se smrtí v ruce. Zachován zůstal i hudební doprovod, který nijak neurazí, ale dneska už jsme přeci jen zvyklí na daleko filmovější muziku, než jen na pár tónů. Zvuky jsou na tom také stejně, ale zde by byli vývojáři spíše proti sobě. Legendární výstřel pistole a řev vojáků, to je něco, na co se prostě i po tolika letech nezapomíná.

Abychom vývojářům nekřivdili, přidali do hry dvanáct trofejí/achievementů, které vám zaberou nějaký čas, než je vysbíráte. Většinou trofeje spočívají v dokončení jednotlivých kapitol na určitou obtížnost, nalezení všech pokladů v libovolném patře nebo pozabíjení všech nepřátel.

Wolfenstein 3D ani na Playstation Network neztratil nic ze své jedinečnosti, atmosféry a především vynikající hratelnosti, díky které se budete ke hře neustále vracet. Navíc vám projití všech šedesát levelů, posbírání všech pokladů a pozabíjení všech skopčáků zabere několik pohodových odpolední. Vřele doporučujeme stažení této hry.

Wolfenstein 3D

ps3x360
Activision, Nerve Software
Datum vydání hry:
3. 6. 2009
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře