WipEout HD Fury - Blu-ray

recenze  6
Martin Šmíd, 1. 12. 2009 21:57
Populární závodní futuristická série WipEout je tu s námi už hodně dlouho. Za tu dobu se stala jednou z vlajkových lodí konzolí od Sony, přičemž na každé platformě od tohoto japonského giganta se objevil nějaký ten díl. Na PSOne patřily všechny díly k tomu nejlepšímu, ale na PS2 už pomalinku začal na tuto sérii padat prach. Oživení se dočkala až příchodem přenosné konzole PSP, kde hned při startu vyšel první díl a nesmazatelně se podepsal na úspěchu PSP. Byl to totiž právě WipEout, který ukázal, co všechno PSP dokáže po stránce technologické, ale také po stránce hratelnosti. S příchodem PS3 v Sony zapracovali a před časem nám naservírovali nový díl s názvem WipEout HD, který vyšel nejprve exkluzivně na Playstation Network a poté i na Blu-ray Disku s datadiskem Fury. Pojďme se na něj podívat.

Pokud jste fanoušci WipEout série, asi jste na vydání WipEout HD čekali jak na smilování a měli jste o této hře načteny stovky článků. Pro ostatní na začátku zmíníme, že WipEout HD je taková kompilace obou dvou PSP dílů WipEout: Pure a WipEout: Pulse převedená do vysokého rozlišení. Ve hře tak naleznete vybrané tratě, týmy a lodě ze zmíněných her. Hned na začátek je nutno podotknout, že výběr udělali borci ze Sony Liverpool naprosto úžasný, takže si určitě žádný fanoušek stěžovat nebude a začátečníkovi je to asi jedno. Sony se celkem nedávno rozhodla, že tuto jedinečnou závodní hru přinese hráčům i na Blu-ray disku s datadiskem Fury, který nabízí kopec nové zábavy. Po zapnutí samotné hry tak máte na výběr, jestli se pustíte do datadiskovývh kol nebo si pustíte klasický WipEout HD. Trošinku nás zklamala nekompatibilita s PSN verzí, takže pokud máte uložené pozice z této verze, u BD verze jsou vám k ničemu a musíte začínat pěkně od začátku.

Po zapnutí klasické hry na vás vyskočí celkem jednoduchá nabídka, ve které se rozhodně neztratíte. Asi první co každý zapne, bude hlavní kampaň. Ta v sobě skrývá celkem osm šampionátů o několika závodech, kde naplno ukážete svoje schopnosti. Během osmi šampionátů navíc zkusíte nejrůznější herní režimy jako je Single Race, Tournament, Time Trial, Speed Lap a Zone Mode. Ať už budete hrát jakýkoliv režim, vždy máte ve WipEout HD jen dva nepřátele. Zaprvé jsou to samozřejmě zhmotnění soupeři na trati, kteří vám nedají nic zadarmo, a za druhé je to čas. Ten vás občas dokáže prohnat takovým způsobem, že ještě po závodě se budete klepat. Přesto dojet všechny závody na zlato není ve WipEout HD nutností. V každém šampionátu totiž stačí nastřádat určitý počet bodů v kombinaci se zlatými, stříbrnými a bronzovými medailemi, aby se vám otevřel šampionát následující. Samozřejmě trophy huntery budou zajímat jen zlaté medaile, ale pro nováčky v této hře bude lepší, když nejprve projdou celou hru a odemknou si postupně lepší lodě. Přesto bychom zde měli jednu výtku a to je až příliš nevyvážená obtížnost. Občas se vám totiž stane, že jedna trať v šampionátu bude naprosto lehká a dáte ji s prstem v nose, ale u té následující tvrdě narazíte. Už jsme se zmínili, že toto vydání obsahuje i datadisk Fury. Ten přináší nové lodě, ale i zbrusu nových osm šampionátů, takže hra pěkně nabobtnalá.

Pojďme se nyní podívat na samotnou hratelnost, tedy na samotné závodění na tratích. Před každým závodem si musíte vybrat správné vznášedlo podle toho, jak se na trať hodí. Znalost tratí je totiž základem k úspěchu. Nestačí si vždy vybrat jen vznášedlo s největší akcelerací, ale musíte brát v potaz i další atributy, jako je ovladatelnost a odolnost štítu. Na trati se totiž nic neodpouští a samozřejmě i vaši soupeři chtějí vyhrát, jak to jen jde. Série WipEout je známa i díky všelijakým zbraním a přestřelkám na trati. To samozřejmě zůstalo zachováno a během jízdy tak můžete vypouštět na kolegy rakety, střílet po nich kulometem, ale i nastražovat miny. Jak už jsme ale na začátku tohoto odstavečku zmínili, základem k úspěchu je bezchybná znalost tratě a pochopitelně i bezchybná vaše jízda. Nestačí pouze střílet po protihráčích, co to jde, ale především musíte správně zatáčet, vyhýbat se zpomalovacím rampám a naopak najíždět na ty, co vás zrychlí.

Na závěr jsme si nechali multiplayer. Ten už byl velkou devízou PSP titulů, přičemž nechybí ani zde. Naleznete tu jak klasický offline multiplayer na rozdělené obrazovce (horizontálně či vertikálně), tak i dnes tolik populární online režim. Tento odstaveček ihned spojíme s technickou stránkou. Grafika vypadá naprosto nádherně, což jste už jistě poznali z okolních obrázků. Navíc celá tato krása jede v rozlišení 1080p při 60FPS! Zde bychom možná trošinku přibrzdili, protože jak vše jede naprosto plynule, vše na trati bliká a při velké rychlosti je rozmazané, může někomu přivodit bolesti hlavy. Většinou jde o situace, kdy jste unavení po perném dni, takže bychom spíše doporučovali, abyste WipEout HD hráli jen plně odpočatí.

Sony opět dokázala, že umí vytvořit chytlavé akční závody, plné grafické extáze, výtečné hudby a především precizní hratelnosti. WipEout HD se stává jednou z nejlepších závodních her na Playstationu 3. Víc k tomu asi nemusíme dodávat. Pokud jste ještě neměli tu čest se s hrou setkat, toto vydání je pro vás jako dělané. Kromě původní hry totiž navíc dostanete i obří datadisk Fury.

Wipeout HD

ps3
Sony Computer Entertainment, Studio Liverpool
Datum vydání hry:
25. 9. 2008
Žánr:
Závodní
KARTA HRY
9/10

Komentáře