Wipeout 2048

recenze  12
Martin Šmíd, 16. 3. 2012 0:00
Když vycházelo PSP, neobešlo se bez nového dílu populární závodní série Wipeout. Vedle Ridger Raceru byl Wipeout dost možná nejlepší hrou, jakou jste si mohli na této konzoli v prvních měsících zahrát. Zatímco na Playstation Vita hra Ridger Racer docela propadla a stala se fackovacím panákem, Wipeout svojí pozici jednoznačně posiluje a ukazuje, jak krásné a zábavné mohou závody na cestách být.

Série Wipeout začala žít před mnoha lety na prvním Playstationu. Do dnešního dne se dočkala několika pokračování, ale ty stavěly na osvědčeném konceptu, s nímž přišel vůbec první díl. Jen se samozřejmě zlepšovala grafika, ale to je tak vše. Stejně je na tom i nejnovější přírůstek Wipeout 2048. Opět vás tak čekají bláznivé arkádové závody ve futuristických vznášedlech na ještě šílenějších tratích, kde se to jen hemží všelijakými blikajícími nápisy a dalšími světelnými efekty. Naštěstí se vrátila i skvělá hratelnost, kterou si série udržuje od prvního dílu. V Playstation Vita verzi je přesto několik zajímavých novinek a možností, které hráči určitě ocení.

Pokud jste hráli třeba poslední Playstation verzi Wipeout HD, asi vás zde kampaň nepřekvapí. Opět tu máte několik šampionátů, které se vám postupně otevírají. Začínáte v roce 2048 a pak dalšími roky pokračujete dále. V každém ročníku, či šampionátu, máte několik závodů různých druhů. Hlavními jsou samozřejmě závody, kdy na startovním roštu máte konkurenci. Nejprve si musíte proti konkurenci pomáhat jen za pomoci vlastních řidičských schopností, což díky na začátku chabé AI není moc těžké. Později ale přituhne a umělá inteligence značně přitvrdí, takže bude nutné používat i všelijaké zbraně, od kulometů, až po naváděné rakety.

Poté tu samozřejmě nechybí ani pro někoho nepopulární časovky, kdy musíte trať zajet do určitého času. Také tu jsou závody, v nichž musíte zničit určitý počet protivníků. Na začátku je toto docela jednoduché, ale později po vás začnou ostatní na trati střílet, přičemž se vám díky tomu počet zneškodněných soupeřů začne odečítat, takže budete mít co dělat, abyste se do limitu vešli. Šampionát pro jednoho je rozhodně velká zábava, a to i díky pozdější těžší obtížnosti a postupně se zlepšující umělé inteligenci. Navíc jde o docela dlouhou záležitost, trvající několik hodin.

Asi nejvíce vás zajímá, jak se nový Wipeout ovládá, když má konzole Playstation Vita několik nových ovládacích prvků. V základu se ovládá naprosto stejně, jako předchozí díly, tedy analogovou páčkou udáváte směr, zatímco rychlost poté tlačítkem R. Další úkony provádíte akčními tlačítky. Vývojáři do Wipeout 2048 zakomponovali i nové ovládací prvky, které si ale nejprve musíte aktivovat. Máte tu hned tři přednastavení ovládání, z nichž si můžete vybrat to, které bude vašemu srdci nejbližší. Každopádně můžete si vybrat ovládání jen za pomocí naklánění konzole a dotykových prvků. Nakláněním konzole zatáčíte, dotykem zadní plochy přidáváte plyn a na přední dotykové obrazovce vypouštíte střely. Osobně se mi tento styl ovládání jeví jako ten nejméně příjemný a dost jsem s ním bojoval, ačkoliv je tedy nutné říci, že všechny tyto nové prvky mají perfektní odezvu. Spíše jde o učení se a věřím, že si toto ovládání najde své fanoušky, kteří budou mít hodně času se ho naučit.

Protože konzole Playstation Vita těží z online podpory Playstation Network, najdete tu i propracovaný multiplayerový režim. Prakticky tu je online kampaň s vlastními závody proti ostatním hráčům. Postupně se vám tak odemykají další a další závody, v nichž se můžete měřit s hráči z celého světa. Takto podaný a hlavně propracovaný multiplayer jsme tu ještě neměli, zvláště u kapesní konzole. Pokud si zamilujete koncept Wipeoutu 2048, dá se u multiplayerové kampaně prosedět daleko více hodin než u singleplayeru.

Hrát s kamarádem můžete Wipeout 2048 i přes místní síť skrze položku ADHOC, ale daleko zajímavější je určitě Cross-play. Díky této položce můžete hrát multiplayer nejenom s dalšími hráči, kteří vlastní Wipeout 2048 na Playstation Vita, ale i s hráči na Playstationu 3 vlastnící hru Wipeout HD. Ať už si vyberete jakýkoliv online závod, u žádného jsem nezaznamenal problém v podobě lagů. Vše je naprosto plynulé, takže si můžete nerušeně užívat hraní. Snad se časem dočkáme více takto propracovaných multiplayerových her, které je radost hrát i na cestách.

Hratelnost je u nového Wipeoutu stejně návyková jako u předchozích dílů, ale co jí hodně pomáhá, je i sexy grafické zpracování. Po vizuální stránce moc chyb nenajdete, protože vše hýří detaily, ať už se jedná o tratě či raketky, s nimiž budete závodit. Těžko byste v současnosti hledali hezčí závodní hru na kapesním zařízení. Celá tato nádhera se i velmi svižně hýbe v 60 fps. Co možná jen trošinku kazí dojem, jsou delší loadingové obrazovky. Ty trvají mnohdy i několik desítek vteřin, ale záleží vždy na závodu a trati. Na tomto mohli vývojáři více zapracovat. Jinak skvělý je tu soundtrack, který vás se svými chytlavými melodiemi neustále žene k dalšímu a dalšímu závodu. Po audiovizuální stránce rozhodně dobře odvedená práce.

Wipeout 2048 je zcela jistě nejlepší závodní hrou, jakou si můžete v současnosti na cestách zahrát. Nabízí dlouhou kariéru, návykovou hratelnost a také propracovaný online multiplayer, který můžete hrát s Playstation 3 hráči. Vše je navíc zabaleno do líbivého audiovizuálního zpracování. Jen škoda, že vývojáři nepřipravili nové tratě nebo další novinky. Wipeout 2048 si mohl s tímto odnést lepší známku, nyní se musí spokojit s osmičkou.

WipEout 2048

vita
Sony, Sony
Datum vydání hry:
22. 2. 2012
KARTA HRY
8/10

Komentáře