Warhawk

recenze  12
Martin Šmíd, 21. 8. 2008 15:53
Původní Warhawk vyšel před mnoha lety na PSone a ihned se stal nezapomenutelnou hrou. Roky uběhly a tým Incognito se rozhodl tuto legendu oživit. Málokdy se stane, aby následovník úspěšné hry překonal svého předchůdce. Novému Warhawku se to na Playstation 3 povedlo a je tak jedním z důvodů, proč vlastnit nejnovější konzoli od Sony.

Před dvěma lety, když byl Warhawk ohlášen, se stal velkým tahákem nově oznámené technologie gyroskopického naklánění SIXAXIS ovladače. Tehdy se ještě jednalo o singleplayer a nikoho ani nenapadlo, že se Warhawk za dva roky stane online králem na PS3. Singleplayer byl vyškrtnut a zbyl jen online režim, který vývojáři hýčkali. Sony se tak rozhodla Warhawk vydat čistě jako online akci bez možnosti hry pro jednoho hráče. Ze začátku byl slibován AAA titul, který umožní velké bitvy jak na zemi, tak ve vzduchu. Po úspěšném betatestu přišlo i vydání samotné hry, na kterou se psaly jen pochvalné články. Ačkoliv není Warhawk bezchybným titulem, všechny nedostatky přebíjí vyváženou a návykovou hratelností. Warhawk se nikdy nesnažil být realistickou vojenskou akcí, jako je Counter-strike nebo Battlefield z third-person pohledu. Arkádová hratelnost se zkrátka nezapře a co si budeme povídat, hra je tak velmi chytlavá a vydržíte u ní hodiny. Sony se hru rozhodla vydávat dvěma způsoby. Pokud chcete hrát Warhawk hned a nechce se vám pro něj chodit do obchodu, můžete si ho stáhnout z PlayStation Store. Na této verzi nezůstal bez povšimnutí fakt, že pokud si ji hráč stáhne, má právo ji hrát jen on a nikdo jiný. Jak jistě víte, ostatní hry si můžou stáhnout až čtyři další kamarádi a hrát je na svých účtech. Pokud přesto budete chtít Warhawk hrát na jiné konzoli, můžete jen přes účet, který hru zaplatil. Po odpojení od zdrojového účtu bude hra nefunkční. Tento způsob má ovšem jednu nevýhodu. Pokud si hru stáhnete na jiné konzoli, na té svojí si ji nebudete moci zahrát v následujících 24 hodinách. Mnohem příjemnější je pořízení Blu-ray verze. Ta obsahuje kromě samotné hry i tištěný manuál a největší hodnotu představuje i BT Headset Jabra 125(US verze) 135(EU verze). S touto verzí si můžete dělat, co se vám zlíbí a spouštět ji klidně i na deseti konzolí po sobě. Osobně doporučuji Blu-ray edici, ale pokud už vlastníte headset, postačí vám i ta ze Store. Ještě zmíním, že jsou obě verze obsahově stejné.

Hlavní menu hry není nijak nabušené a má jen základní nabídku, kde naleznete nějaké to nastavení a samotný hlavní online mód. Po souhlasu s podmínkami se dostanete do menu tohoto módu. Zde už máte spoustu možností. Od statistik kamarádů, vytváření vlastních her, připojování už k založeným až po vytvoření vlastní postavičky a skinu svého letadla. Vybrat si můžete buď hru za vojáka Eucadia nebo Chernova. Na samotnou hratelnost to přitom nemá žádný vliv. Po vybrání hry stačí zmáčknout X a připojíte se na danou mapu. Akce může začít. Ze začátku vám asi přijde hra poněkud těžká, pokud hrajete proti ostříleným hráčům. Vaše snažení najde oporu v hromadě hodnocení, což je přes 2500 nejrůznějších statistik, na základě kterých získáváte různé medaile a odznaky. Dočkáte se ocenění za týmový boj, za počet zlikvidovaných nepřátel, za používání určitého typu zbraně a dalších věcí. Pokud jste hráli Resistance, tak víte o čem mluvím. Na mapě máte spoustu možností, jak překonat různou vzdálenost. Můžete chodit po svých, ale mnohem zajímavější bude jistě použít nějaký ten dopravní prostředek. Máte zde klasický vojenský tank, džíp s kulometem pro více hráčů, no a co Warhawk proslavilo, jsou stíhačky. Všechny dopravní prostředky přitom můžete ovládat pomocí naklánění SIXAXIS gamepadu, nebo si zvolit klasické ovládání pomocí analogových páček. Vzhledem k tomu, že Lair ani Warhawk nejsou tímto způsobem zrovna moc dobře ovladatelné (přitom obě hry měly předvést možnosti SIXAXISu), začínám si myslet, že je tato technologie trochu šlápnutím vedle.

Pokud se podíváte do Create Game, tak zjistíte, že má Warhawk celkem pět odlišných prostředí, dalo by se říci map. Každá mapa je pak trošku odlišná, i co se týče počtu hráčů. Ty největší mapy jsou sice celkem rozsáhlé, ale přeletět z jednoho konce na druhý je otázka pár sekund. Dojít pěšky je už o něco složitější. Vývojáři si pro hráče připravili i několik typů herních módů – Team Death Match, Death Match, Capture The Flag a Zones. První dva jsou klasické střílečky a jde především o váš skill. Po čase mohou tyto módy začít nudit. Zato Capture The Flag a Zones představují vrchol hry a budete se u nich skvěle bavit i několik hodin v kuse. Velkou chybu vidím v problémech připojení na volné servery. Nedokážu přesně říci, co to způsobuje, ale abych se nemohl připojit na server, který založil třeba kamarád a je tam sám, mi přijde trošku divné. To platí i pro ostatní vytvořené hry a někdy to chce i hodně štěstí najít server, kam se můžete připojit a nenapíše vám to, že je hra plná. Warhawk kromě online hry podporuje i multiplayer pro čtyři hráče na rozdělené obrazovce nebo po místné síti, pokud máte více PS3 v jedné místnosti. Toto řešení vždy funguje a nemusíte se tak strachovat, že bude místnost plná. Další opravdu nepříjemnou chybou je samotné hodnocení hráče. Už nejednou se mi stalo, že se mi mé statistiky vynulovaly.

Warhawk běží v rozlišení 480p, 720p, nebo 1080i. Hra celkově vypadá velmi pěkně a jedním z velkých taháků je neomezená dohlednost. Příkladem je mapa, která je složena ze vzdušných věží. Pokud si vezmete sniperku, můžete zazoomovat klidně až na opačný konec mapy. I ostatní grafické efekty vypadají velmi pěkně. Hořící kusy sestřelených letadel i samotné výbuchy jsou nádherné. Hudební a zvuková stránka je rovněž příjemná a hře dodává na atmosféře. Pokud byste nevěděli, jak zprovoznit headset, pročtěte si následující postup. Na Headsetu stiskněte zapínací tlačítko a držte ho do doby, než se rozsvítí modře. Poté musíte headset nainstalovat v PS3 stejně jako ostatní BT zařízení. Pak už si jen ve stejné záložce nastavte hlasitost a vyzkoušejte správné fungování. Pokud je vše v pořádku, můžete se pustit do tvrdých bojů. V samotné hře musíte pro komunikaci stisknout tlačítko L3.

Warhawk je fenomenální online akce a jedna z prvních svého druhu na Playstation 3. Cenu ospravedlňuje návyková hratelnost i samotný obsah. Ke hře už vyšlo i několik přídavků a vycházet budou i další, a tak se určitě nudit nebudete. Warhawk je prostě povinnost pro každého majitele PS3, který je připojen k internetu.

Warhawk

ps3
Sony Computer Entertainment, Incognito Inc.
Datum vydání hry:
30. 8. 2007
Žánr:
Simulátor
KARTA HRY
9/10

Komentáře