Warhammer 40k: Space Marine

recenze  10
Martin Šmíd, 14. 9. 2011 19:45
Deskovou hru Warhammer 40k vám asi nemusíme dlouze představovat. Mix fantasy a scifi prostředí s jedinečnou hratelností si získal spoustu fanoušků. Dokonce se Warhammer 40k stal předlohou pro spoustu velkých videoherních klasik a dá se říci, že vývojáři z tohoto univerza čerpají i v dnešní době docela dost nápadů. Občas se v minulosti objevila i nějaká ta oficiální videohra, včetně MMOčka. Nikdy jsme tu ale neměli střílečku z tohoto prostředí. Ta přichází až nyní, a jestli bude stejně kvalitní, jako desková předloha, na to odpoví naše recenze.

Příběh Warhammer 40k: Space Marine není moc originální. Ve hře hrajete za kapitána Tita, který je vyslán jako člen Ultramarines na nehostinnou planetu plnou zelených příšer – orků, aby si to s nimi vyříkal pěkně po svém. V tomto je scénář hodně jednoduchý a asi nepřekvapí. Co naopak ale překvapí, tak to jsou menší i větší zvraty, ať už se bude jednat o zradu nebo něčí smrt. Po této stránce příběh překvapí, jen tedy co bych vytknul, tak jsou kolikrát zbytečné cut-scény. Ty mají mnohdy až rušivý efekt a jen zdržují od hraní. Jinak za co musím vývojáře pochválit, tak to je délka příběhové kampaně. Příběh se odehrává v pěti velkých kapitolách, přičemž by vám měly zabrat nějakých deset hodin, což není vůbec špatné.

Pokud jste viděli nějaký trailer na Space Marine, případně jste hráli demoverzi, možná vám na první pohled přišel jako kopie populární hry Gears of War. Nenechte se ale mýlit touto slupkou, protože pod povrchem jsou obě hry docela dost odlišné, každá navíc s vlastním stylem hratelnosti. Zatímco Gears of War vsází především na opatrnější taktický postup a krycí systém, Space Marine je normální střílečkou, která na krycí systém kašle. Navíc střelba určitě není hlavní ingrediencí. V základu totiž máte vždy nějakou zbraň na krátkou vzdálenost, jako je na začátku motorová pila, později dostanete sekyru nebo obrovské kladivo. Těmito zbraněmi můžete zelené neřády pěkně mlátit, přičemž z nich cáká krev jak v Ninja Gaidenu. Jedná se tak o mix střílečky s hack n slash akcí, který je docela chutně namíchán, takže se budete bavit od začátku do konce.

Docela zajímavě je ve Space Marine řešeno doplňování zdraví. Nemáte tu dneska tolik populární automatický systém, ani sbírání lékárniček. Vývojáři přicházejí s vlastním systémem, který docela dost přidává na adrenalinu. Jde o to, že když vám klesne ukazatel zdraví, musíte pro jeho doplnění porazit nepřítele nějakou brutální smrtí. Základem je ho srazit a poté mu zbraní na krátkou vzdálenost pěkně upravit fasádu. Motorovkou mu uříznete hlavu, případně pokud má nepřítel štít, ten Titus vezme a pěkně ho s ním umlátí. Krev v těchto scénách cáká na všechny strany a brutalitou v nich si nezadá s Gears of War. Jak jsem ale řekl na začátku, takovéto doplňování zdraví přidává na napětí a přináší tak trochu i svěží vánek do zaběhnutých stereotypů.

Pochválit musím vývojáře za docela velké množství nepřátel, navíc občas potkáte nějakého toho bosse, který dokáže zatopit. Také zbraní není málo a naleznete mezi nimi zajímavé kousky, jejichž používání ani po hodinách hraní neomrzí. Akce je určitě zábavná, a jak přicházejí silnější a silnější potvory, nikdy se mi nestalo, že bych se nudil. Bohužel pochválit nemohu level design. Ten sice není špatný a tak trochu i chápu vývojáře, že na pouštní planetě jdou vymyslet jen vojenské základny a dalších pár lokací, ale dokázal bych si představit větší pestrost. Třeba nějakou džungli v oáze.

Po dohrání příběhové kampaně, na vás čeká ještě multiplayer. Ten si odemknete zadáním speciálního Online pass kódu, který naleznete v balení s novou hrou. Pokud si koupíte bazarovou kopii, budete si muset online pass ještě dokoupit zvlášť na PS Store nebo Xbox Live Marketplace. Každopádně multiplayer je až překvapivě zábavný a dokáže vás u televizní obrazovky udržet po docela dlouhou dobu. Systém odemykání nových režimů a dalších postupů je stejný, jako v řadě jiných akčních her, ale to určitě nevadí. Pokud tak máte rádi zběsilé akční hry plné krve, mohli byste v multiplayeru Space Marine najít zaslíbení. Jen je trochu škoda, že v základu najdete jen dva herní módy - Annihilation (team deathmatch) a Seize Ground (capture and hold). Vývojáři ovšem do budoucna slibují další, přičemž některá DLCčka budou dokonce zdarma. O budoucnost je zdá se postaráno.

Na Warhammer 40k: Space Marine je radost pohledět. Disponuje totiž velmi pohlednou grafikou s minimem zoubků, pěknými modely postav vojáků, ale i skřetů a démonů, pěknými efekty a kupou dalších věcí. K dobru je určitě nutné přičíst i stabilní framerate, který neklesá ani v těch největších řežbách. Grafická stránka je povedená a asi těžko chtít více. Na stejné úrovni je hudební doprovod, který navozuje jedinečnou atmosféru Warhammer univerza, stejně tak jsou povedené i zvuky a dabing. Zvláště, pokud máte doma nějaké to domácí kino, užijete si hraní na maximum. Po audiovizuální stránce je těžké hledat nějakou chybu na Space Marine.

Warhammer 40k: Space Marine je ve výsledku určitě povedenou akční hrou, která fanoušky tohoto univerza nezklame. Přináší zajímavý sci-fi příběh, zábavnou hratelnost s nadprůměrnou herní dobou, ale ztrácí na poněkud velké jednotvárnosti, která se táhne od začátku do konce. Škoda, že na tomto vývojáři více nezapracovali, ale ani tak si myslím, že nákupu litovat nebudete. Nyní mě omluvte, jdu ještě rozřezat pár zelených potvor.

Warhammer 40,000: Space Marine

ps3x360
THQ, Relic
Datum vydání hry:
9. 9. 2011
Žánr:
Střílečka, RPG
KARTA HRY
7/10

Komentáře