Vývojáři z Rockstaru skončili málem během vývoje hry Agent v egyptském vězení

novinka  14
Martin Šmíd, 29. 12. 2020 16:10
Možná si ještě pamatujete na akční hru AGENT studia Rockstar Games, kterou oznámila Sony před mnoha lety na E3 jako velkou exkluzivitu pro konzoli PlayStation 3. Nikdy jsme se jí ale nedočkali a vlastně důkazem o její existenci je jen několik uniklých artworků a obrázků z rozpracované verze. V poslední době ale o hře mluví i sami vývojáři. Nyní jsme se díky magazínu Game Informer dozvěděli, že několika vývojářům hrozilo vězení v Egyptě, když jeli do Káhiry pořídit fotografie. To bylo zhruba v roce 2000, kdy probíhal vývoj ve studiu Rockstar San Diego, než bylo vše přesunuto do Rockstar North. Hra AGENT se měla odehrávat ve Washingtonu, ale také měla obsahovat řadu dalších lineárních misí, odehrávajících se v lokacích po celém světě, přičemž jednou z nich byla i Káhira v Egyptě. Když vývojáři dělali výzkum, tak zjistili, že není na internetu dostatek fotografií, a tak aby ušetřili čas, rozhodli se do tohoto města vyslat tým umělců, který měl za cíl pořídit fotografie místa a řady jeho pamětihodností. V tu chvíli ale netušili, že z toho bude docela velký problém.

Plán byl odletět do Káhiry na dva týdny, pořídit fotografie a vrátit se domů, přičemž aby vše bylo usnadněno, najali si vývojáři místní průvodce a překladatele, kteří jim měli ukázat zajímavé památky a říci jim důležité informace o městě. „To je asi jeden z důvodů, proč jsme nemohli získat satelitní snímky Káhiry,“ směje se nyní při vzpomínce Luis Gigliotti, který tehdy vedl vývoj hry AGENT. Ten přiznává, že četl různá varování ohledně fotografování v Káhiře, ale nebral je moc vážně. Nečekal ovšem, že i na ně si úřady vyšlápnou. Jeden z členů výpravy, Darrell Gallagher, současný šéf studia The Initiative, se musel vrátit domů o něco dříve, ale byl zadržen policí, která dostala tip, že natáčel v Egyptě pornografii. To je v Egyptě považováno za trestný čin, za který hrozí dokonce vězení. Následně byl i zbytek týmu zadržen za držení a natáčení porna. „Věděli jsme moc dobře, že bychom mohli mít potíže, protože ačkoliv jsme neudělali nic nezákonného, měli jsme u sebe asi 12 tisíc fotografií Káhiry,“ vzpomíná Joseph Sanabria.

Když se chýlilo egyptské dobrodružství ke konci, rozhodl se Sanabria vypálit pořízené fotografie na DVD a to poslat do studia poštou. Následně vše, co by připomínalo nahotu, nebo sex smazal, aby nebyly problémy. Tým ovšem musel před odletem ještě řešit obsah notebooku Charlese Morrowa, uměleckého ředitele, který si ho vypůjčil od svého otce, který pracoval jako gynekologický onkolog. V notebooku měl rentgeny a fotografie ženských pohlavních orgánů, což by si mohla policie v Egyptě špatně vyložit. Naštěstí se tak nestalo, ale než vývojáři seděli v letadle, hodně se báli, že nakonec skončí ve vězení. Možná i proto následně zrušili plánovanou cestu do Ruska.

Každopádně vývoj hry Agent byl po nějakém čase zrušen a vývojáři se pustili do vývoje Red Dead Redemption. V roce 2009 pak Rockstar North oznámil, že vývoj hry restartoval a postará se o dokončení hry, ale to se nikdy nestalo. Naposledy jsme o hře slyšeli v roce 2018, kdy Take Two, mateřská společnost Rockstaru, opustila ochrannou známku na hru AGENT.

Celý příběh si můžete přečíst na stránce magazínu Game Informer - odkaz . 

Zdroj: Game Informer

AGENT

ps3
Rockstar, TakeTwo
KARTA HRY

Komentáře