Vader Immortal: A Star Wars VR

recenze  4
Martin Šmíd, 4. 10. 2020 12:50
O poslední filmové trilogii Star Wars, za níž stál Disney, si může každý myslet, co chce, ale faktem je, Star War je stále velmi silnou značku, která má co říci ve filmovém i videoherním světě. Na velkou AAA videoherní produkci má práva EA, která nám přinesla naposledy Star Wars: Squadrons, který už mohu také hrát a recenzi na něj přinesu v brzké době. Než se ale tak stane, posvítil jsem si na VR záležitost Vader Immortal: A Star Wars VR od studia ILMxLAB, která se nedávno dostala na konzoli PlayStation 4 a její headset PlayStation VR.

Recenzovaná verze: PlayStation VR

Než se rozepíši o svých dojmech, zmíním jednu věc, která mi přijde docela zvláštní. Pokud se trochu zajímáte o virtuální realitu, tak určitě víte, že hra Vader Immortal: A Star Wars VR vyšla pro PC a jeho headsety zhruba před rokem a byla rozdělena do tří epizod. Na PlayStation 4 tedy PlayStation VR se dostává v kompletním balíčku, kdy epizody není možné koupit samostatně. A možná i proto nechápu, proč se každá epizoda spouští jako samostatná aplikace. Očekával bych, že je vývojáři propojí a půjde o jeden ucelený balíček a jedno nepřerušované dobrodružství, ale není tomu tak. Jde samozřejmě jen o drobnost, ale je to určitě zvláštní rozhodnutí, protože když dohrajete jednu epizodu, musíte aplikaci vypnout a zapnout druhou epizodu, což není zrovna uživatelsky nejintuitivnější. Každopádně nyní se vrhnu na samotnou hru.

Tedy hru, Vader Immortal: A Star Wars VR je totiž spíše interaktivním zážitkem pro fanoušky Star Wars, pro který si vývojáři nemohli najít zajímavější téma, protože se točí kolem legendárního a ikonického padoucha Dartha Vadera. Jeho ostatně znají i lidé, kteří jsou celým fenoménem nepolíbení, takže zjistit o něm něco více je dostatečně velkým lákadlem. Hra se odehrává mezi filmy Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů a Rogue One: A Star Wars Story/ Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje, přičemž se ujímáte role pašeráka, který je i se svým ukecaným a dobře napsaným robotickým kamarádem uvězněn na planetě Mustafar. Fanoušci určitě vědí, že jde o tu samou ohnivou planetu, na níž proběhl epický souboj mezi Anakinem Skywalkerem a Obi-Wanem. Zajímavostí určitě je, že se o příběh postaral scénárista David S. Goyer, který je znám za svoji práci na filmech jako Temný rytíř, Muž z oceli nebo Godzilla. A je vidět, že mu psaní kvalitních příběhů jde, protože pokud dokáže Vader Immortal: A Star Wars VR v něčem zaujmout, je to právě zápletka, dobře zapadají do oblíbeného univerza, která ho navíc rozšiřuje a prozrazuje další informace o mytologii a samotné ohnivé planetě. Já si celou zápletku užíval a je vlastně i tím hlavním důvodem, proč by měli fanoušci nad nákupem uvažovat.

Už výše jsem naznačil, že Vader Immortal: A Star Wars VR není ani tak hra, ale spíše interaktivní zážitek ze světa Star Wars. Je to dáno hlavně tím, že často jste jen pasivním sledovatelem událostí a vyprávění zajímavého příběhu, o což se starají postavy, které vás budou doprovázet. A do toho sem tam přijdou hratelné pasáže, v nichž se postupně učíte ovládat světelný meč, ale také sílu, no a sem tam dojde i na pár lehčích logických hádanek a nechybí ani dva epické souboje s bossy, které se hodně povedly. Co se týče rozmanitosti, nemohu si na nic stěžovat, protože každá epizoda klade do cesty trochu jiné překážky. A samotnému dojmu jistě pomáhá i velmi dobrá výprava a povedený design úrovní.

Co ovšem mi vadilo, tak je skutečnost, že hra nemá moc akčních pasáží. Když jsem se naučil bojovat se světelným mečem a do toho ovládat sílu, připadal jsem si jako neporazitelný Jedi s obrovskou sílou, přičemž šlo o opravdu jedinečný a hlavně zábavný zážitek, u něhož jsem nechtěl, aby skončil. Kdo by ostatně nechtěl umět odrážet světelným mečem letící kulky nebo silou přitahovat protivníky a následně s nimi házet jak s hadrovými panáky. A to je něco, z čeho určitě budou fanoušci ohromeni. Jen takových pasáží bohužel moc není, a tak jsem si po dohrání říkal, že tady byl potenciál daleko větší. Zvláště, když některé sekvence jsou vážně fajn a následně jsem si je dal ještě jednou skrze výběr kapitol.

Hra Vader Immortal: A Star Wars VR nemá volný pohyb, ale po úrovních se přesouváte za pomoci teleportování. To pomáhá tomu, aby byla co nejvíce eliminována možnost, že se vám udělá během hraní špatně. Hra ještě umožňuje si zážitek dále upravit dle svých potřeb. Co se týče samotného ovládání, tak jsou vyžadovány dva PlayStation Move ovladače. Ty už mají něco za sebou, ale pro hraní dostačují. S ovládáním pohybu i otáčením jsem neměl problém, a stejně tak mi přišlo i přesné ovládání světelného meče, který dělal přesně to, co jsem chtěl. Jen mi vadilo, že moje virtuální ruce se mi neustále kroutily, což vypadalo opravdu zvláštně a ne zrovna hezky, a vlastně to i celkem nabourávalo onu představu, že se přímo nacházím na planetě Mustafar a hledám vzácný artefakt.

Vader Immortal: A Star Wars VR není nějak extra dlouhou hrou. Jednotlivé epizody mají kolem 30-40 minut, takže vám vystačí na jeden pohodový večer. Dohráním kampaně ale nic nekončí, protože každá epizoda má ještě speciální režim Lightsaber Dojo, v němž postupně likvidujete silnější vlny nepřátel. Během tohoto režimu musíte využít veškeré své dovednosti se světelným mečem a následně i chytré využívání síly. Vzhledem k tomu, že akční pasáže jsou zábavné, tak jsem si hraní tohoto režimu celkem užíval, navíc jeho hraním si můžete odemykat různé barevné varianty pro světelný meč a další bonusy. Hra Vader Immortal: A Star Wars VR se prodává na PlayStation Store za nějakých sedm stovek, a to si myslím, že je férová cena za tento balíček. Ano, nějaké ty mušky hra má, ale fanoušky určitě uspokojí.

Velkou chloubou Vader Immortal: A Star Wars VR je rozhodně vizuální zpracování, o které se stará osvědčený Unreal Engine 4. Bez debat jde o jednu z nejlépe vypadajících her pro virtuální realitu, jakou jsem mohl na PlayStation VR hrát. Detailní je prostředí i postavy s dobrými animacemi, a vývojáři nešetří ani různými pěknými efekty. Technických problémů jsem si během testování nevšiml, takže jsem si mohl užívat hraní. Ještě lepší jak vizuální zpracování je ozvučení a hlavně parádní hudební doprovod se spoustou ikonických i nových skladeb, které dobře podkreslují dění a starají se o nezapomenutelnou filmovou atmosféru. V tomto hra rozhodně nezklame a ještě více fanoušky filmové ságy vtáhne a nepustí.

Od hry Vader Immortal: A Star Wars VR jsem toho moc nečekal, ale nakonec jsem dostal solidní VR zážitek, který potěšil svým zajímavým a dobře napsaným příběhem, ale také několika kvalitně navrženými pasážemi. Je jen škoda, že když se více rozkoukáte, tak je najednou konec a zamrzí určitě i absence více akčních pasáží, v nichž byste se mohli vyřádit se světelným mečem i silou. Pro fanoušky Star Wars ale určitě nejde o špatnou investici. 

Vader Immortal: A Star Wars VR

ps4psvr
ILMxLAB, ILMxLAB
Datum vydání hry:
25. 8. 2020
KARTA HRY
7/10

Komentáře