Urban Chaos

recenze  6
Martin Šmíd, 16. 10. 2009 1:16
Koncem roku 1999 vydal britský EIDOS hru, které neudělal žádnou velkou reklamní kampaň, a tak si musela vystačit jen s recenzemi, jenž ji většinou hodně vychválily. Jak se později ukázalo, byla to rozhodně škoda, protože takto kvalitní hra by si zasloužila daleko větší podporu. Po PC verzi přišla i verze pro PSX a poté i pro Dreamcast. Konzolové verze už bohužel nedopadly nejlépe, a proto si raději něco řekněme o PC verzi, která už v roce 1999 ukázala, jak budou v budoucnu vypadat městské akce.

Malou firmičku Mucky Foot v roce 1999 nikdo neznal a vlastně nikdo nezná ani nyní, ačkoliv se z Urban Chaos vyklubal nečekaný hit, který ovšem zavraždil přímo otřesný marketing ze strany vydavatele. Možná jen hráči, kteří byli zarytí fanoušci her Magic Carpet od Bullfrogu, věděli, že spousta vývojářů v Mucky Foot pochází právě ze zmíněné firmy. Jako první svoji hru si Mucky Foot vybral jakousi městskou akci, kde jsme se chopili policistky Darcy Sternové, černošky, která začíná u policie v Union City. Jako začátečník má za úkol klasickou práci, jako přemluvit sebevraha, aby neskákal, sebrat nějakého toho drogového dealera či sbalit prostitutku za neplacení daní? :) . Jak se ale děj hry později zamotává a Darcy bude bojovat s gangem Wild Cats, bude plnit daleko nebezpečnější úkoly, jako je záchrana nebohé novinářky či hledání spousty důkazů a zastavení samotného gangu. Celou hrou byl Darci k nápomoci i kamarád jejího otce, Roper McEntyr, který vám postupně odhaluje tajemství kriminálních skupin ve městě.

Možná by se mohlo zdát, že úkoly se ve hře opakují, opak je pravdou. Po většinu budete plnit různorodé úkoly (zvláště časovky svou obtížností dělaly značné problémy), každý tolik odlišný od toho předchozího. Každopádně jsme ještě nezmínili, že Urban Chaos byla akční adventura viděná z pohledu třetí osoby, kdy hlavní hrdinka měla k vykonávání své práce spoustu zbraní, ale i dokázala, že ji nedělá problém vytáhnout nějaké to bojové umění. Zvláště bitky s gangem Wild Cats byly velmi povedené a nebylo nic lepšího, než dříve sebevědomým klukům nakopat s Darci zadky. Kromě zacházení se zbraněmi a používání bojových umění, uměla Darcy i mrštně skákat a překonávat tak spoustu pastí a překážek. Abyste se ve hře neztratili, měli jste po celou dobu užitečný radar, který vás navigoval, abyste správně dokončili úkol. Ačkoliv se hra odehrávala v Union City, měli jsme vždy jen omezený prostor, kde jsme v danou chvíli operovali. Co trošinku kazilo onu otevřenost, byla také omezené viditelnost. Místo budov v dálce jsme tak viděli jen černou stěnu. Kromě těchto klasických misí jsme si občas "zazávodili" v policejním autě.

Grafická stránka na PC byla velmi pohledná a zvláště na „nadupaných” počítačích hráči zažili nevídané orgie. Na celou hru se nádherně dívalo, což podtrhovaly i animace hlavní hrdinky, které byly velmi přirozené a působily daleko přirozeněji, než u tehdy ve stejný čas vydaného čtvrtého Tomb Raidera. V čem ale Tomb Raider svoji konkurentku převálcoval, byla PSX verze, která byla daleko lepší. Grafická stránka u této verze za moc nestála a zřejmě se tu projevila zastaralost této konzole. Co bohužel katastrofu na PSX dokonalo, bylo úděsné ovládání, které bylo značně nepřesné a spoustě hráčům zkrátilo život o několik let. To všelijaké zvuky i hudba byla na tom o poznání lépe a na PC navodila celkem hutnou atmosféru. To na PSX už katastrofu neodvrátila.

Urban Chaos na PC byla vynikající akční hra, kterou si každý vrchovatě užil. Přinesla pohlednou grafiku, vypiplanou hratelnost se zajímavými úkoly. Pozdější verze pro konzole udělali této hře akorát ostudu a odsoudily ji do průměru. V roce 2006 vydala společnost EIDOS jakési pokračování na PS2 se pod jménem Urban Chaos: Riot Response, které se z dnešního pohledu jeví jako hodně špatný vtip a měli by si za něj vývojáři vytrhat všechny vlasy. PC verze od nás dostává naleštěné Bčko, konzolová pořádně ušmudlané Cčko

Urban Chaos

ps1dreamcast
Eidos Interactive, Mucky Foot Productions
Datum vydání hry:
6. 10. 2000
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře