Until Dawn: Rush of Blood

recenze  20
Martin Šmíd, 22. 10. 2016 17:45
Hororová adventura Until Dawn patří mezi největší překvapení minulého roku. Nabídla skvěle podaný příběh se zajímavými hrdiny, kteří museli vynaložit spoustu sil k tomu, aby přežili, což bylo doplněno o nádhernou vizuální prezentaci. Vývojáři ze studia SuperMassive Games se následně vrhli na spin-off pro headset PlayStation VR, který na původní hru nijak nenavazuje, přesto fanoušky dokáže dostatečně uspokojit, pokud si už virtuální realitu pořídí. Více níže v recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation VR

Zatímco původní Until Dawn byla hororová adventura s možností rozhodovat o osudu jednotlivých postav, spin-off Rush of Blood je spíše klasická kolejnicová střílečka. Žánrem se tedy dost liší, ale vývojáři ze SuperMassive Games ukazují, že i v jiném žánru umí připravit celkem atmosférický a děsivý zážitek, který předloze ostudu rozhodně nedělá, právě naopak, dobře jí doplňuje. Rush of Blood možná vypadá, že nemá žádný příběh, ale postupně začnete odkrývat příběh Joshe a dvojčat, takže hlavně fanoušci budou mít z menšího propojení s původní hrou radost, ale pochopitelně hlavní je na Until Dawn: Rush of Blood střílení.

Když hru poprvé zapnete, můžete se rozhodnout, jestli budete hrát s klasickým DualShockem 4 nebo dvěma PlayStation Move ovladači. Oběma způsoby se ovládá dobře, ale je jasné, že až s pohybovými ovladači Move zažijete ten nejlepší možný zážitek, protože můžete zaměřovat bleskově oběma rukama, v nich držíte zbraně – vývojáři zaměřování navíc usnadňují faktem, že zbraně slouží v tmavých lokacích jako baterky. Stejně jako v recenzovaném The London Heist, ovládání funguje po většinu času bezvadně, kalibrace na začátku je snadná, což jen dopomáhá velmi kvalitnímu zážitku. Jen jednou se mi za celou dobu stalo, že ovládání začalo být méně přesné, čemuž pomohla opětovná kalibrace skrze nastavení. Zřejmě na tomto má vliv osvětlení v pokoji, je lepší hrát v tmavší místnosti, aby kamerka měla lepší podmínky pro snímání ovladačů i samotného headsetu.


Nyní už ale k samotné hře. Jak už bylo zmíněno výše, jde o klasickou a prakticky v ničem nevybočující kolejnicovou střílečku, v níž jedete po dráze ve speciálním vozítku, a musíte se jednak vyhýbat překážkám, ale také střílet označené předměty pro zvedání násobiče a hlavně nejrůznější protivníky, kteří se vám dostanou do cesty. Na začátku to budou hlavně oživlé figury, ale následně dojde i na zombie, pavouky a další havěť, z níž budete mít pořádně nahnáno, i třeba díky jejich nechutně vydávajícím zvukům. Ke slovu se dostane i několik střetů s bossy, kteří budí respekt a někteří jsou hodně děsiví, ale jejich poražení je vždy otázkou času a hlavně vaší přesnosti střelby, protože nic více nepotřebujete. To je možná i trochu škoda, souboje s bossy mohly být trochu rafinovanější a zajímavější. To ovšem nic nemění na tom, že jako střílečka Until Dawn: Rush of Blood funguje dobře, a ačkoliv nepřináší v rámci žánru něco nového a neokoukaného, dokáže slušně zabavit a rozhodně nezklame.

Abyste měli proti nejrůznějším protivníkům šanci, dostanou se vám do rukou nejen pistole, ale rovněž brokovnice, revolvery, samopaly a další zbraně, s nimiž si užijete spoustu legrace. Jak už bylo zmíněno výše, díky přesnému ovládání je radost je používat, jednoduché je i nabíjení, stačí švihnout Move ovladačem, pokud si ale nevěříte a nechcete si třeba rozbít nos, postačí stisknutí Move tlačítka.

Hra Until Dawn: Rush of Blood má několik celkem rozmanitých levelů, které mají výborný design, podíváte se nejen do zasněžených lesů, ale i do nejrůznějších skladů, jeskyň nebo cirkusových stanů, takže tady si rozhodně na nic stěžovat nemohu, navíc některé tratě ukazují i scénky z původního Until Dawn nebo čerpají z jeho prostředí. Navíc jízda zábavným parkem je pořádně děsivá, a to nemyslím jen díky protivníkům. Vývojáři si ve strašení pomáhají nečekanými okamžiky, takže sem tam na vás něco vybafne nebo vyskočí, z čehož jsem popravdě nejednou nadskočil a hlasitě zařval. Některé okamžiky byly i pro mě hodně silným kafem, takže jsem si po dokončení jednotlivých levelů dělal menší přestávky, abych se uklidnil. Je tedy nutné varovat, že pro slabší jedince, kteří mají problémy se srdcem, Until Dawn: Rush of Blood rozhodně není.


Už cena, která je skrze digitální distribuci stanovena na 519,-Kč, ledacos napověděla ohledně délky. Until Dawn: Rush of Blood opravdu není dlouhá hra, vydrží vám na zhruba tři až čtyři hodiny hraní, což není moc, na druhou stranu jsem se po celou dobu výborně bavil a navíc má docela velkou znovuhratelnost. Můžete si dát jednotlivé úrovně znovu na vyšší obtížnosti, což představuje v pozdějších fázích solidní výzvu, pokusit se v nich odhalit všechna tajemství, případně vystřílet bonusy a získat další trofeje, kterých má hra docela dost a dokonce nechybí ani ta platinová. Vaše výsledky se pak srovnávají nejen se všemi hráči z celého světa, ale i s kamarády, takže vždy po každé úrovni víte, jak jste si vedli. Za cenu pěti stovek tedy dostanete adekvátní porci zábavy.

U VR her je problém, že nejdou prezentovat v takové kvalitě, v jaké je pak vidíte přímo v headsetu. Propagační obrázky pro Until Dawn: Rush of Blood jsou až moc přikrášlené, ale nejde říci, že by hra vypadala ve výsledku špatně, to rozhodně ne. Nižší rozlišení je problém, stejně tak některé horší textury, ale vše je vynahrazeno několika líbivými efekty a ne úplně špatně vypadajícím prostředím, případně postavami, mající realisticky vypadající animace. Rush of Blood vypadá prostě a jednoduše slušně, určitě neurazí a dokáže vás skrze svoji vizuální stránku dostatečně pohltit, v čemž mu ovšem hodně dopomáhá i parádní 3D ozvučení, starající se o vynikající atmosféru, z níž vás bude kolikrát pěkně mrazit.

Until Dawn: Rush of Blood je povedená kolejnicová střílečka s výbornou atmosférou, které navíc VR přidává na atraktivitě. Zatímco ostatní podobné střílečky mají slušnou hratelnost, Rush of Blood vás navíc díky virtuální realitě dostane do propracovaného světa, který vývojáři ze SuperMassive Games připravovali. Budete se dobře bavit po celou dobu, soutěžit s kamarády o nejlepší výsledky, a rovněž i pořádně nadskakovat, protože jde o pořádně děsivou jízdu zdánlivě opuštěným zábavným parkem. Until Dawn: Rush of Blood je jednou z nejlepších her pro virtuální realitu, jakou si můžete v současnosti zahrát.

Until Dawn: Rush of Blood

ps4psvr
SCEE, Supermmasive Games
Datum vydání hry:
13. 10. 2016
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře