Unreal Tournament III

recenze  0
Martin Šmíd, 4. 1. 2009 0:07
Epic Games před lety přinesl na PC/PS2 nezapomenutelnou akční multiplayer hru, která ohromila nejednoho hráče. Vynikala především, co se grafického zpracování týče, ale ani na hratelnost, si hráči nemohli stěžovat. Nyní přichází Unreal Tournament III na Playstation 3 a už na začátku musíme říci, že se jedná o neskutečnou bombu.

Kromě úplně prvního Unreal Tournamentu, jsme si na další díly mohli nechat zajít chuť. Vyšly totiž buď na PC nebo na prvním Xboxu. S příchodem PS3 se ovšem situace obrací a jsou to hráči na Playstationu, co si hru užijí, alespoň několik měsíců před hráči na Xboxu 360. Epic se už zřejmě nemohl koukat, jak Microsoft chtěl za všechny přídavky do Gears of War peníze a tak největší a nejrevolučnější změnou na UT3 pro PS3 jsou hráči vytvořené módy. O těch se ještě zmíníme během recenze. Nyní se pojďme podívat jak UT3 vypadá.

UT3 je klasický pokračování ročníků 2003 a 2004. Je to tak opět to staré dobré UTčko, které znají miliony hráčů po celém světě. Opět tu máme hru pro jednoho, která ovšem slouží pouze k tréninku. A to i přes to, že se tvůrci snažili do hry zakomponovat příběh. Celá single hra je tak doprovázena renderovanými filmečky, které mají navodit atmosféru válečného konfliktu. Už tak nehrajete virtuální krvavý turnaj, ale jste ve válce. No co. Hra je opět rozdělena do jakých si pomyslných arén v pěti kapitolách, kde sbíráte vlajky, likvidujete nepřátele a spoustu dalších činností. Veterány série, tak nový UTčko v ničím nepřekvapí. Trošinku si musím rýpnout do příběhu. Respawny opravdu ve válce neexistují, ačkoliv hra se vám snaží nakukat něco jiného.

Inteligence botů, kteří vám budou dělat společnost ve hře pro jednoho, je na velmi slušné úrovni, ačkoliv k živému protivníkovi to má opravdu, ale opravdu daleko. Desig arén, ve kterých se budete pohybovat je velmi povedený. Co mapa, to opravdu skvěle odvedená práce chlapců z Epicu. Škoda jen, že hra nepřináší o něco větší interakci s prostředím, ale to už bychom chtěli opravdu hodně. Map je několik desítek, ovšem někdy narazíte na stejně vypadající úrovně. Podíváte se do japonsky situovaných levelů, zasněžených plání nebo kosmických stanicí.

Pokud je hra pro jednoho menším zklamáním, ta pro více hráčů je opravdu excelentní. Jako v předchozích dílech, zde máte na výběr z velké škály zbraní, které doznaly oproti předchozím dílům jen kosmetických změn. Nenajdete zde tak žádnou vyloženě novou věcičku (flak gun, raketomet, snajperka granáty, biopuška, atd...), ale to neznamená, že by se zbraně chovaly úplně stejně, jako v předchozích dílech. Vývojáři zapracovali totiž na vybalancování všech kousků, což dodává hře daleko lepší hratelnost. Každá zbraň má celkem 2 střelné módy. Opět klasika známá z předešlých dílů. Mezi další věcičky, které na bojišti můžete získat, jsou nejrůznější štíty, doplňovače zdravý s nějaké ty další bonusy, které z vás učiní ještě silnějšího bojovníka. V nabídce máte celkem 6 herních módů. Je tam tak klasický boj jeden na jednoho, Deadmatch, Team deadmatch, Capture the Flaq, Vehicle Capture The Flag a novinkou je mód Warfare.

O Warfaru se namluvilo před vydáním hry hodně. Je totiž jakým si stavebním kamenem nového UTčka. Ovšem již při prvním pokusu vyhledat hráče, kteří mód hrají je hodně složité. Vytvořených her je tak málo, že to chce opravdu štěstí, narazit na nějakou, která není plná. Warfare je na rozdíl od ostatních módů založen více na taktice. Musíte tak obsazovat strategické uzly, které vedou do nepřátelské základny k jádru. Jádro po obsazení určitých uzlů můžete zničit a tak vyhrát hru. Existuje ovšem několik cest, jak se k jádru dostat a někdy budete muset udělat i jiné věci, abyste se k nepřítelovu jádru dostali. Warfare je hodně povedený mód, ovšem doplácí na malý počet hráčů, kteří ho hrají.

Dalším stěžejním bodem jsou nejrůznější dopravní prostředky, ať už pozemní či vzdušné. Zajezdíte si tak v buginách, gigantických tancích, vznášedlech a stíhačkách. Necrisové mají zase pavoukovité stroje, ale jedná se jen o kosmetickou změnu, efekt je stejný. Celkem máte na výběr z 15 vozidel. Určitě si každý najde svého favorita. Co urychluje pohyb na mapě, je i translokátor. Ten vystřeluje teleporty, kterými si můžete pořádně zkrátit cestu. Zajímavým nápadem je i hoverboard. Jedná se o jakési malé vznášedlo, na které postava vyskočí. Jízda na něm je rychlejší než kdybyste absolvovali cestu po svých, ale i se můžete zaháknout za různá vozidla a nechat se odvést na bojiště.

Jak už jsem zmínil, výhodou PS3 verze Unreal Tournamentu III, mají být uživateli vytvořené módy. Zřejmě si tak PS3 udrží svoji jedinečnost, protože ačkoliv Epic snaží z Microsoftu vysmlouvat ANO pro módy, zatím slyší bohužel jen hodně hlasité NE. K vytvoření nějaké té mapky či módu potřebujete bohužel PC, takže se nedá vytvořit na PS3. Ovšem poté si svůj výtvor stačí uložit na flash disk či vypálit na DVDčko a ve hře si ho nahrát. K dnešnímu dni už existují desítky, možná stovky nových map pro PS3 verzi UT3, takže určitě u něj strávíte další řádku hodin. Ačkoliv hodně map za moc nestojí, někdy na netu naleznete opravdové klenoty. Navíc se připravují i předělávky map z jiných her, jako je třeba Halo 3. Vytváření svého obsahu do UT3 na PS3 je revoluční počin na konzolích, který nemá zatím obdoby. Snad se touto cestou vydá čím dál více vydavatelů.

Grafická stránka hry je jedním slovem úžasná. Grafika je navíc plně srovnatelná s PC verzí, takže pokud si k PS3 připojíte klávesnici a myš, což je taky jedna z možností, jak hru ovládat, stane se z PS3 verze spíše ta PC. Ovšem proti gustu... Co ovšem zamrzí, je barevná paleta. Ta je podobná jako ve zmíněném Gears of war, navíc postavy vypadají také hodně podobně. Někdy byste si mohli obě hry tak zaměnit. Hudební i zvuková stránka je na stejné úrovni jako v předchozích dílech, a kromě několika nových hlášek se nedočkala žádných změn.

Unreal Tournament III má vše. Skvělou grafiku, hratelnost a hlavně podporu do budoucích měsíců. Ještě nikdy na konzoli nevyšla hra, kde by si mohli hráči vytvářet vlastní mapy a módy. Unreal Tournament III je povinností pro každého hráče, který si libuje v online akcích.

Unreal Tournament 3

ps3x360
Midway, Epic Games
Datum vydání hry:
22. 2. 2008
KARTA HRY

Komentáře